szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Majdnem olyan rossz negyedévet zárt a csok, mint a bevezetésekor. A falusi csok viszont jól fogy, a két támogatási forma együtt pedig 40 százalékos éves növekedést ért el.

Az elmúlt egy évben 75 milliárd forintnyi csokot vettek igénybe a családok, ami négyéves mélypontot jelent a támogatás történetében – írja a Magyar Nemzeti Bank szektorszintű statisztikái nyomán a Portfolio. Hozzáteszik:

az idei év második negyedévéhez képest csak a csok bevezetése utáni legelső negyedév volt gyengébb.

A cikk szerint a háztartások a második negyedévben 4837 csok támogatási szerződést kötöttek, ez 18 százalékos visszaesést jelent 2019 hasonló időszakához képest. Az első félév egészében 2 százalékos visszaesést regisztráltak a bankok. A támogatási szerződések értéke 13,8 milliárd forint volt ebben az időszakban, ami pedig 33 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az első félév egészében e téren 13 százalékos a csökkenés.

A falusi csok viszont az idei második negyedévben már megelőzte párját,

áprilisban, májusban és júniusban összesen 15,2 milliárd forintnyi szerződést kötöttek rá. A Portfolio szerint bevezetésének első évében – mialatt a másikból 75 milliárdnyi fogyott – 53 milliárd forintnyi falusi csokot vettek fel.

A két lakhatási támogatási forma igénylései együtt 40 százalékos éves növekedést értek el a bezárkózás hónapjai alatt.

Családot tervez lakással? Ha jól kombinál, több pénzt kaphat hozzá

Többféle támogatás segítheti a családok, illetve a gyermekvállalást tervező fiatalok otthonhoz jutását. Aki a számos feltételnek megfelel, a termékek összehangolásával jelentős pénzügyi előnyhöz juthat - írja szakértő szerzőnk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szokatlanul lágy a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös belseje

Szokatlanul lágy a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös belseje

Zavargásokra számít a Walmart, ezért eldugja a fegyvereket

Zavargásokra számít a Walmart, ezért eldugja a fegyvereket

Így szigorodnak a maszkviselési szabályok: egymilliós bírságot, egyéves boltbezárást lehet kiszabni

Így szigorodnak a maszkviselési szabályok: egymilliós bírságot, egyéves boltbezárást lehet kiszabni