Négy rendőrtisztet fegyelmi felelősségre vontak, mert hibát követtek el a Kendermag-demonstráció, illetve az ellentüntetések biztosításának megtervezésében és az engedélyezésben. A szakmai hibák következtében kialakult rendzavarás miatt az országos rendőrfőkapitány nem vizsgálja a budapesti rendőrfőkapitány felelősségét.

Salgó László vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitánynak péntek délutánig kellett megállapítania a felelősséget: ki és mikor hibázott a Vörösmarty téren május 4-én megtartott demonstrációk rendőri tevékenységében. A belügyi tárca vezetője a demonstrációkon történtekről készített jelentés áttanulmányozását követően kérte fel a főkapitányt erre. Salgó László szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a bejelentések kezelését és az egyeztetést szakszerűen hajtotta végre. A rendőri biztosítás tervezésekor azonban szakmai hibákat követtek el, s ezek közrejátszottak abban, hogy a téren rendbontások történhettek.
A biztosítási terv készítői ugyanis nem fordítottak kellő figyelmet arra, hogy "a bejelentett létszámokhoz viszonyítva egy szűk területen több, egymással ellentétes" célú rendezvényt tartanak. "A rendezvények programjából és céljából előre prognosztizálható volt, hogy az ellenérdekű felek egymás rendezvényeit megzavarhatják" - mondta a rendőrfőkapitány.
Az országos rendőr-főkapitány szerint a rendbontások kialakulásakor az előkészítés és tervezés hiányosságai miatt nem állt rendelkezésre a szükséges rendőri erő. A biztosítás parancsnoka - amikor az erősítés megérkezését követően már alkalmas erő állt rendelkezésére a tömegoszlatáshoz - helyesen döntött, amikor nem élt a tömegoszlatás lehetőségével, hanem felhívta a résztvevőket és szervezőket a rendezvény befejezésére - jelentette ki Salgó László, aki hangsúlyozta: határozott vizsgálatokkal kiállnak amellett, amit helyesen tettek, és nem marad el az arányos felelősségre vonása sem azoknak, akik hibáztak. Az országos rendőrfőkapitány azonban nem vizsgálja a budapesti rendőrfőkapitány felelősségét, mert a BRFK egy több mint nyolcezer fős testület – amelynek évi háromezer rendezvény lebonyolítása tartozik a kompetenciájába – s nem lehet minden egyes rendezvényért az első számú vezetőt felelőssé tenni.
Az országos rendőrfőkapitány jogkörében eljárva Hatala József, az ORFK közbiztonsági főigazgatója a BRFK négy rendőrtisztjét, akik a tervezésben és az engedélyezésben meghatározó szerepet játszottak, fegyelmileg felelősségre vonta és elmarasztalta. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megadta a lehetőséget a Brexitből kihátrálásra az EU Bírósága

Megadta a lehetőséget a Brexitből kihátrálásra az EU Bírósága

Hazug mítosz, hogy a gyerekek ne jeleznék a bajt

Hazug mítosz, hogy a gyerekek ne jeleznék a bajt

Jövőre érkezik John le Carré új regénye

Jövőre érkezik John le Carré új regénye

Atomfegyverek indítására alkalmas orosz gépek érkeztek Venezuelába

Atomfegyverek indítására alkalmas orosz gépek érkeztek Venezuelába

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

80 éves a finn babakelengye, mely minimálisra csökkentette a csecsemőhalandóságot Finnországban

Köves Slomó szervezete szerint a Figyelő címlapja nem antiszemita

Köves Slomó szervezete szerint a Figyelő címlapja nem antiszemita