Tetszett a cikk?

Négy rendőrtisztet fegyelmi felelősségre vontak, mert hibát követtek el a Kendermag-demonstráció, illetve az ellentüntetések biztosításának megtervezésében és az engedélyezésben. A szakmai hibák következtében kialakult rendzavarás miatt az országos rendőrfőkapitány nem vizsgálja a budapesti rendőrfőkapitány felelősségét.

Salgó László vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitánynak péntek délutánig kellett megállapítania a felelősséget: ki és mikor hibázott a Vörösmarty téren május 4-én megtartott demonstrációk rendőri tevékenységében. A belügyi tárca vezetője a demonstrációkon történtekről készített jelentés áttanulmányozását követően kérte fel a főkapitányt erre. Salgó László szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a bejelentések kezelését és az egyeztetést szakszerűen hajtotta végre. A rendőri biztosítás tervezésekor azonban szakmai hibákat követtek el, s ezek közrejátszottak abban, hogy a téren rendbontások történhettek.
A biztosítási terv készítői ugyanis nem fordítottak kellő figyelmet arra, hogy "a bejelentett létszámokhoz viszonyítva egy szűk területen több, egymással ellentétes" célú rendezvényt tartanak. "A rendezvények programjából és céljából előre prognosztizálható volt, hogy az ellenérdekű felek egymás rendezvényeit megzavarhatják" - mondta a rendőrfőkapitány.
Az országos rendőr-főkapitány szerint a rendbontások kialakulásakor az előkészítés és tervezés hiányosságai miatt nem állt rendelkezésre a szükséges rendőri erő. A biztosítás parancsnoka - amikor az erősítés megérkezését követően már alkalmas erő állt rendelkezésére a tömegoszlatáshoz - helyesen döntött, amikor nem élt a tömegoszlatás lehetőségével, hanem felhívta a résztvevőket és szervezőket a rendezvény befejezésére - jelentette ki Salgó László, aki hangsúlyozta: határozott vizsgálatokkal kiállnak amellett, amit helyesen tettek, és nem marad el az arányos felelősségre vonása sem azoknak, akik hibáztak. Az országos rendőrfőkapitány azonban nem vizsgálja a budapesti rendőrfőkapitány felelősségét, mert a BRFK egy több mint nyolcezer fős testület – amelynek évi háromezer rendezvény lebonyolítása tartozik a kompetenciájába – s nem lehet minden egyes rendezvényért az első számú vezetőt felelőssé tenni.
Az országos rendőrfőkapitány jogkörében eljárva Hatala József, az ORFK közbiztonsági főigazgatója a BRFK négy rendőrtisztjét, akik a tervezésben és az engedélyezésben meghatározó szerepet játszottak, fegyelmileg felelősségre vonta és elmarasztalta. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!