szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Amíg a hagyományos kazánok hatásfoka a legjobb körülmények mellett sem növelhető 92 százalék fölé, addig erre erősen...

Amíg a hagyományos kazánok hatásfoka a legjobb körülmények mellett sem növelhető 92 százalék fölé, addig erre erősen rácáfol a kondenzációs technika, ami a füstgáz hő hasznosításával 109 százalékra tehető. A kondenzációs kazán lényege, hogy a távozó füstgázzal a fűtési visszatérőt előmelegíti, miáltal az égéstermék hőmérséklete 60 fok C alá lehűl. A kondenzációs kazánok hatásfoka tehát 20 százalékkal jobb a hagyományosnál.

A kondenzációs kazánok 1985 óta, de még jelenleg is folyamatos fejlesztés stádiumában vannak.  A kondenzációs technológia kalorikus jellege miatt 19-20 százalék, míg a készülék egyéb, a korszerű szabályozástechnikai és optimalizált segédberendezések miatt az további megtakarításra lehet számítani.

A kazánok és a teljes fűtési rendszer összehatásfokát az előállított fűtési paraméter is befolyásolja. Amíg 80-100 éven keresztül a 90/70 Celsius fok paraméter volt a leggyakoribb, addig ez napjainkban a kondenzációs technika, a hőszivattyúk, sugárzó fűtések valamint a szoláris hő nyerések miatt lényegesen alacsonyabb lett. 

A kazánokat, gázkészülékeket tárolóhoz kapcsolható, vagy azzal összeépíthető kivitelben gyártják, amihez a legutóbbi időben napkollektorokat is csatlakoztatnak. A megtakarítási törekvések megvalósításainál általánosságban már évek óta kiderült, hogy az elavult kazánoknak kondenzációsra való cseréjével lehetett rövid idő alatt a legnagyobb megtakarítást elérni. Miután a kondenzációs kazánok előnyeit az előzőkben átfutottuk, összehasonlítás további magyarázatára még egyszer visszatérünk a kazánok tüzeléstechnikai oldalának vizsgálatára.

A régi kazánoknál nemkívánatos jelenség volt a kondenzáció. A kazántestre lecsapódó vízgőz savas oldatként lefelé csorogva károsította a kazánberendezést. Ennek elkerülésére magas füstgáz hőmérsékletre tervezték a berendezéseket. A nagymértékű légfelesleg tényező ellenére száz fok feletti kilépő hőmérséklet volt jellemző ezekre a berendezésekre. Emiatt nagy volt a kéményen kiáramló füstgázveszteség. A kondenzációs kazánok megvalósításával a kilépő égéstermék hőmérséklet 60 Celsius fok alatt marad és a CO érték is kedvezően alakul. Az un. „kondenzációs trükk”, a kondenzációs készülékek által nyújtotta előnyök kihasználásához és fokozásához a hő leadókat / hőmérsékleteket is a rendszerhez optimalizálva javasolt megválasztani.

Viszonylag hosszú ideig a kondenzációsok egyéb nem kondenzációsokhoz való bekerülési ár összehasonlításánál háttérbe szorultak. A gázelőírások szigorodása oldotta fel valamelyest a hátrányos helyzetet, mivel valamennyi kondenzációs zárt tűzterű lévén megfelelő kéménykialakításnál a zárt rendszer levegő bevezetése nem igényel különösebb légtechnikai kiépítést.  

A kondenzációs kazánok a lehetséges üzemeltetési hőmérsékletekből adódóan lakossági és kommunális fűtési rendszereknél alkalmazható. Alkalmazásukkal a kazántechnológia jelentős szemléleti változáson ment keresztül, továbbá ez a fejlődés még mindég folyamatban van, ami jelentős energia megtakarítást eredményez, valamint a szennyező anyag kibocsátás csökkenéséhez is hozzájárul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Kazán vs. gázkonvektor?

A fent említett tanulmány szerint a gázkonvektorról központi gázkazánra áttérő háztartások fűtési költségei átlagosan...

Járulék-, bér- és rezsitámogatás menthetné meg a fesztiválipart

Járulék-, bér- és rezsitámogatás menthetné meg a fesztiválipart

"Egy járvány idején osztozunk a hülyeség kockázataiban"

"Egy járvány idején osztozunk a hülyeség kockázataiban"

A koronavírus ellenére is több Porsche 911 fogyott, mint korábban

A koronavírus ellenére is több Porsche 911 fogyott, mint korábban