Washingtonban folytat megbeszéléseket az Országgyűlés négypárti delegációja, Eörsi Mátyás (SZDSZ), Font Sándor (MDF), Gedei József (MSZP), és Balla Mihály (Fidesz) képviselők, valamint Bársony András, a külügyminisztérium politikai államtitkára. A küldöttség az iraki békefenntartással kapcsolatos amerikai álláspontról tájékozódik; Washingtonban értetlenség fogadja a magyar részvételt ellenző hangokat.

A küldöttség az amerikai külügyminisztérium, a Pentagon és a kongresszus meghívásának tesz eleget; találkoztak a nemzetbiztonsági tanács, a külügyi tárca és a kongresszus külügyi bizottsága, továbbá a republikánus illetve a demokrata párt képviselőivel.
Eörsi Mátyás az országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke szerint Washingtonban nem értik az időhúzást, illetve a magyar részvételt ellenző hangokat; a háborúval szembeni állásfoglalásra még láttak magyarázatot, de a békefenntartást emberiességi okok indokolják, hiszen a segítségnyújtáshoz biztonság kell. Eörsi emlékeztetett, hogy a NATO Magyarország esetéből okulva a mostani bővítési körben minden jelöltnél kikötötte a belső jogrend hozzáigazítását a tagság követelményeihez. Ez Magyarország számára intő jel kell legyen, mert a jelenlegi a döntési folyamat fékezi a katonai akciók tervezését - mondta, közölve, hogy négypárti kezdeményezést fog javasolni az alkotmány olyan értelmű módosítására, amely szerint nemzetközi kötelezettségvállalás esetén a magyar katonák külföldre vagy külföldi katonák Magyarországra vezényléséről a kormány dönthessen, más esetekben pedig a parlament, de ne kétharmados, hanem egyszerű többséggel.
Bársony András szerint az amerikai partnerek arra számítanak, hogy álláspontjukat a magyar parlament valamennyi pártja mérlegeli. Washington a tervezésben szeretné figyelembe venni Magyarországot, de az iraki békefenntartás logisztikai előkészítésének már két fordulója is lezajlik, mire az Országgyűlés legkorábban május 26-án döntést tud hozni. Bársony szerint ez túl van azon határon, amely a szövetségesi együttműködés keretében megengedhető, illetve ami elviselhető a katonai tervezési és a politikai tervezési folyamatokban. Az amerikaiak nem értik, hogy ha a tranzitszállításoknak Magyarországnak szabad utat adott, tudomásul véve és ténylegesen elfogadva ezzel az iraki békefenntartást, azaz jogfelfogását tekintve osztotta az amerikai álláspontot, akkor a második határozat miért jelent gondot - jelezte a külügyi államtitkár.
Balla Mihály, a Fidesz küldötte hangoztatta: ő azért van Washingtonban, hogy meghallgassa az Egyesült Államok véleményét, amelyről majd beszámol pártjának.
Font Sándor leszögezte, hogy az MDF a kérdésben szigorúan az alkotmányosság és a nemzetközi jog talaján áll. Szükségesnek tartja a nemzetközi felhatalmazást az ENSZ, a NATO, az Európai Unió, vagy az Európa Tanács részéről. Egyetértett ugyan az iraki békefenntartás kapcsán felmerült alkotmánymódosítás kérdésével, de jóval sürgetőbbnek ítélte a gazdaság stabilizálását, a költségvetési hiány lefaragását. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Pentagon nyugtalan a szíriai török invázió miatt

A Pentagon nyugtalan a szíriai török invázió miatt

A színjáték nem maradt el, de Róma kapitulált Brüsszel előtt a költségvetési vitában

A színjáték nem maradt el, de Róma kapitulált Brüsszel előtt a költségvetési vitában

James Bond alkoholista – állapították meg a tudósok

James Bond alkoholista – állapították meg a tudósok

Utoljára ülésezik a parlament, újabb tüntetés készül

Utoljára ülésezik a parlament, újabb tüntetés készül

NER-cégek építhetnek lakóparkot a János-kórház fölé, 2 milliárdot kereshetnek vele

NER-cégek építhetnek lakóparkot a János-kórház fölé, 2 milliárdot kereshetnek vele

Blikk: Biciklivel gázolhatta el gyilkosa a soroksári futónőt

Blikk: Biciklivel gázolhatta el gyilkosa a soroksári futónőt