szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg Budapesten 2017-ben csökkent az értékesítésre épített lakások száma, a városokban és a községekben több mint másfélszer annyi lakás épült.

2017-ben 14 389 új lakás épült, 44 százalékkal több, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH legfrissebb statisztikájából. Ez 2010 óta a legmagasabb érték. Az ingatlan.com adatai szerint a piacbővülés érthető, mivel az új lakások iránti kereslet 2017-ben országszerte közel 70 százalékkal nőtt.

A lakásépítés változatlanul közel fele-fele arányban oszlik meg a természetes személyek és a vállalkozások között. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 6 m2-rel, 100 m2-re nőtt. A fővárosban és a nagyvárosokban túlnyomórészt értékesítési céllal építettek lakásokat. A kisebb városokban pedig a saját erőből történő családiház-építés a jellemző. Országos szinten tavaly az eladási célra épül lakások száma 40 százalékkal, a saját használatra építetteké pedig 59 százalékkal emelkedett.

A kiadott építési engedélyek és bejelentések alapján építendő lakások száma együttesen 38 ezer, a növekedés átlagosan 20 százalékos. Budapesten több mint másfélszeres, de az értékesítési céllal épült lakások száma 9 százalékkal csökkent, ami elsőssorban a szűkös építőipari kapacitásoknak és a munkaerőhiánynak köszönhető.A megyei jogú városokban 9 százalékos a csökkenés, a kereslet viszont 90 százalékkal nőtt a kereslet az új lakások iránt.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint „A kereslet évek óta egyre erősödik az új lakások iránt, de az elmúlt években még kevés lakás került átadásra. A vevők egy része tervezőasztalról már vásárolt új lakást, sokan azonban óvatosabbak voltak, megvárták, hogy az adott lakás félkész vagy átadás előtti állapotba kerüljön és ekkor döntöttek a vásárlásról.”

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lavrov: Kína és Oroszország nem játszik a nyugati szabályok szerint

Lavrov: Kína és Oroszország nem játszik a nyugati szabályok szerint

A "nercbundatörvény" miatt tört ki kormányválság Varsóban

A "nercbundatörvény" miatt tört ki kormányválság Varsóban

Egy csoportkör már biztos: megérdemelten ejtette ki a Fradi a Dinamót

Egy csoportkör már biztos: megérdemelten ejtette ki a Fradi a Dinamót