szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala kis büdzséből működik, és elsősorban olyan ügyeket vizsgál, melyek határokon nyúlnak át, a kisvárdai NER-Disneyland újabb létesítménye felkeltette a figyelmüket. Az Európai Bizottság pedig azt szeretné, ha a kormány nem az adófizetőkre, hanem a szabálytalankodó beruházókra hárítaná a rosszul felhasznált uniós pénzek miatt kapott büntetéseket.

Maria Ntziouni-Doumas, az OLAF főigazgatói tanácsadója az OLAF, a Holland Királyság és a Transparency International uniós források hatékony felhasználásával kapcsolatos közös konferenciáján ma elmondta, a szervezet célja az uniós adófizetői pénzek takarékos, hatékony felhasználásának kontrollálása, de nyomozati jogkörük nincs, és alacsony büdzsével dolgoznak, ezért igyekeznek csak a legnagyobb fajsúlyú ügyekre koncentrálni.

Ntziouni-Doumas a prezentációjában külön kitért a Kisvárdára tervezett, több százmillió forintnyi EU-s pénzből felépülő ökofilmparkra, mely a tervek szerint csak 5 évig működne. Az igazgatói tanácsadó szerint a közös uniós adófizetői pénzek észszerű felhasználása lenne a cél, nem pedig egyéb érdekek kiszolgálása – írta a Portfolio. Az Elios-ügy kapcsán a tanácsadó nem nyilatkozott; mivel még tart a vizsgálat, az érintett város, Gyál önkormányzata sem kaphatta meg az anyagokat.

Thomas Bender, az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatóságának Magyarországgal foglalkozó osztályvezetője elmondta: a magyar hatóságok az elmúlt időszakban a Bizottság által vitatott számos ügyben belementek abba, hogy pénzügyi korrekciót vállaljanak az EU-s pénzek Magyarországra utalása érdekében. A vitatott tételek finanszírozása a magyar költségvetésre, azaz a magyar adófizetőkre hárul. Bender szerint az lenne az igazságos, ha az ilyen pénzügyi büntetéseket a magyar költségvetésről azokra hárítanák, akik szabálytalanul használták fel az EU-s pénzeket.

Az OLAF 2017-es éves jelentése szerint Magyarország élen jár az EU-pénzes csalásokban: tavaly 27 új bejelentés érkezett, és a 2013-2017 között kifizetett felzárkóztatási és agrárpénzek arányában nálunk javasolta a legtöbb pénzügyi büntetést a szervezet. A felkérések ellenére a konferencián nem vett részt magyar állami intézményi előadó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
12 százalékkal esett vissza a magyar ipar júniusban

12 százalékkal esett vissza a magyar ipar júniusban

Joe Biden a saját házából bejelentkezve fogja elfogadni az elnökjelöltséget

Joe Biden a saját házából bejelentkezve fogja elfogadni az elnökjelöltséget

Radar360: Milliók Demeter zenésztársának, kevés pénz a tanároknak

Radar360: Milliók Demeter zenésztársának, kevés pénz a tanároknak