Tetszett a cikk?

A Paksi Atomerőmű üzemzavarában a lefolytatott vizsgálat szerint a fűtőelemek tisztítási technológiájának hibája jelentős szerepet játszott, a felelősség teljes körű megállapítása azonban még az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) szerint is hátra van; a hivatal hasznosnak tartaná a független szakértői vizsgálatot. A hivatal főigazgató-helyettese szerint az atomtörvény értelmében a biztonságért minden felelősséget az üzemeltető visel, s ezt nem oszthatja meg senkivel.

Az OAH elvi átalakítási engedélyt adott a Paksi Atomerőműnek a tisztítási technológiára, de a beadványban nem szerepeltek a szerkezeti, konstrukciós kialakítás részletei, mert a gyártásra, szerelésre, üzembe helyezésre hatósági engedély nem kell, abban Paks saját belső eljárásrendje szerint járt el – jelentette ki Vörös Lajos, az OAH főigazgató-helyettese. Azt, hogy az üzemzavar bekövetkeztében felelős-e a hivatal is, az OAH főigazgatója által létrehozott, a Nukleáris Biztonsági Igazgatóságtól független szakértői csoport fogja megállapítani, amely az engedélyezési eljárás jogszerűségét vizsgálja.
Ettől függetlenül úgy gondolják, hogy a 23 környezetvédő szervezet által igényelt, független nemzetközi csoport általi felülvizsgálat nagyon hasznos lenne, s már tettek is lépéseket ennek érdekében a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnél, valamint a kormányzatnál - közölte Vörös. Az OAH főigazgatója a jövő héten utazik Bécsbe, hogy tájékoztassa a nemzetközi szervezetet, s amennyiben a kormányzat nem emel kifogást, hivatalosan is előterjeszti a kérelmet, hogy az ügynökség által összeállított független szakértői csoport vizsgálja felül a paksi erőműben történt üzemzavar körülményeit és a hatósági tevékenységet is. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!