szerző:
hvg.hu

A 22-es csapdájában látszik vergődni Szigetszentmiklós, ahol a felcsútihoz hasonló méretű stadion épül, a csapatot viszont az építkezés költségei miatt a megye1-től is visszaléptették.

Új szintre léptették Szigetszentmiklóson a „van stadion, de nincs, aki játsszon benne” szituációját: ők épp a stadionépítésre hivatkozva döntöttek úgy, hogy ne legyen nagy foci. Az ottani csapat évekig NB II.-es volt, 2016-ban azonban kiesett, majd miután egy évet az NB III.-ban töltött, tavaly nyáron a klubvezetés úgy döntött, inkább csak a megye 1-ben indulnak el. A visszalépést azzal indokolták, hogy minden pénzt a stadionra kell elkölteni, hogy a helyi fiatalok jó pályán focizhassanak, ezért a játékosokra csak annyi pénz maradt, amennyiből egy amatőr csapatot lehet működtetni. De ez sem tartott sokáig, idén februárban a bajnokság téli szünetében a megye 1-től is visszaléptették a Szigetszentmiklóst.

A stadion jelenleg 60 százalékos készültségnél tart, a tervezett 3,5 milliárdból közel 1,5-et már elköltöttek. Ekkora stadion TAO-ból csak itt és Felcsúton épült eddig. A hírek szerint leállt a beruházás, kifizetetlen számlák vannak, és nagyjából 500 millió forint hiányzik a projektből. Potoczki Tamás, a Szigetszentmiklósi Testgyakorlók Körének (SzTK) ügyvezetője az Mfor-nak elmondta, a beruházáshoz az önkormányzat adta a területet, és a TAO-törvény értelmében a végén a teljes vagyont az önkormányzatnak kell átadni. Mivel a TAO-beruházások utófinanszírozásos projektek, és a klub mögött nem áll tehetős tulajdonos, mindent önerőből igyekeznek megoldani. Potoczki szerint az üzleti tervükben számítottak néhány nagyobb társaság támogatására, ami eleinte működött is, a piaci körülmények megváltozása miatt azonban a második ütemben már nem volt forrásuk.

„Sem a saját, sem pedig más banknál nem kaptunk hitelt, senki sem adott kölcsönt – annak ellenére sem, hogy a megítélt támogatás már az MLSZ-nél lévő zárolt számlán volt. Végül sokadik próbálkozásra az MKB Bankkal sikerült egy megfelelő koncepciót kialakítani. Ez volt tavaly októberben. A vállalkozóval pedig eközben úgy döntöttünk, hogy amíg nincs hitelforrás, addig egy időre leállítjuk az építkezést" nyilatkozta Potoczki. Tehát csak annyit haladnak előre a munkálatokkal, amennyire rendelkezésre áll a forrás. "Nem szeretnénk a vállalkozókat sem megterhelni, hogy a beruházásban álljon a pénzük és halmozni sem akarjuk a kifizetetlen számlákat". Legközelebb április-májusban válik feltölthetővé újra a TAO-keret, és várhatóan akkor lesz lehetőség folytatni a munkákat.

A kormányzat eddig 361 millió forinttal segítette a projektet. "Jelenleg az egész projektben egy közel 500 millió forintos lyuk van, ennyi hiányzik a történetből. Ez kevesebb, mint az egész beruházás áfája, tehát a kormány lényegében egyik zsebéből a másikba tenné ezt az összeget, hiszen erről beszélünk, ami kell a történethez. Ebben kértünk, kérünk segítséget, van is beadva kérelmünk a kormányhoz" – mondta Potoczki. Az ügyvezető szerint, ha sikerül támogatást szerezni a projekthez, akkor vesztegetést kiáltanak a kritikusok, ha nincs pénz, akkor az a bajuk, hogy miért nem kérnek. "Magyarország 10 millió szövetségi kapitány országa; mindenki ért a focihoz.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sztojcsev Iván Gazdaság

Ránk rohadnak a csodastadionok, ha nem öntik beléjük a közpénzt

Évente több milliárd forintot kell elkölteni a most megépülő stadionokra akkor is, ha már készen lesznek. Az arénákat 40-50 évre tervezik, de ha ez idő alatt egyetlen olyan kormányunk is lesz, amelyik nem a focit támogatná, hamar a Stadler-pálya sorsára juthatnak.