Tetszett a cikk?

Az informatikai és hírközlési miniszter Rácz Zsolt felmentését javasolja, arra hivatkozva, hogy a tárca apparátusa egy parlamenti felszólaláshoz nem készítette fel őt elég alaposan.

Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter a miniszterelnöknél kezdeményezte dr. Rácz Zsoltnak, a minisztérium közigazgatási államtitkárának felmentését. A tárca közleménye szerint "a minisztériumi belső vizsgálat megállapította, hogy az elmúlt napokban napvilágot látott híresztelésekkel szemben semmilyen összeférhetetlenség nem áll fenn a közigazgatási államtitkár és a vádaskodások tárgyát képező, közbeszerzési eljárás alapján folyó átfogó jogszabály-előkészítő tevékenység között." Mint a HVG 2003. április 5-ei számában megírta, a hírközlési törvény módosítására kiírt pályázatot a KPMG pénzügyi tanácsadó nyerte meg, de több áttétellel, alvállalkozóként bekapcsolódott a munkacsoportok tevékenységébe az a Sarkadi és Társai Ügyvédi Iroda is, amelynek 1995 óta Rácz Zsolt az egyik tagja. Rácz a HVG összeférhetetlenséget firtató kérdésére azt válaszolta, tavaly június óta szünetelteti ügyvédi tevékenységét, és tagsági jogát sem gyakorolja. A Sarkadi és Társai-nak juttatott állami megrendelés tényét a tárca korábban cáfolta. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese április 10-én azonban ismertette a sajtóval az ún. Tellex-programban részt vevő személyeket és cégeket tartalmazó listát. Hétfőn Rogán kérdésére Kovács tagadta, hogy akár a KPMG, akár egy másik ügyvédi iroda szerződést kötött volna a munkára a Sarkadi és Társa Ügyvédi Irodával. Ám Kovács saját válaszával nem lehetett elégedett, mert a tárca közleménye szerint "a miniszter sajnálattal állapította meg, hogy a hétfői parlamenti felszólalásához nem kapott teljes körű tájékoztatást a kérdésről, ezért kezdeményezte a hivatal működéséért felelős közigazgatási államtitkár felmentését."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!