szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az ölelés minden helyzetben jól esik, legyen épp jó vagy rossz hangulatunk. A tudományos kutatások összegzéséből viszont kiderül, hogy pontosan miért is jó és érdemes ölelkezni.

Az ölelés révén megnő szervezetünkben az oxytocin szint, ez a hormon felelős a bizalom és a rajongás kialakulásáért, a tudósok szerint pedig ez biológiai kötődést hoz létre az emberekben, ami - lévén hogy társas lények vagyunk - boldogabbá tesz minket. Egy másik tudományosan bizonyított érvet is felhozott a Huffington Post összeállítása, amely szerint a minél több ölelés a vérnyomásra is kedvező hatással van. Öleléskor a bőrünkön érzett nyomás hatására az ún. Pacinian részecskék az agy azon részének küldenek kedvező jeleket, amely többek között a vérnyomás csökkentéséért is felelős.

Az ölelés a félelmünket és aggodalmunkat is csillapítja, ezért viszont nem a biológia a felelős, hanem pszichológiai kutatások sora bizonyítja, cáfolni pedig egy sem tudta. A vérnyomás mellett a szívünk egészségére is kedvező hatással van az ölelés, főleg ha idegentől kapjuk, egy amerikai kutatás ugyanis bebizonyította: egy ismert embertől kapott ölelés közben az átlagosnál öt szívdobanással többet produkálunk egy percen belül, idegenektől kapott ölelés során viszont tízzel többet. Felnőtt korban még inkább ajánlott többet ölelkezni, hiszen az Ohio egyetem kutatói rájöttek: minél idősebbek vagyunk, annál inkább érezzük az ölelés eddig felsorolt kedvező biológiai és pszichológiai hatásait.

Természetesen azt is kimutatták már, hogy az ölelés a stresszt is csökkenti, hiszen a stresszért felelős kortizon hormon abban a pillanatban csökkenni kezd, ahogy megölelnek minket. A stressz és az ölelés kapcsán arra is rájöttek, hogy ha egy gyermeket minél többször ölelnek meg, felnőtt korában annál nagyobb eséllyel tudja nyugodtan kezelni a tipikus stresszhelyzeteket.

Alig 150 kilométeres hatótávú Model 3-ast is árul a Tesla

Alig 150 kilométeres hatótávú Model 3-ast is árul a Tesla

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

Elhunyt 206 koronavírus-fertőzött, a beoltottak száma 2,83 millió

A magyarok akkor se nagyon maradtak otthon, amikor már napi szinten több mint 200 halottja volt a járványnak

A magyarok akkor se nagyon maradtak otthon, amikor már napi szinten több mint 200 halottja volt a járványnak