szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Úgy tűnik, hogy az okostelefonok megjelenésével új korszakához érkezett az internet.

Úgy tűnik, hogy az okostelefonok megjelenésével új korszakához érkezett az internet. Nemcsak az ugrásszerű technikai fejlődésről van szó, hanem arról, hogy egyre többen neteznek mobiltelefonról. Rádásul közülük egyre többen használják a mobilt közösségi alkalmazásokra

Ez nem véletlen, hiszen a mobil sokkal alkalmasabb felület a közösségi oldalakon való aktív részvételre, mint a kábelekhez kötött. Hiszen aktívan akkor lehet részt venni valamiben, ha ott vagyok. Néha online lenni ma már nem, vagy kevésbé jelent aktív részvételt.

Új korszak születik

A mobiltelefonok és a közösségi média új összefüggését támasztják alá az alábbi adatok is: 

1. 2008 végén a világ összes mobiltelefon tulajdonosának 11 százaléka okostelefon felhasználó volt. Ez a szám 2009 végére 17 százalékra nőtt.

2. A Facebook blogon 2009. szeptemberében lehetett olvasni, hogy már 65 millióan használják az oldalt mobilról. A 2010. februári poszt szerint ez a szám 100 millió és emelkedik. Ez 6 hónap alatt 70 százalékos emelkedést jelent.

3. Egy februári Ruder Finn kutatás szerint a netet mobilról használók 91 százaléka a közösségi oldalak miatt megy fel a netre. Ez a szám az asztali gépek esetében - nem meglepő módon - jóval alacsonyabb (~70%).

4. Egy felmérés szerint az iPhone userek 23%-a twitterből szedi a reggeli híreket, még az ágy környékén. Az iPhone userek 48%-a lefekvés előtt nyom még egy update-et a facebookra.

Üzleti alkalmazások szórakozásra is

Mindez új lehetőségeket nyitott az okostelefonra kifejlesztett - ingyenesen letölthető - üzleti alkalmazások előtt. Ezeket az emberek szívesen használják szórakozásra is, hiszen egy-egy érdekesebb találat azonnal megosztható ismerőseikkel a közösségi oldalakon.

Az egyik ilyen óriási üzleti lehetőség az okostelefonokra kifejlesztett ingatlanos alkalmazások csoportja. Ezek egy része képes arra, hogy a mobiltelefon kameráján keresztül felismerjen egy ingatlant, amelyről összehasonlító adatok sorát küldje a felhasználónak.

Egy ilyen alkalmazással nemcsak az ingatlan pontos elhelyezkedését, esetleges értékét, hanem - ingatlankataszteri adatbázissal összekapcsolva - építésének idejét, a felújítás óta eltelt időt, az épület műszaki jellemzőit, valamint a környező utcák részletes információit (pl. bűntérkép) is lehívhatjuk, utóbbiakat díjazás ellenében. 

A lokális interaktív információkat és elemző háttérinformációk tartalmazó adatsor elsősorban ingatlanközvetítőknek, lakásvásárlóknak és eladóknak hasznos, de a valamilyen szempontból érdekes találatokat azonnal továbbküldhetjük ismerőseinknek is.

A fenti termékek a fejlett világban már elérhetőek, Magyaroszágon azonban - egyelőre - kevés cég ugrott rá ezekre az üzleti lehetőségekre.

Mit is tud a mobilom?

Az alábbi összeállításunkban az okostelefonra kifejlesztett ingatlanos alkalmazások közül válogattunk. Bár Magyarországon ezek az álom kategóriájába tartoznak, a jövő útja mindenképpen efelé mutat - fejlesztőknek, online lapkiadóknak, usereknek egyaránt.

1. Az alábbi videó azt mutatja be, hogy egy mobilon keresztül felismert párizsi ingatlanról milyen adatokat hívhatunk le a készülékre 2009. augusztusában:

 2. Ez a videó Amerika jelenébe kalauzol el minket. A képeken azt láthatjuk, hogy az ingatlanközvetítőknek kifejlesztett alkalmazás hogyan segíti az ingatlanok adásvételét 2010. márciusában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nálunk is bemutatják a Greta Thunberg életéről szóló filmet

Nálunk is bemutatják a Greta Thunberg életéről szóló filmet

Tömegbaleset történt az M0-son

Tömegbaleset történt az M0-son

Boltzár és kijárási tilalom: radikális lépéseket hoztak a csehek a járvány miatt

Boltzár és kijárási tilalom: radikális lépéseket hoztak a csehek a járvány miatt