szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Finnországban a lakóépületek 87 százaléka, Svédországban 80 százaléka, míg Oroszországban 40 százaléka favázas készház...

Finnországban a lakóépületek 87 százaléka, Svédországban 80 százaléka, míg Oroszországban 40 százaléka favázas készház - közölte az Európai Készházgyártók Szövetségének a héten Sopronban lezajlott közgyűlésén elhangzottakat a magyar szakszövetség. Szó volt az energiatermelő házakról is, de menjünk sorjába!

Svédország annyiban hasonlítható Magyarországhoz, hogy a lakosok száma ott is 10 millió. Ott az új lakóépületekre szigorúbb a hőtechnikai előírás ha villanyárammal, mintha mással - leginkább fával - fűtik. Az előbbi esetben évente négyzetméterenként nem fogyaszthat többet a ház 55 kilowattóránál, míg az utóbbiban 90 kilowattóra a norma. Összehasonlításul: a magyar előírás 160 kilowattóra, a 2020-tól életbe lépő uniós előírás pedig azonos a passzív ház normájával, amely 15 kilowattóra. Svédországban az elektromos fűtés hőszivattyút jelent.

A szigorúbb követelménynél a fal hőátbocsátása fele a legjobb 38 centiméter vastag üreges elemekből épült téglafalénak, az ablak pedig a nálunk is kapható kétrétegű, gázzal töltött, hővisszaverő üveggel szerelt típus. A konferencián gyakran került szóba a Plusz Energia Ház. Ezt náluk eddig aktív háznak hívták, és az a lényege, hogy több energiát termelt, mint amennyit felhasznál. Egy osztrák gyártó már Magyarországon is hirdeti ezt a házát.

Árgus szemek, óvatos érzékelők

Az aktív háznál a használati meleg vizet az esetenkénti villamos fűtés mellett elsősorban a tetőn elhelyezett szolárrendszer állítja elő. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a mindennemű villamos ellátást korszerű napcellák segítik, az így megtermelt energia pedig alkalmas a hálózatba történő visszatáplálásra is. Nem fordulhat elő, hogy égve marad egy lámpa, hiszen a ház elhagyásakor csoportos lekapcsolás segítségével kivétel nélkül minden egyes világítási kör kikapcsol, a ritkán használt helyiségekben pedig egyáltalán nincs villanykapcsoló. A mennyezeteken elhelyezett jelenlét-érzékelők kapcsolják fel a világítást, de csupán annyi időre, ameddig valaki a helyiségben tartózkodik.

A kert földjébe esővíz összegyűjtésére alkalmas ciszternát süllyesztettek, amely az öntözőrendszert látja el vízzel. Amennyiben a vízmennyiség megcsappanna, a vezérlés egy mélykútból utántölt, hogy a locsolás zavartalan maradjon. A már említett, egyedülálló termikus burok jelentős részét képezik a speciális ablakok, a rajtuk található elektromos redőnyök intelligens vezérlésével pedig szintén számottevő megtakarítás érhető el.

©

Mint minden lakó- vagy középületnél, ebben az esetben is elmondható, hogy a legtöbb energia a fűtéssel takarítható meg. Az épületet – többek között az egyedülálló termikus burok miatt is szükségessé vált – légcserélő berendezés hűti, illetve fűti. A légkezelő befúvóhelyeinél található elektromos fűtőbetétek intelligens eszközök segítségével fokozatmentesen állíthatók. Ez a megoldás garantálja, hogy a betétek csak a szükséges időre és mértékben legyenek bekapcsolva, ezáltal minimalizálva a kétpontos szabályozásnál gyakori túllövést is. Így ez a megoldás gazdaságosabb, mint a hagyományos termos

©

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) keretében működő Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozat (MAKÉSZ) számolt be a közgyűlésen legnagyobb visszaesésről a válság miatt. A MAKÉSZ tagok 2008-ban építették meg a legtöbb készházas lakást - 765-öt - tavaly már csak 180-ra, idén pedig 150-re van megrendelés. A MAKÉSZ tagok száma a 2008-as 21-ről  14-re apadt. Mivel a kényszer a nyugati piacra viszi ezeket a cégeket, idén öt társaság kezdeményezte az európai forgalomba hozatali engedély megszerzését.

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Magyar Nemzet: Ez lehet a vád Hasszán F. ellen

Magyar Nemzet: Ez lehet a vád Hasszán F. ellen

"Attól, hogy valaki jó festő vagy burkoló, még nem lesz jó vállalkozó"

"Attól, hogy valaki jó festő vagy burkoló, még nem lesz jó vállalkozó"

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

Melyik amerikai elnököt látták a Káma Szútrával a kezében?

Srí Lanka: Két hete tudták a hatóságok, hogy merénylet várható, de nem tettek semmit

Srí Lanka: Két hete tudták a hatóságok, hogy merénylet várható, de nem tettek semmit

Lopott bankkártyaadatokkal vásárolt a 22 éves győri fiú

Lopott bankkártyaadatokkal vásárolt a 22 éves győri fiú

A christchurchi merénylet bosszúja volt a Srí Lanka-i robbantássorozat

A christchurchi merénylet bosszúja volt a Srí Lanka-i robbantássorozat