Tetszett a cikk?

Hazai és külföldi szakértők bevonásával távolítják el a sérült fűtőanyag kötegeket a Paksi Atomerőműnél. Mérések szerint a múlt heti baleset óta nem növekedett a radioaktív sugárzás az erőműben a szokásoshoz képest.

A sérült fűtőelemeket tartalmazó tisztítótartály jelenleg egy több száz köbméter térfogatú medence alján áll. Mivel korábban nem volt megfelelő a hűtés, s valószínűleg emiatt következett be az üzemzavar és a radioaktív gázszivárgás, több egymástól független hűtőrendszert építettek ki az erőmű szakemberei. A balesetet követően újabb ellenőrző és kiértékelő mérőeszközöket is telepítettek a tartály mellé. Mindemellett továbbra sincs a természetes háttérsugárzáshoz képest mérhető eltérés az erőmű körüli régióban, a környezeti kibocsátási értékek a megengedett határok alatt vannak.
Az üzemzavar a Paksi Atomerőműben április 10-én este történt, amikor radioaktív gáz megjelenése miatt felfüggesztették a 2-es blokk reaktorának karbantartási munkálatait. Az üzemzavar reaktoron kívül történt, amikor a fűtőelemeket egy külön erre a célra szolgáló tartályban tisztították. Az erőmű 2-es blokkja március vége óta nem üzemel, mivel a szokásos évi karbantartás folyik. Erre az időszakra egy ideiglenes berendezést telepített a helyszínre a francia-német Framatome ANP cég a fűtőelemek megtisztítására, amit a cég szakemberei üzemeltetnek.
Az előző napokhoz képest nincs változás a háttérsugárzásban, egy héttel ezelőtt, rövid időre, mintegy két órára mértek a természetes háttérsugárzásban 10 százalékos emelkedést - mondta az MTI-nek pénteken Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatóhelyettese. A változást több mérőállomás is kimutatta, annak sugáregészségügyi következménye azonban nincs: a háttérsugárzás 10 százalékos emelkedését mérhetik egy-egy jelentősebb esőzés, havazás esetén is.
A Global 2000 osztrák környezetvédő szervezet Pakson, a helyszínen végzett mérések során "nem talált akut veszélyes sugárzást". A Greenpace nemzetközi környezetvédő szervezet ennek ellenére aggodalmát fejezte ki, hogy a paksi atomerőműben bekövetkezett meghibásodás folytán az erőmű alkalmazottai esetleg sugárfertőzést szenvedhettek. Erwin Mayer, a Greenpeace ausztriai irodájának nukleáris ügyekkel foglalkozó szóvivője szerint az a tény, hogy a hétfokú nemzetközi skálán a kettesről a hármas fokozatra sorolták át a balesetet, azt jelenti, hogy a hiba forrását még nem találták meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!