szerző:
hvg.hu

Bár az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala kis büdzséből működik, és elsősorban olyan ügyeket vizsgál, melyek határokon nyúlnak át, a kisvárdai NER-Disneyland újabb létesítménye felkeltette a figyelmüket. Az Európai Bizottság pedig azt szeretné, ha a kormány nem az adófizetőkre, hanem a szabálytalankodó beruházókra hárítaná a rosszul felhasznált uniós pénzek miatt kapott büntetéseket.

Maria Ntziouni-Doumas, az OLAF főigazgatói tanácsadója az OLAF, a Holland Királyság és a Transparency International uniós források hatékony felhasználásával kapcsolatos közös konferenciáján ma elmondta, a szervezet célja az uniós adófizetői pénzek takarékos, hatékony felhasználásának kontrollálása, de nyomozati jogkörük nincs, és alacsony büdzsével dolgoznak, ezért igyekeznek csak a legnagyobb fajsúlyú ügyekre koncentrálni.

Ntziouni-Doumas a prezentációjában külön kitért a Kisvárdára tervezett, több százmillió forintnyi EU-s pénzből felépülő ökofilmparkra, mely a tervek szerint csak 5 évig működne. Az igazgatói tanácsadó szerint a közös uniós adófizetői pénzek észszerű felhasználása lenne a cél, nem pedig egyéb érdekek kiszolgálása – írta a Portfolio. Az Elios-ügy kapcsán a tanácsadó nem nyilatkozott; mivel még tart a vizsgálat, az érintett város, Gyál önkormányzata sem kaphatta meg az anyagokat.

Thomas Bender, az Európai Bizottság regionális politikai főigazgatóságának Magyarországgal foglalkozó osztályvezetője elmondta: a magyar hatóságok az elmúlt időszakban a Bizottság által vitatott számos ügyben belementek abba, hogy pénzügyi korrekciót vállaljanak az EU-s pénzek Magyarországra utalása érdekében. A vitatott tételek finanszírozása a magyar költségvetésre, azaz a magyar adófizetőkre hárul. Bender szerint az lenne az igazságos, ha az ilyen pénzügyi büntetéseket a magyar költségvetésről azokra hárítanák, akik szabálytalanul használták fel az EU-s pénzeket.

Az OLAF 2017-es éves jelentése szerint Magyarország élen jár az EU-pénzes csalásokban: tavaly 27 új bejelentés érkezett, és a 2013-2017 között kifizetett felzárkóztatási és agrárpénzek arányában nálunk javasolta a legtöbb pénzügyi büntetést a szervezet. A felkérések ellenére a konferencián nem vett részt magyar állami intézményi előadó.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tudományos felmérés készült arról, meddig hisznek a gyerekek a Mikulásban

Tudományos felmérés készült arról, meddig hisznek a gyerekek a Mikulásban

A tüntetések mérlege: összenőtt, ami nem tartozik össze?

A tüntetések mérlege: összenőtt, ami nem tartozik össze?

Kósa Lajos mindeközben parfümöket szimatolgat Bécsben

Kósa Lajos mindeközben parfümöket szimatolgat Bécsben

Itt nézheti meg, hogy lesznek nyitva a boltok karácsonykor

Itt nézheti meg, hogy lesznek nyitva a boltok karácsonykor

Már nem iszik, de amíg él nyomja a rock and rollt: Keith Richards 75 éves

Már nem iszik, de amíg él nyomja a rock and rollt: Keith Richards 75 éves

Liptai: Nem a tévézésnek fordítottam hátat, a TV2-s kötődésemet szüntettem meg

Liptai: Nem a tévézésnek fordítottam hátat, a TV2-s kötődésemet szüntettem meg