szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2010 óta nem sikerült megnyitni az öt év alatt 10 milliárd forintból felújított Rác Fürdőt és a mellé épített négycsillagos hotelt. Az elmúlt nyolc év alatt a fürdő állapota teljesen leromlott, a megnyitás 2-2,5 milliárd forintos befektetést igényelne az új tulajdonostól.

Jelenleg úgy fest, a mai szavazáson az ellenzék is támogatni fogja a Budapest tulajdonszerzését a Rác Fürdőben és a mellette fekvő hotelben – írta a Napi.hu. A fővárosnak elővételi joga van a komplexumra, és úgy tudná megszerezni a fürdő és a hotel felépítményét, hogy a felszámoló által indított pályázaton ajánlatot tesz annak megvásárlására.

A fürdő kihasználatlansága sokmilliárdos veszteséget okozott a fővárosnak, az iparűzési és forgalmi adó mellett nem folyt be a föld- és vízhasználati díj (évi 80 millió forint) sem, melyet a komplexum az önkormányzatnak fizetett volna. Horváth Csaba az MSZP frakcióvezetője szerint az épületkomplexum lepukkanásáért a jelenlegi városvezetés a felelős.

A fürdő körüli szövevényes történetben valóban komoly felelősség terhelheti az önkormányzatot. Vevők ugyanis eddig is voltak, egy kínai Towercrest Group például 3 milliárd forintot letétbe is helyezett e célból. Tavaly a hírek szerint Tiborcz István köre is érdeklődött a fürdő iránt.

A Rác Fürdő rekonstrukcióját még Demszky Gábor idejében indítottak el, és a Fidesz ellenzékben hangosan támadta. Tarlós István főpolgármesterré választása után a beruházást megállították, és pert indítottak. A Rác Nosztalgia Kft.-t 2010-ben citálta bíróság elé a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt. elszámolási vita miatt, ami azért meghökkentő, mert negyedrészben tulajdonosa volt annak.

Az MKB Bankkal való elszámolással együtt megközelítőleg ötmilliárdos kiadással számolhat a főváros.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sokak életét menthetné meg a drón, amit egy kínai diákcsapat tervezett

Sokak életét menthetné meg a drón, amit egy kínai diákcsapat tervezett

Nem csak Istenért, a luxusholmikért is rajongott egy orosz pap – lett is belőle botrány

Nem csak Istenért, a luxusholmikért is rajongott egy orosz pap – lett is belőle botrány

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

Orbán: Ha Antall Józsefnek kétharmada lett volna, megspórolunk 20 évet

Orbán: Ha Antall Józsefnek kétharmada lett volna, megspórolunk 20 évet

25 év után 18 új pálya jön a Doomhoz, ráadásul ingyen

25 év után 18 új pálya jön a Doomhoz, ráadásul ingyen

A rákdiagnosztika szent grálját keresik Ausztráliában

A rákdiagnosztika szent grálját keresik Ausztráliában