A Paksi Atomerőmű üzemzavarában a lefolytatott vizsgálat szerint a fűtőelemek tisztítási technológiájának hibája jelentős szerepet játszott, a felelősség teljes körű megállapítása azonban még az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szerint is hátra van; a hivatal hasznosnak tartaná a független szakértői vizsgálatot. A hivatal főigazgató-helyettese szerint az atomtörvény értelmében a biztonságért minden felelősséget az üzemeltető visel, s ezt nem oszthatja meg senkivel.

Az OAH elvi átalakítási engedélyt adott a Paksi Atomerőműnek a tisztítási technológiára, de a beadványban nem szerepeltek a szerkezeti, konstrukciós kialakítás részletei, mert a gyártásra, szerelésre, üzembe helyezésre hatósági engedély nem kell, abban Paks saját belső eljárásrendje szerint járt el – jelentette ki Vörös Lajos, az OAH főigazgató-helyettese. Azt, hogy az üzemzavar bekövetkeztében felelős-e a hivatal is, az OAH főigazgatója által létrehozott, a Nukleáris Biztonsági Igazgatóságtól független szakértői csoport fogja megállapítani, amely az engedélyezési eljárás jogszerűségét vizsgálja.
Ettől függetlenül úgy gondolják, hogy a 23 környezetvédő szervezet által igényelt, független nemzetközi csoport általi felülvizsgálat nagyon hasznos lenne, s már tettek is lépéseket ennek érdekében a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél, valamint a kormányzatnál - közölte Vörös. Az OAH főigazgatója a jövő héten utazik Bécsbe, hogy tájékoztassa a nemzetközi szervezetet, s amennyiben a kormányzat nem emel kifogást, hivatalosan is előterjeszti a kérelmet, hogy az ügynökség által összeállított független szakértői csoport vizsgálja felül a paksi erőműben történt üzemzavar körülményeit és a hatósági tevékenységet is. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rájöttek a tudósok: ha 22,8 foknál hidegebb van, megugrik a halálesetek száma

Rájöttek a tudósok: ha 22,8 foknál hidegebb van, megugrik a halálesetek száma

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

Mindent felfal a gömböc: egyetemet, sajtót, munkásokat

Elképesztő leletre bukkantak a Denyiszov-barlangban

Elképesztő leletre bukkantak a Denyiszov-barlangban

Verhetetlen volt Liu Shaoang a világkupán

Verhetetlen volt Liu Shaoang a világkupán

A rendőrség szerint hazudik az MSZP az alelnök sérüléseiről - mutatjuk, mi történt pontosan

A rendőrség szerint hazudik az MSZP az alelnök sérüléseiről - mutatjuk, mi történt pontosan

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó

Lavina Romániában: meghalt egy túrázó