Kihívások és lehetőségek – mire számítanak az európai vállalkozások?
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
Nem gázzal és nem villannyal sütni-főzni valami érdekes dolog lehet, de nem csupán az, hanem megtakarítás is.
Nem gázzal és nem villannyal sütni-főzni valami érdekes dolog lehet, de nem csupán az, hanem megtakarítás is. A legegyszerűbb módszer, ha valamilyen parabola alakú felületet bevonunk alufóliával és a fókuszpontjában edénytartót alakítunk ki. Erre egy használaton kívüli parabolaantenna kiváló lehet. Az így készült naptűzhelyen azonban könnyen leéghet az étel, mivel a fókuszpont elég távol esik a gyújtófelülettől, s az edényt nem körbe veszik a sugarak, hanem egyetlen ponton, nagy intenzitással melegítik – emlékeztetnek az Energia Klub szakértői az egyszerű fizikai törvényre. Persze, ha csak vizet akarunk forralni, akkor ez is megteszi.
Kifinomultabb eljárás, ha az egymásra tolható fényvisszaverő tükrökből álló – és itthon is forgalmazott –naptűzhelyet vagy napszakácsot alkalmazunk. Ne feledjük, hogy napszemüveget mindenképpen viselni kell. Vigyázat, mert a fókuszpontban akár 300 fokos is lehet a hőmérséklet!
Mire elég, mondjuk egy másfél méter átmérőjű naptűzhely? Például négy liter felforralására egy óra alatt. Érdekessége, hogy nem csupán a júliusi kánikulában, hanem akár télen is működik, még fagypont alatt is, hiszen „csak” napsütés kell. Természetesen szigetelés híján télen több időre van szükség ugyanolyan eredmény eléréséhez. A naptűzhellyel végzett mérések alapján a tűzhely hatásfoka 40-45% körüli. Ez azt jelenti, hogy 1000 W/m2 sugárzási teljesítmény mellett a tűzhely 400-450 W teljesítményű.
Arra figyeljünk, hogy a tányér átmérőjétől és homorulatától függően a Napfényt, és a hőenergiát más-más helyre sugározza ki a szerkezet. Ezért célszerű úgy elkészíteni a napfogónkat, hogy a főzésre szolgáló edény tartója állítható legyen. Így az edényt oda tudjuk igazítani, ahova a tányér sugározza a hőt – tanácsolja az ezermester.hu szakértője.
Minél nagyobb napfogó tányért készítünk, az általa összegyűjtött és egy pontba sugárzott hő annál nagyobb lesz, így annál hamarabb fő meg az étel. E szerkezetbe csak olyan edényt helyezzünk, melyek fülei is hőállóak. A hagyományos gázlapos főzési eljárástól eltérően itt nem csak az edény alját fogja érni a hő, hanem részben az alját, részben pedig valamelyik oldalát.
Az említett honlap szakértője felhívja a figyelmet: érdemes a szerkezetet kerekekkel felszerelni, és úgy megalkotni, hogy a gyűjtőtányérja minél többféle irányban, lehetőleg fokozatmentesen állítható legyen. A Nap járásától függően délben például szinte függőlegesre kell állítanunk a gyűjtőtányért, délután pedig már kisebb szöget kell bezárjon a tányér a talajsíkhoz viszonyítva.
Összességében pozitív növekedési kilátásokról számoltak be az európai vállalkozások az Eurobarométer friss felmérése szerint.
Összefoglaló a kedvezményes konstrukciók feltételeiről: mire, milyen feltételekkel lehet igényelni ilyen forrást?
Főszabály szerint a munkabért forintban kell fizetni. Vannak azonban kivételek, amely esetekben ettől el lehet térni.
Az idénymunkásokat foglalkoztató vállalkozásoknak kihívás a szabályok szigorodása.
Magyarországon már szinte hagyománya van az asztronauták köszöntésének, de az utolsó óta is eltelt 45 év. Nem tudni, Kapu Tibort mivel fogják fogadni, mindenesetre az MNB már rárepült az űrrepülésére.
Politikusokat, és résztvevőket kérdeztük Tusványoson arról, hogy el tudják-e képzelni, hogy a Fidesz 2026-ban ellenzékbe kerül.