Tetszett a cikk?

Személyi mulasztást és az érvényes tájékoztatási menetrend megsértését állapították meg a Paksi Atomerőműben a múlt szombaton végrehajtott vegyszeradagolást követő gázképződés ügyében - ismerte el Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató és látogató központjának vezetője. Az üzemzavar minél biztonságosabb felszámolása érdekében Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter miniszteri biztost nevezett ki az üzemzavarral foglalkozó szakértői csapat mellé.

A gázképződésről a kormány május 7-én szerzett tudomást, s rögtön vizsgálatot rendelt el a felelősség megállapítására vonatkozóan. Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató és látogató központjának vezetője elismerte, hogy a vegyészeti művelet végrehajtása során eltértek a jóváhagyott programtól. Május 3-án hidrazint adagoltak a 2. blokk mellett elhelyezett tisztítótartályba, de a művelet a pihentető medence helyett az azzal összeköttetésben lévő szerelőmedencén keresztül történt, gázképződést és a neutronellenőrző műszerek által mért értékek ingadozását eredményezve.
Kováts elismerte, hogy személyi mulasztás történt, amely felelősségre vonással jár, de hogy a történtekért személy szerint kit terhel a felelősség, és milyen büntetésre számíthat, arra a tájékoztató központ vezetője nem kívánt válaszolni. A tájékoztató központ vezetője beszámolt arról is: az eseménnyel kapcsolatban nem teljesültek az atomerőműben történő eseményekre érvényes tájékoztatási menetrend szigorú követelményei.
A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet az erőmű vezérigazgatója, Kocsis István azonnali leváltását követeli az eseménnyel kapcsolatban. A Greenpeace szerint a gázképződés és a tájékoztatás késlekedése is bizonyítják, hogy mennyire felelőtlen terv az atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása.
Közben a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a kormányfő által a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatójától, valamint az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatójától szerdán kért tájékoztató kiértékelése alapján megállapítható, hogy a gázszivárgás valós biztonsági kockázatot nem jelentett. A GKM közleménye beszámol arról is, hogy az üzemzavar minél biztonságosabb felszámolása érdekében Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter miniszteri biztost nevezett ki az üzemzavarral foglalkozó szakértői csapat mellé. A biztos dr. Aszódi Attila egyetemi docens, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatóhelyettese. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!