szerző:
MTI/hvg.hu

Megkezdődtek a Magyar Tudományos Akadémia új épületegyüttesének munkálatai a Ferencvárosban: a kormány által biztosított nyolcmilliárd forint támogatásból megvalósuló új Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kutatóházat várhatóan 2016 elején vehetik birtokba a kutatók.

Az MTA 2010-ben indította el azt az átfogó programot, amelynek keretében a nem kutatóintézeti célokra épült, drága fenntartású ingatlanokból a versenyképességet biztosító, korszerű, hatékonyan üzemeltethető, a tudományterületek együttműködését erősítő és a 21. századi igényeknek megfelelő épületekbe költözteti a városban szétszórtan elhelyezkedő kutatóközpontjainak egy részét – olvasható az Akadémia titkársága által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

Az infrastruktúra-fejlesztési program első jelentős beruházása a tavaly ősszel felavatott Természettudományi Kutatóközpont felépítése volt a lágymányosi egyetemi kampuszon. Ehhez hasonlóan a kiemelt kormányzati beruházásként megvalósuló, mintegy 19 ezer négyzetméter hasznos alapterületű Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kutatóház a IX. kerületben, a Vaskapu utca 41. és a Tóth Kálmán utca 4. szám alatt található területen épül.

A nyolc-, hat- és négyemeletes kutatóközponti épületekből álló együttes belső tereit az akadémiai közfeladatok és a kutatói igények figyelembevételével alakítják ki. A nyolcemeletes bölcsészettudományi tömbben a zene-, a régészet-, az irodalom-, a néprajz-, a történettudomány, a művészettörténet és a filozófia művelői kapnak helyet.

©

A négyemeletes társadalomtudományi tömbben a politika- és jogtudományi, a szociológiai, valamint a közgazdaságtani szakterületek kutatói fognak dolgozni. A hatemeletes épülettömb könyvtárnak, szemináriumi termeknek és az archívumoknak – a tervek szerint egyebek közt a Bartók Archívumnak – fog helyet adni. A könyvtári szinteken szabadpolcos rendszerben számtalan kötet lesz elérhető a pinceszinten elhelyezkedő tömör raktárakból.

Az épület tervezésénél és kivitelezésénél a Természettudományi Kutatóközpontnál már bevált, energiatakarékos, világszínvonalú kutatási környezetet biztosító megoldásokat alkalmaznak. A létesítményt így hozzávetőlegesen 30 százalékkal olcsóbban fogják tudni működtetni, mint az intézményeknek jelenleg otthont adó, több mint százéves épületeket.

©

A szerkezetkész épület a tervek szerint 2015 első negyedévében készül el. A belső munkálatok befejezése után a használatba-vételi engedélyt 2016 elejére kaphatja meg a kutatóház, amelybe várhatóan 2016 májusában költözhet be az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont, valamint az MTA Közgazdasági és Regionális Tudományi Kutatóközpont.

©

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

Lázár János kétharmados törvénnyel védené be a mezőhegyesi Ménesbirtokot

Lázár János kétharmados törvénnyel védené be a mezőhegyesi Ménesbirtokot

Változékony idő várható

Változékony idő várható

Elnökválasztás Ukrajnában és Észak-Macedóniában

Elnökválasztás Ukrajnában és Észak-Macedóniában

Benzema mesterhármasával nyert a Real Madrid a La Ligában

Benzema mesterhármasával nyert a Real Madrid a La Ligában

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor