szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ugyan elkészíti az adóbevallási tervezeteket, de aki az elmúlt néhány évben ingatlant adott el, annak ezt nem szabad elfogadnia, ki kell egészíteni a bevallást.

Az ingatlanértékesítés utáni adóbevallás szabályaira azoknak kell figyelniük, akik 2016-ban vagy később szereztek meg egy lakást, és most eladták – ennek a részleteit mutatta be az Adózóna. De ugyanezt a szabályt kell alkalmaznia annak is, aki nem az ingatlant adta el, hanem az arra vonatkozó vagyoni értékű jogot, például a haszonélvezeti jogot. Hogy mennyi az adóköteles jövedelem, azt úgy kell kiszámolni, hogy az eladásból származó bevételből kivonjuk a hozzá kapcsolódó költséget, és ennek előre megadott részét vesszük:

  • 2019-ben és 2020-ban szerzett ingatlan után a teljes összeget,
  • 2018-ban szerzett ingatlanoknál a különbség 90 százalékát,
  • 2017-es szerzésűeknél a 60 százalékát,
  • 2016-osaknál pedig a 30 százalékát.

A megszerzés időpontja az a nap, amikor az erről szóló érvényes szerződést (okiratot, bírósági határozatot) az ingatlanügyi hatósághoz benyújtották. Opciós szerződéssel megszerzett ingatlan esetén az ingatlan megszerzésének azt a napot kell tekinteni, amikor a vevő egyoldalú vételi jogot gyakorló nyilatkozatát beadták az ingatlanügyi hatósághoz. Öröklés esetén pedig az örökhagyó halálának a napja számít.

A további részleteket az Adózóna cikkében olvashatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!