szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A lakossági fogyasztók számára az áramszolgáltatók közötti szabad váltás 2003 óta lehetséges.

A lakossági fogyasztók számára az áramszolgáltatók közötti szabad váltás 2003 óta lehetséges. Bár az elmúlt években szabad szemmel alig észrevehetően váltottunk szolgáltatót, az egyre emelkedő energiaárak miatt ez ismét az érdeklődés középpontjába kerülhet (lásd táblázatunkat az áramtarifák duplázódásáról). Legutóbb idén januárban nőtt a lakossági áram ára, amely közvetlenül befolyásolhatja a szolgáltatóváltást. Lássuk, hogyan!

Az áram januári drágulása a számlánkban is megjelenő két tétel emelkedésének köszönhető. Az egyik a misztikus rendszerhasználati díj, a másik - még misztikusabb - 'ÁFA alapot nem képező pénzeszközök értéke' tétel. Ezek díjai hatóságilag emelkedtek (de ne kérdezzék, hogy miért), minek következtében a számlánk végösszege is magasabb lett. A törvény azonban eltérő mértékben emelte a négy egyetemes lakossági szolgáltató rendszerhasználati díját. Ebből következően érdemes olyan szolgáltatót választanunk, amelynek rendszerhasználati díja kisebb mértékben emelkedett, mint a többieké.

 

A Magyar Energiahivatal számításai alapján az áram teljes ára az ELMÜ-nél emelkedett legkisebb mértékben, 3,2 százalékkal. Őt követi az E.On 3,7 százalékkal, majd az EDF DÉMÁSZ 3,8 százalékkal. A legnagyobb mértékű drágulás az ÉMÁSZ-nál, vagyis az Észak-magyarországi Áramszolgáltatónál következett be 5,5 százalékkal.

Ennek alapján a havi áramszámlánk ÉMÁSZ területen átlagosan 513 forinttal, ELMÜ területen 365 forinttal, EDF DÉMÁSZ területen 244 forinttal növekszik. A tavalyi átlagdíjakhoz viszonyítva ez éves szinten körülbelül 3700 forintos pluszkiadást jelent majd háztartásonként.

Ha váltani akarunk, először is keressük fel a területileg illetékes egyetemes szolgáltatónkat. Tőle kérdezzük meg, hogy van-e lehetőségünk a területén más kereskedőtől áramot vásárolni, s ha igen, kiktől. Nem biztos, hogy lesz ilyen, mivel egyelőre kevés áramkereskedő foglalkozik egyetemes szolgáltatással, azaz lakossági fogyasztókkal.

Az alábbi lista alapján kérjünk ajánlatot a kereskedőktől és mérlegeljünk, hogy megéri-e a váltás. A felmondás a várakozásokkal ellentétben kevés adminisztrációval és nulla költséggel jár. Elegendő írásban felmondani a jelenlegi közüzemi szerződést 30 napos felmondási határidővel, majd megkötni az új szerződést. Ami időbe és energiába kerül, az a megfelelő ajánlat kiválasztása.

Technikailag semmi nem változik: marad a régi villanyóra, és az áram is ugyanazon a vezetéken érkezik, csak már nem a korábbi szolgáltatónak, hanem a kereskedőnek fizetünk érte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kórházba került Balassagyarmat koronavírusos polgármestere

Kórházba került Balassagyarmat koronavírusos polgármestere

A koronavírus előtt meglepően jól állt Magyarország kórházi ágyakban

A koronavírus előtt meglepően jól állt Magyarország kórházi ágyakban

Újabb gyárat nyit Tatabánya mellett a Doosan

Újabb gyárat nyit Tatabánya mellett a Doosan