szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Miután sikertelenül vártak arra Edinburgh-ban, hogy az állatkert két óriáspandája, a nőstény Tien Tien és a hím Jang Kuang magától lásson neki a párzáshoz, gondozóik eldöntötték, mesterséges megtermékenyítéssel oldják meg az utódkérdést.

Mesterségesen lesz kicsinye a párzásra lusta óriáspandáknak az edinburghi állatkertben - jelentett be az intézmény pandákért felelős munkatársa. Miután sikertelenül vártak arra, hogy az állatkert két óriáspandája, a nőstény Tien Tien és a hím Jang Kuang magától lásson neki a párzáshoz, gondozóik eldöntötték, mesterséges megtermékenyítéssel oldják meg az utódkérdést.

Iain Valentine, a skót Királyi Zoológiai Társaság óriáspandákért felelős igazgatója elmondta: idén tavasszal bíztató jeleket mutattak a pandák, ezért reménykedtek, idén talán természetes úton foganhat utóduk. Végül azonban Tien Tien hormonszintje gyorsan leesett, ami azt jelenti, nála sokkal rövidebb lehet a párzási időszak. Kénytelenek voltak Nagy-Britannia egyetlen pandanőstényét megtermékenyíteni. Csak Jang Kuangtól vett mintát használták fel a célra.

Képünk illusztráció
©

A beavatkozás után mindkét állat gyorsan rendbe jött, Jang Kuang már negyedórával később mézet és bambuszt evett. Ugyan jól érzik magukat, állatkerti lakhelyük szerdáig még nem látogatható. A szakértők szerint elképzelhető, hogy egészen az augusztusban vagy szeptemberben várható ellésig nem fogják tudni, vemhes-e Tien Tien. Tavaly is megkísérelték a mesterséges megtermékenyítést, ám akkor az állat röviddel a szülés előtt elvesztette magzatát.

Tien Tien és Jang Kuang 2001 decemberében érkezett az edinburghi állatkertbe, utódjuk még nem született. A pandák fogságban igen ritkán nemzenek utódot. Az óriáspanda a világ egyik leginkább veszélyeztetett állatfaja: szabadon csak mintegy 1600 példányuk él, további 300-at állatkertekben tartanak.

Ingyen készít fel az érettségire az ismert matektanár

Ingyen készít fel az érettségire az ismert matektanár

Mikor veheti fel az oltást az, aki várandós? És az, aki szoptat? Itt minden választ megtalál

Mikor veheti fel az oltást az, aki várandós? És az, aki szoptat? Itt minden választ megtalál

Halálra gázolt a vonat egy embert Ferihegynél

Halálra gázolt a vonat egy embert Ferihegynél