Tetszett a cikk?

Elfogadta a parlament alkotmányügyi bizottságának kormánypárti többsége azt a jelentés-tervezetet, amely egy tavaly júniusi, leszavazott interpellációról szólva ismét bíráló megjegyzéseket tartalmaz a legfőbb ügyészre nézve. A testület keddi ülésén Polt Péter - egyenként reagálva a tizennégy pontra - visszautasította és alaptalannak nevezte az elmarasztaló észrevételeket.

Keller László (MSZP) tavaly azt kérdezte egy interpellációban a legfőbb ügyésztől, hogy milyen következtetéseket von le a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) és a Happy End Kft. között létrejött törvénytelen szerződésekkel összefüggésben megtett intézkedésekről. Polt Péter válaszát a parlament akkor nem fogadta el. Az ezt követő bizottsági ülésről készült, összegző megállapításokat tartalmazó jelentéstervezet tizennégy pontban sorolja fel a kifogásokat a legfőbb ügyész válaszaival, illetve tevékenységével kapcsolatban. Felveti például, hogy a legfőbb ügyész nem adott arra magyarázatot, miért nem élt törvényességi felügyeleti jogával a további jogszabályellenes kifizetésének megakadályozása érdekében. "Nem fogadtató el a legfőbb ügyész magyarázata a semmisségi per megindításának elmulasztásában sem" - szerepel a megállapítások között.
A testület keddi ülésén Polt Péter leszögezte: az ügyészség és a legfőbb ügyész alkotmányosan, törvényesen, szakszerűen járt el; a legfőbb ügyész nem gyakorol törvényességi felügyeletet a Miniszterelnöki Hivatal polgári jogi ügyei felett. A Keller László által hivatkozott időszakban az üggyel kapcsolatban csak részben álltak rendelkezésre adatok, és az Állami Számvevőszék szerint sem lett volna megalapozott a szerződések semmisségének megállapítása; felhívták a MeH figyelmét a törvénytelenség megszüntetésére, de ez azóta sem történt meg - jelentette ki Polt Péter, aki szerint az ügyészség egyetlen szakmai szabályt sem szegett meg s nem avatkozhat be korlátlanul a magánjogi eljárásokba.
Áder János (Fidesz) közölte: a "sunyi eljárással elkészített fércmunkával Keller László közpénzügyi államtitkár felsüléseiről és az MSZP-s disznóságokról, korrupciós ügyekről kívánják a figyelmet elterelni". "A színvonaltalan jelentés-tervezetet" tíz hónapig készítették, a legfőbb ügyész azonban csak múlt szerdán ismerhette meg - mutatott rá Áder, aki szerint a kormánypártok az eljárással el akarják távolítani posztjáról Polt Pétert és meg akarják félemlíteni az ügyészséget, amelyet "politikai eszközzé kívánnak silányítani". Ha elfogadják a jelentés-tervezetet, azzal a rendszerváltozás óta eltelt időszak mélypontjára süllyed az alkotmányügyi bizottság tevékenysége - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője.
Horváth Balázs (MDF) megalázónak nevezte a jelentést és az eljárást; szerinte a legfőbb ügyész megalapozottan cáfolta a szakszerűtlen jelentéstervezet pontjait.
Kormánypárti képviselők jelezték: nem a legfőbb ügyész személyével van probléma, hanem "70-1000 milliárd forint közpénz nyomon követésével". Wiener György (MSZP) azt vetette fel: miért nem indított semmisségi eljárást az ügyészség, holott - mint jelezte - erre meglett volna a lehetőség. Vastagh Pál, a bizottság szocialista elnöke szerint "nincs konkrét oka" annak, hogy most tárgyalják a jelentés-tervezetet, s a dokumentumban foglaltak összhangban állnak a korábbi bizottsági ülésen elhangzottakkal. A bizottsági ülésen részt vevő Keller László megismételte korábbi álláspontját: a Legfőbb Ügyészség megakadályozhatta volna a közpénzek jelentős kiáramlását.
A bizottság egyhangúlag úgy döntött: meggondolásra visszaad egy hasonló előterjesztést, amely Gusztos Péter (SZDSZ) egyik interpellációjára adott és szintén leszavazott legfőbb ügyészi válasszal foglalkozik. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!