szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összesen 2,67 milliárd forintot költenek rá.

A gyalogosbarát téren jelentősen megnő a zöldfelületek aránya (ennek keretében megszüntetik a teret jelenleg széttagoló szervizút-hálózatot és parkolókat), vízjátékot telepítenek, valamint kulturális célokat szolgáló épület és rendezvényhelyszín is épül majd – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

A csomópont ezen felül teljesen akadálymentes is lesz, új gyalogos-átkelőhelyek jönnek létre, amelyek a felszínen teljesértékűen átjárhatókká teszik a csomópontot.

Felújítják az aluljárót, és változik a teret határoló utak forgalmi rendje is: például a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni, a József körútra.

A téren álló egykori Népszínházra utalva felújítják a Színházi emlékkövet. Ugyancsak megújul a tér emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő Gomba szökőkút is.

A téren a jelenlegi értékes fák megtartása mellett több mint 65 új fa kap helyet, és több mint 1000 négyzetméter új zöldfelület jön létre – közölte a szervezet.

További fejlesztésként

  • két MOL Bubi gyűjtőállomás lesz a téren;
  • több kerékpártámaszt és hulladékgyűjtőt helyeznek el;
  • a Corvin Áruház tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, műemlék homlokzatát pedig részben állami támogatással felújítja;
  • a tér átépítésével a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, illetve a József körútra. A Somogyi Béla utca a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé egyirányú lesz.

Az építkezés a tervek szerint 2021-ben kezdődik, és körülbelül másfél évet vesz igénybe. A felújítás 2,67milliárd forint összegű forrását a Fővárosi Önkormányzat és a kormány biztosítja. Mivel ez utóbbi összeget, egymilliárd forintot csak 2021 végéig lehet felhasználni, így várhatóan 2021 decemberében már lesznek részátadások – írja a BKK.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!