Elfogadta a parlament alkotmányügyi bizottságának kormánypárti többsége azt a jelentés-tervezetet, amely egy tavaly júniusi, leszavazott interpellációról szólva ismét bíráló megjegyzéseket tartalmaz a legfőbb ügyészre nézve. A testület keddi ülésén Polt Péter - egyenként reagálva a tizennégy pontra - visszautasította és alaptalannak nevezte az elmarasztaló észrevételeket.

Keller László (MSZP) tavaly azt kérdezte egy interpellációban a legfőbb ügyésztől, hogy milyen következtetéseket von le a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) és a Happy End Kft. között létrejött törvénytelen szerződésekkel összefüggésben megtett intézkedésekről. Polt Péter válaszát a parlament akkor nem fogadta el. Az ezt követő bizottsági ülésről készült, összegző megállapításokat tartalmazó jelentéstervezet tizennégy pontban sorolja fel a kifogásokat a legfőbb ügyész válaszaival, illetve tevékenységével kapcsolatban. Felveti például, hogy a legfőbb ügyész nem adott arra magyarázatot, miért nem élt törvényességi felügyeleti jogával a további jogszabályellenes kifizetésének megakadályozása érdekében. "Nem fogadtató el a legfőbb ügyész magyarázata a semmisségi per megindításának elmulasztásában sem" - szerepel a megállapítások között.
A testület keddi ülésén Polt Péter leszögezte: az ügyészség és a legfőbb ügyész alkotmányosan, törvényesen, szakszerűen járt el; a legfőbb ügyész nem gyakorol törvényességi felügyeletet a Miniszterelnöki Hivatal polgári jogi ügyei felett. A Keller László által hivatkozott időszakban az üggyel kapcsolatban csak részben álltak rendelkezésre adatok, és az Állami Számvevőszék szerint sem lett volna megalapozott a szerződések semmisségének megállapítása; felhívták a MeH figyelmét a törvénytelenség megszüntetésére, de ez azóta sem történt meg - jelentette ki Polt Péter, aki szerint az ügyészség egyetlen szakmai szabályt sem szegett meg s nem avatkozhat be korlátlanul a magánjogi eljárásokba.
Áder János (Fidesz) közölte: a "sunyi eljárással elkészített fércmunkával Keller László közpénzügyi államtitkár felsüléseiről és az MSZP-s disznóságokról, korrupciós ügyekről kívánják a figyelmet elterelni". "A színvonaltalan jelentés-tervezetet" tíz hónapig készítették, a legfőbb ügyész azonban csak múlt szerdán ismerhette meg - mutatott rá Áder, aki szerint a kormánypártok az eljárással el akarják távolítani posztjáról Polt Pétert és meg akarják félemlíteni az ügyészséget, amelyet "politikai eszközzé kívánnak silányítani". Ha elfogadják a jelentés-tervezetet, azzal a rendszerváltozás óta eltelt időszak mélypontjára süllyed az alkotmányügyi bizottság tevékenysége - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője.
Horváth Balázs (MDF) megalázónak nevezte a jelentést és az eljárást; szerinte a legfőbb ügyész megalapozottan cáfolta a szakszerűtlen jelentéstervezet pontjait.
Kormánypárti képviselők jelezték: nem a legfőbb ügyész személyével van probléma, hanem "70-1000 milliárd forint közpénz nyomon követésével". Wiener György (MSZP) azt vetette fel: miért nem indított semmisségi eljárást az ügyészség, holott - mint jelezte - erre meglett volna a lehetőség. Vastagh Pál, a bizottság szocialista elnöke szerint "nincs konkrét oka" annak, hogy most tárgyalják a jelentés-tervezetet, s a dokumentumban foglaltak összhangban állnak a korábbi bizottsági ülésen elhangzottakkal. A bizottsági ülésen részt vevő Keller László megismételte korábbi álláspontját: a Legfőbb Ügyészség megakadályozhatta volna a közpénzek jelentős kiáramlását.
A bizottság egyhangúlag úgy döntött: meggondolásra visszaad egy hasonló előterjesztést, amely Gusztos Péter (SZDSZ) egyik interpellációjára adott és szintén leszavazott legfőbb ügyészi válasszal foglalkozik. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Franciaország bezárkózva várja a zavargást

Franciaország bezárkózva várja a zavargást

A rák nem fog eltűnni, de kezelhetővé válhat

A rák nem fog eltűnni, de kezelhetővé válhat

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Kimi Räikkönen és a vodka találkozása a színpadon – videó

Kimi Räikkönen és a vodka találkozása a színpadon – videó

41 éve egy magyar családé ez a gyönyörű Wartburg, ami most eladó

41 éve egy magyar családé ez a gyönyörű Wartburg, ami most eladó

Azonnal legitimálta a közmédia Hadházy tüntetését

Azonnal legitimálta a közmédia Hadházy tüntetését