Tetszett a cikk?

Washingtonban folytat megbeszéléseket az Országgyűlés négypárti delegációja, Eörsi Mátyás (SZDSZ), Font Sándor (MDF), Gedei József (MSZP), és Balla Mihály (Fidesz) képviselők, valamint Bársony András, a külügyminisztérium politikai államtitkára. A küldöttség az iraki békefenntartással kapcsolatos amerikai álláspontról tájékozódik; Washingtonban értetlenség fogadja a magyar részvételt ellenző hangokat.

A küldöttség az amerikai külügyminisztérium, a Pentagon és a kongresszus meghívásának tesz eleget; találkoztak a nemzetbiztonsági tanács, a külügyi tárca és a kongresszus külügyi bizottsága, továbbá a republikánus illetve a demokrata párt képviselőivel.
Eörsi Mátyás az országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke szerint Washingtonban nem értik az időhúzást, illetve a magyar részvételt ellenző hangokat; a háborúval szembeni állásfoglalásra még láttak magyarázatot, de a békefenntartást emberiességi okok indokolják, hiszen a segítségnyújtáshoz biztonság kell. Eörsi emlékeztetett, hogy a NATO Magyarország esetéből okulva a mostani bővítési körben minden jelöltnél kikötötte a belső jogrend hozzáigazítását a tagság követelményeihez. Ez Magyarország számára intő jel kell legyen, mert a jelenlegi a döntési folyamat fékezi a katonai akciók tervezését - mondta, közölve, hogy négypárti kezdeményezést fog javasolni az alkotmány olyan értelmű módosítására, amely szerint nemzetközi kötelezettségvállalás esetén a magyar katonák külföldre vagy külföldi katonák Magyarországra vezényléséről a kormány dönthessen, más esetekben pedig a parlament, de ne kétharmados, hanem egyszerű többséggel.
Bársony András szerint az amerikai partnerek arra számítanak, hogy álláspontjukat a magyar parlament valamennyi pártja mérlegeli. Washington a tervezésben szeretné figyelembe venni Magyarországot, de az iraki békefenntartás logisztikai előkészítésének már két fordulója is lezajlik, mire az Országgyűlés legkorábban május 26-án döntést tud hozni. Bársony szerint ez túl van azon határon, amely a szövetségesi együttműködés keretében megengedhető, illetve ami elviselhető a katonai tervezési és a politikai tervezési folyamatokban. Az amerikaiak nem értik, hogy ha a tranzitszállításoknak Magyarországnak szabad utat adott, tudomásul véve és ténylegesen elfogadva ezzel az iraki békefenntartást, azaz jogfelfogását tekintve osztotta az amerikai álláspontot, akkor a második határozat miért jelent gondot - jelezte a külügyi államtitkár.
Balla Mihály, a Fidesz küldötte hangoztatta: ő azért van Washingtonban, hogy meghallgassa az Egyesült Államok véleményét, amelyről majd beszámol pártjának.
Font Sándor leszögezte, hogy az MDF a kérdésben szigorúan az alkotmányosság és a nemzetközi jog talaján áll. Szükségesnek tartja a nemzetközi felhatalmazást az ENSZ, a NATO, az Európai Unió, vagy az Európa Tanács részéről. Egyetértett ugyan az iraki békefenntartás kapcsán felmerült alkotmánymódosítás kérdésével, de jóval sürgetőbbnek ítélte a gazdaság stabilizálását, a költségvetési hiány lefaragását. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!