szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

A villamos energia végfelhasználói ára nem csökkenthető drasztikusan a hővel kapcsoltan termelt áram támogatott árának...

A villamos energia végfelhasználói ára nem csökkenthető drasztikusan a hővel kapcsoltan termelt áram támogatott árának megszüntetésével - jelentette ki Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyekért felelős államtitkára az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén szerdán Budapesten képviselői kérdésre válaszolva.

Szili Katalin szocialista képviselő kérdésére az államtitkár kifejtette, a végfelhasználói árban 8-10 százalékot jelent az a támogatás, amit a hővel kapcsoltan termelt áram átvételi árában, az úgynevezett kát-rendszerben fizet meg a fogyasztó. A változások nyomán, ami szerint a továbbiakban nem az áram, hanem a hő átvételi árában jelentkezik a támogatás, mindössze 1-2 százalék közötti árcsökkentést tenne lehetővé az áram árában. 

Az államtitkár beszélt arról is Bödecs Barna jobbikos képviselőnek a fával fűtő háztartások hátrányos helyzetére vonatkozó felvetésére válaszolva, hogy készül a lakásfenntartási támogatás rendszere. Ennek keretében várhatóan az ősztől nem csak távhő- és földgáz-támogatások lesznek, hanem a más fűtési módokat használók is igényelhetnek majd támogatást. 

Jávor Benedeknek, az LMP képviselőjének kérdésére Bencsik János azt mondta, hogy jó lenne a szélerőmű tendert a kát-rendszer átalakításának befejezéséig elhalasztani. Lehet, hogy lesz az idén pályázat, de személyes véleménye szerint azt 50 megawatt alatti összkapacitásra írják ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Doku360: "Akkor az Kossuth Lajos-élmény volt"

Doku360: "Akkor az Kossuth Lajos-élmény volt"

Petíció indult az iskolák bezárásáért

Petíció indult az iskolák bezárásáért

Novemberben kezdődhet a tömeges oltás Moszkvában

Novemberben kezdődhet a tömeges oltás Moszkvában