szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Finnországban a lakóépületek 87 százaléka, Svédországban 80 százaléka, míg Oroszországban 40 százaléka favázas készház...

Finnországban a lakóépületek 87 százaléka, Svédországban 80 százaléka, míg Oroszországban 40 százaléka favázas készház - közölte az Európai Készházgyártók Szövetségének a héten Sopronban lezajlott közgyűlésén elhangzottakat a magyar szakszövetség. Szó volt az energiatermelő házakról is, de menjünk sorjába!

Svédország annyiban hasonlítható Magyarországhoz, hogy a lakosok száma ott is 10 millió. Ott az új lakóépületekre szigorúbb a hőtechnikai előírás ha villanyárammal, mintha mással - leginkább fával - fűtik. Az előbbi esetben évente négyzetméterenként nem fogyaszthat többet a ház 55 kilowattóránál, míg az utóbbiban 90 kilowattóra a norma. Összehasonlításul: a magyar előírás 160 kilowattóra, a 2020-tól életbe lépő uniós előírás pedig azonos a passzív ház normájával, amely 15 kilowattóra. Svédországban az elektromos fűtés hőszivattyút jelent.

A szigorúbb követelménynél a fal hőátbocsátása fele a legjobb 38 centiméter vastag üreges elemekből épült téglafalénak, az ablak pedig a nálunk is kapható kétrétegű, gázzal töltött, hővisszaverő üveggel szerelt típus. A konferencián gyakran került szóba a Plusz Energia Ház. Ezt náluk eddig aktív háznak hívták, és az a lényege, hogy több energiát termelt, mint amennyit felhasznál. Egy osztrák gyártó már Magyarországon is hirdeti ezt a házát.

Árgus szemek, óvatos érzékelők

Az aktív háznál a használati meleg vizet az esetenkénti villamos fűtés mellett elsősorban a tetőn elhelyezett szolárrendszer állítja elő. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a mindennemű villamos ellátást korszerű napcellák segítik, az így megtermelt energia pedig alkalmas a hálózatba történő visszatáplálásra is. Nem fordulhat elő, hogy égve marad egy lámpa, hiszen a ház elhagyásakor csoportos lekapcsolás segítségével kivétel nélkül minden egyes világítási kör kikapcsol, a ritkán használt helyiségekben pedig egyáltalán nincs villanykapcsoló. A mennyezeteken elhelyezett jelenlét-érzékelők kapcsolják fel a világítást, de csupán annyi időre, ameddig valaki a helyiségben tartózkodik.

A kert földjébe esővíz összegyűjtésére alkalmas ciszternát süllyesztettek, amely az öntözőrendszert látja el vízzel. Amennyiben a vízmennyiség megcsappanna, a vezérlés egy mélykútból utántölt, hogy a locsolás zavartalan maradjon. A már említett, egyedülálló termikus burok jelentős részét képezik a speciális ablakok, a rajtuk található elektromos redőnyök intelligens vezérlésével pedig szintén számottevő megtakarítás érhető el.

©

Mint minden lakó- vagy középületnél, ebben az esetben is elmondható, hogy a legtöbb energia a fűtéssel takarítható meg. Az épületet – többek között az egyedülálló termikus burok miatt is szükségessé vált – légcserélő berendezés hűti, illetve fűti. A légkezelő befúvóhelyeinél található elektromos fűtőbetétek intelligens eszközök segítségével fokozatmentesen állíthatók. Ez a megoldás garantálja, hogy a betétek csak a szükséges időre és mértékben legyenek bekapcsolva, ezáltal minimalizálva a kétpontos szabályozásnál gyakori túllövést is. Így ez a megoldás gazdaságosabb, mint a hagyományos termos

©

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) keretében működő Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozat (MAKÉSZ) számolt be a közgyűlésen legnagyobb visszaesésről a válság miatt. A MAKÉSZ tagok 2008-ban építették meg a legtöbb készházas lakást - 765-öt - tavaly már csak 180-ra, idén pedig 150-re van megrendelés. A MAKÉSZ tagok száma a 2008-as 21-ről  14-re apadt. Mivel a kényszer a nyugati piacra viszi ezeket a cégeket, idén öt társaság kezdeményezte az európai forgalomba hozatali engedély megszerzését.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pesti úti idősotthon: A főváros visszautasítja a kormányhivatal vádjait

Pesti úti idősotthon: A főváros visszautasítja a kormányhivatal vádjait

Kis híján halálra zúzott két embert egy hosszúszárnyú bálna

Kis híján halálra zúzott két embert egy hosszúszárnyú bálna

Hidegfronttal nyit a hét, jönnek a viharok

Hidegfronttal nyit a hét, jönnek a viharok