szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Méretes vita körvonalazódhat Mohács és Harkány önkormányzatai között, ha előbbi nem tágít és fél milliárd forintért...

Méretes vita körvonalazódhat Mohács és Harkány önkormányzatai között, ha előbbi nem tágít és fél milliárd forintért tényleg többségi részt akar szerezni a fürdőváros potenciálisan legfőbb bevételtermelő cégében, a Harkányi Gyógyfürdő Zrt-ben. Mindkét települést kormánypárti többségű testület és polgármester vezeti, viszont Mohácsnak sokkal jobb az anyagi helyzete.

Egyelőre jól bírja a fürdő épülete
©

A fürdőváros éppen a hét végén tette közzé, hogy 1,1 milliárd forintért eladja a termálfürdő melletti két nagyobb ingatlanát. Ezek megszerzése nem zárható ki, ha az átvétel után a mohácsiak tényleg szeretnék felfuttatni a fürdőcéget. Mindkettő a városközpontban van és jól hasznosítható.

A termálfürdőnél az egyik 2,4 hektáros területet 609 millióért, a másik 1,5 hektárosat pedig 507 millióért kínálják. Ezen kívül a volt Stefani Panziót 185 millióért, egy idegenforgalmi fejlesztésre alkalmas területet pedig szintén 185 millióért akarnak eladni. Újabb tízmilliókat hozhat, ha sikerül értékesíteni több lakóházat, udvart, gazdasági épület és beépítetlen területet, ezeket szintén dobra verték. A harkányi testület egyébként néhány éve 1,65 milliárd forintért visszavásárolta a kisebbségi tulajdont, amit a megyei önkormányzat és egy közhasznú  társaság közösen birtokolt. Harkány így 100 százalékban tulajdonosa a fürdőcégnek.

Felújításokra már idén szükség lesz és bővíteni is kell a szolgáltatásokat
©

A baranyai sajtó, köztük a bama.hu arról cikkezett a hét végén, hogy a mohácsi önkormányzat pénteki ülésén vált nyilvánossá a harkányiaknak küldött előterjesztés. Eszerint a mohácsiak 51 százalékot akarnak fél milliárd forintért, ezen kívül szindikátusi szerződés létrehozását is javasolták a két város között, amelyben többek között rögzítenék, hogy Mohácsot illeti – a jelenlegi igazgatóság visszahívása mellett – a vezérigazgató kinevezésének, visszahívásának joga, valamint a felügyelő bizottság tagjainak harmadát is a Duna-partiak jelölhetnék.

Szekó József, Mohács kormánypárti polgármestere szerint válasz még nem jött, noha sürgető lenne Harkánynak, amely maga kért kölcsön éppen fél milliárd forintot Mohácstól. Utóbbi azonban nem ment bele ebbe, inkább tulajdonjogot kért ezért a pénzért. Imri Sándor harkányi polgármester viszont leszögezte: nem mondanak le a fürdőcég többségi tulajdonjogáról, illetve a részvények későbbi visszavásárlási jogáról.

A MÁV gyógyháza még nincs teritéken, de akár ezt is megszerezheti egy befektető
©

Az ajánlatban kikötésként szerepel az is, hogy Harkány vállaljon megfelelő biztosítékok mellett vissza nem vonható visszavásárlási kötelezettséget a részvények 25 illetve 26 százalékára. Ennek határideje 2012. március elseje. A visszavásárlási kötelezettség érvényesítéséről Mohács a határidőig le is mondhatna, illetve jelezhetné az önkormányzat a részvények megtartására vonatkozó igényét.

Egyelőre nem tudni, mi lesz az évek óta fejlesztést nem látott gyógyfürdő sorsa. Az biztos, hogy ha a mohácsiaké lesz az irányítás, akkor nagy átszervezés, karcsúsítás jön, mert az új tulajdonos nyilván szeretné visszakapni befektetett pénzét. Ez pedig csak a működés ésszerűsítésével illetve kiterjesztésével lehetséges. Éppen ehhez jönne jól, ha az említett két nagy értékű ingatlanhoz is hozzájuthatnának a mohácsiak a fürdőcégen keresztül.

Harkányban jelenleg elég sok üdülőt és kisebb lakást kínálnak a gyógyfördőhöz közel. Egy 50-70 négyzetméteres otthont már 8-14 millió forintért megvásárolhatunk. A nagyobb, mondjuk 120-150 négyzetméteres házakért legalább 20 millió forintot kérnek, ha a városközpontól nincsenek messze. Két nagyobb kerskedelmi ingatlan (panzió-étterem) is eladó 145 illetve 150 millió forintért. Ezzek 700-800 négyzetméternyi hasznos területtel rendelkeznek. Az árak elég nyomottak, de az eladók egyelőre nem hajlandók még lejjebb menni. Nyilván azért sem, mert vagy nem sürgős annyira vagy bíznak a fürdőfejlesztés kedvező hatásában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Luxus hotel lesz Gyenesdiáson

Gál Lajos (független), a balatoni település polgámestere egyelőre nem kívánta megnevezni a beruházót, de azt elmondta...

ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Új stadiont kap Debrecen

Az előző Orbán-kormány 2000-ben nagyszabású stadionépítési programot vázolt fel, először 38, egy évvel később 12...

Ezek lettek idén az aranyszalagos minőségi magyar élelmiszerek

Ezek lettek idén az aranyszalagos minőségi magyar élelmiszerek

Nagyon hasznos funkcióval bővült a Google Maps, de nem örülhet neki mindenki

Nagyon hasznos funkcióval bővült a Google Maps, de nem örülhet neki mindenki

Mától tíz vadiúj motorvonat jár Nyugat-Magyarországon

Mától tíz vadiúj motorvonat jár Nyugat-Magyarországon

Sokáig csak álom marad a HÉV és a metró összekötése

Sokáig csak álom marad a HÉV és a metró összekötése

Eltűnt Fafula Mirella

Eltűnt Fafula Mirella

Litvánia inkább kitiltotta az utazgatni készülő holokauszttagadó brit történészt

Litvánia inkább kitiltotta az utazgatni készülő holokauszttagadó brit történészt