szerző:
ingatlanmenedzser.hu

A passzív napenergia hasznosításnak nincsenek különösebb beruházási költségei, hiszen itt arról van szó, hogy profi...

A passzív napenergia hasznosításnak nincsenek különösebb beruházási költségei, hiszen itt arról van szó, hogy profi tervezéssel a magunk javára fordítjuk a napenergiát. Azaz, ha a déli oldalra tervezzük az üvegezett verandát, télikertet, azzal jelentősen hozzájárulunk e terek fűtési költségeinek csökkentéséhez.

A parasztházak oldalán a tornác árnyékolt volt, így ha onnan történt a szellőztetés, akkor nyáron hűvösebb levegő jutott be a lakásba. Hasonló megoldásokkal ma a légkondícionálás energiaköltségét takaríthatjuk meg. Az északi hidegebb fal mellé ültetett örökzöld sövény télen csökkenti a fal kihűlését, ami szintén pénzben mérhető. E passzív energiahasznosítás a legjobb, hiszen különösebb költség nélkül (ami költségünk keletkezik az akkor is lenne, ha nem ígyen elrendezéssel építenénk a házat) egyből spórolást eredményez.

Napkollektor

A napkollektorral a háztartásunk éves melegvíz szükségletének a 60-80 százalékát tudjuk felmelegíteni. Egy négyzetméternyi napkollektor nyáron akár 3,5 télen 0,5-1,6 KWh energiányi hőt ad le, ezzel melegítve  a vizet. Egy ember napi 50 liter melegvizet használ átlagosan, aminek előállításához 3 KWh energia szükséges. Ebből kiderül, hogy nyáron egy négyzetméternyi napkollektor egy ember melegvíz ellátását fedezi, télen akár 6 négyzetméter is szükséges ehhez. Ezért a napkollektort kiegészítő vízmelegítésre használjuk, ennek másik oka, hogy itt vízmelegítés címén nem a villanybojlernél ismert 70-80, hanem 45-50 oC-ról beszélünk.

A síkkollektorok négyzetméterára 30-40 ezer forint körül van, a komolyabb vákuumcsövesek ára akár 30 százalékkal is drágább lehet. Ha összehasonlítjuk az árakat egy 8 négyzetméteres 300 literes hőcserélő bojlerrel ellátott darab 700 ezer forintba kerül, aminek felszerelése további 100 000 forint körül van. Hasonló készüléket 350 ezerért is kaphatunk, ez márkafüggő. Ha átlagoljuk a napkollektor, annak tartozékai, és a munkadíj árát a vízmelegítés költségével, akkor egy ilyen rendszer kiépítése 4-6 év alatt térül meg, utána kezd el hasznot termelni.

Hogyan használjuk?

És ekkor menjünk el jósnőhöz. Mert ha ez idő alatt az energiaárak felszöknek, akkor a megtérülési idő akár meg is feleződhet. Ha azonban az energiaárak nem emelkednek, akkor 6 év múlva a már megtérült eszköz egy amortizált 6 éves darab, ami akkortól kezd el nekünk csak hasznot hozni. Kérdés, hogy meddig?
A kerti medence vizének melegítésére használt napkollektor, akár 2-3 év alatt megtérülhet. Ennek egyszerű oka van, azt akkor használjuk, amikor a legtöbb napenergia gyűjthető be: a nyári kánikulában, azaz hatásfokát nem rontja a téli időszak gyengébb átlaga.

Egy hőszivattyús haszonhő-nyerő rendszer egy hagyományos kazánhoz viszonyítva 2-3 szoros árba kerül, ez mondjuk jelentősen eltérhet minden irányban a tereprendezési igény nagyságától. A talajkollektor lerakása drága mulatság, ám ha a hagyományos gázüzemű fűtésrendszert onnan akarjuk kiépíteni, hogy még a telken belül sincs a gázcsonk az is legalább ugyanolyan költséges.

A hőszivattyúval kapcsolatos megtakarítások nagysága attól is függ, hogy a már meglévő vezetékes gázfűtést tehermentesítjük vele, vagy PB esetleg olajradiátornak segítenénk be ezzel. Gázzal szemben 20-30%-os a megtakarítás, olajjal, PB gázzal szemben 100%-os, ez esetben 2-4 év alatt megtérül. Egy kW hőszivattyú teljesítmény beruházási költsége háztartásnál 150-250 ezer forint, önkormányzati, társasházi létesítményeknél, nagyobb gépek esetén 40-80 ezer forint.

Pellet-tüzelés

Egy 30-60 KW-os kazán több, mint 4 millió forintba kerül, ebbe 15 tonna pellet elegendő egy 250-300 négyzetméteres ház fűtéséhez. A pellet jó, mert minden növényi hulladék elégethető, ha így formázva van. A dolog szépséghibája, hogy a kazánok őrült drágák, és a pellet sem biztos, hogy olyan olcsó a földgázzal szemben, hiszen azt a 15 tonnányit oda kell szállítani a házhoz, tárolni kell, fűteni vele – ami munka. Itt is a jövőbe kellene látni, hogy merre mozdulnak az árak. A pellettel szemben most a fatüzelésű kályhák jóval kedvezőbbnek tűnnek, ha csak a bekerülés és a működés költségeit nézzük, környezetvédelmi szempontokat nem.

A megújuló energiaforrások jelenleginél jóval nagyobb elterjedtsége hozhatna áttörést, hiszen minél többen alkalmaznának ilyen technológiákat, annál kevesebbe kerülne egy-egy készülék legyártása. Erre sok esély nincs a közeljövőben. Egyrészt, mert az embereknek amíg megélhetési problémáik vannak, addig kevéssé érdekli őket, hogy mennyire környezetkímélő technológiájú a fűtésük. Meg az sem megoldható, hogy nagy összegeket kifizessenek, hogy majd 6-8 év után ezért olcsóbban fűthessenek. És a bioetanol ára is felfelé kúszik, (ha a hagyományos benzin üzemanyag alternatíváját nézzük), tehát a trend most pont kedvezőtlenül alakul.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kijelzőt rak a kólásüvegekre a Coca-Cola az új Csillagok háborúja miatt

Kijelzőt rak a kólásüvegekre a Coca-Cola az új Csillagok háborúja miatt

Kirúgtak egy sztártenort munkahelyi verekedésért

Kirúgtak egy sztártenort munkahelyi verekedésért

Hatalmas gázrobbanás volt Eperjesen egy panelházban, öten meghaltak

Hatalmas gázrobbanás volt Eperjesen egy panelházban, öten meghaltak

Zentéről is elkészültek a karácsonyi fotók (videó)

Zentéről is elkészültek a karácsonyi fotók (videó)

Bevallotta végre a Fidesz, hogy a Párbeszéd miatt büntetik az ellenzéket

Bevallotta végre a Fidesz, hogy a Párbeszéd miatt büntetik az ellenzéket

Zetta: jönnek az oroszok a világ legolcsóbb elektromos autójával

Zetta: jönnek az oroszok a világ legolcsóbb elektromos autójával