szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Egy járókelő nemtetszését fejezi ki a helyszínen, amikor a Köztársaság tér a II. János Pál pápa tér elnevezést kapta.

Egy járókelő nemtetszését fejezi ki a helyszínen, amikor a Köztársaság tér a II. János Pál pápa tér elnevezést kapta. Az új utcanévtáblák közül az elsőt Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere (k) helyezte ki a VIII. kerületi II. János Pál pápa tér 26. számú ház falára. MTI Fotó: Kovács Attila

Az új utcanévtáblák közül az elsőt Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere helyezi ki a VIII. kerületi II. János Pál pápa tér 26. számú ház falára. A Köztársaság tér a II. János Pál pápa tér elnevezést kapta. MTI Fotó: Kovács Attila

A névtábla felszerelése után a sajtónak nyilatkozik Kocsis Máté (takarásban). Az új utcanévtáblák közül az elsőt Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere helyezte ki a VIII. kerületi II. János Pál pápa tér 26. számú ház falára. A Köztársaság tér a II. János Pál pápa tér elnevezést kapta. MTI Fotó: Kovács Attila

Kocsis a sajtótájékoztatón elmondta: a mai nap nemcsak olyan szempontból szimbolikus, hogy felkerül az új tábla, hanem azt reméli, a követező lépés az lesz, hogy "a tér valóban egy pápáról elnevezett térhez méltó külsőt is kap". Hozzátette: ehhez a főpolgármester elvi támogatását is megkapta.

Kocsis Máté - mielőtt felfúrta az új táblát, és áthúzta a korábbi elnevezést - úgy fogalmazott: "szép nap a mai, módom lesz megfúrni az egykori (MSZP) pártszékházat, és feltenni rá egy új táblát".

A polgármester úgy véli: az új elnevezés semmiféle társadalmi és politikai vitát nem válthat ki. Jelezte, hogy kezdetektől támogatta az átnevezést, mert II. János Pál pápa személye "mindenki számára elfogadott, elismert és vitán felül álló".

Az MTI érdeklődésére azt is kifejtette: a tér megújítására már vannak elképzelések, ugyanakkor számára fontosabb, hogy "belátható időn belül a tér váljon méltóvá ahhoz a személyhez, akiről nevét kapta".

A Fővárosi Közgyűlés április 27-én döntött egyes közterületek átnevezéséről, ekkor szavazták meg azt is, hogy a korábbi Köztársaság tér II. János Pál pápa nevét vegye fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!