Személyi mulasztást és az érvényes tájékoztatási menetrend megsértését állapították meg a Paksi Atomerőműben a múlt szombaton végrehajtott vegyszeradagolást követő gázképződés ügyében - ismerte el Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató és látogató központjának vezetője. Az üzemzavar minél biztonságosabb felszámolása érdekében Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter miniszteri biztost nevezett ki az üzemzavarral foglalkozó szakértői csapat mellé.

A gázképződésről a kormány május 7-én szerzett tudomást, s rögtön vizsgálatot rendelt el a felelősség megállapítására vonatkozóan. Kováts Balázs, az erőmű tájékoztató és látogató központjának vezetője elismerte, hogy a vegyészeti művelet végrehajtása során eltértek a jóváhagyott programtól. Május 3-án hidrazint adagoltak a 2. blokk mellett elhelyezett tisztítótartályba, de a művelet a pihentető medence helyett az azzal összeköttetésben lévő szerelőmedencén keresztül történt, gázképződést és a neutronellenőrző műszerek által mért értékek ingadozását eredményezve.
Kováts elismerte, hogy személyi mulasztás történt, amely felelősségre vonással jár, de hogy a történtekért személy szerint kit terhel a felelősség, és milyen büntetésre számíthat, arra a tájékoztató központ vezetője nem kívánt válaszolni. A tájékoztató központ vezetője beszámolt arról is: az eseménnyel kapcsolatban nem teljesültek az atomerőműben történő eseményekre érvényes tájékoztatási menetrend szigorú követelményei.
A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet az erőmű vezérigazgatója, Kocsis István azonnali leváltását követeli az eseménnyel kapcsolatban. A Greenpeace szerint a gázképződés és a tájékoztatás késlekedése is bizonyítják, hogy mennyire felelőtlen terv az atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása.
Közben a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a kormányfő által a Paksi Atomerőmű Rt. vezérigazgatójától, valamint az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatójától szerdán kért tájékoztató kiértékelése alapján megállapítható, hogy a gázszivárgás valós biztonsági kockázatot nem jelentett. A GKM közleménye beszámol arról is, hogy az üzemzavar minél biztonságosabb felszámolása érdekében Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter miniszteri biztost nevezett ki az üzemzavarral foglalkozó szakértői csapat mellé. A biztos dr. Aszódi Attila egyetemi docens, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének igazgatóhelyettese. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Végre: mostantól ön is használhatja a Google Térkép hasznos funkcióját

Végre: mostantól ön is használhatja a Google Térkép hasznos funkcióját

A kórházak fuldokolnak az adósságban, a fenntartó 500 fős díszvacsorát ad

A kórházak fuldokolnak az adósságban, a fenntartó 500 fős díszvacsorát ad

Megszavazták: a határon túli magyarok is szavazhatnak az EP-választáson

Megszavazták: a határon túli magyarok is szavazhatnak az EP-választáson

Eltűnt pilisvörösvári kisfiúkat keres a rendőrség

Eltűnt pilisvörösvári kisfiúkat keres a rendőrség

Audi-vezér: túlórakeretről soha nem beszéltünk a kormánnyal

Audi-vezér: túlórakeretről soha nem beszéltünk a kormánnyal

Összevissza beszél a Google vezetője a titokzatos kínai keresőről

Összevissza beszél a Google vezetője a titokzatos kínai keresőről