Szerdán délután tartják hétfő helyett a négypárti egyeztetést az iraki rendezésben történő magyar katonai részvételről - jelentette be Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, aki szerint a négy parlamenti párt megegyezésre juthat az iraki misszióban való részvételről. Hárs Gábor (MSZP), a bizottság alelnöke úgy vélte, jó esély van arra, hogy jövő hétfőn az Országgyűlés megszavazza a háromszáz fős magyar katonai alakulat Irakba küldését.

Korábban újabb négypárti egyeztetést hívott össze a honvédelmi miniszter hétfő délutánra az iraki rendezésben való magyar katonai részvételről. A kormány célja, hogy szülessen országgyűlési felhatalmazás a magyar részvételről, és olyan feladatra mehessenek Irakba a magyar katonák, amelyre valóban szükség van - közölte Iváncsik Imre, a szaktárca politikai államtitkára, aki szerint nem békefenntartásra, hanem szállítási feladatra és biztosító feladatra mennének Irakba a magyar katonák. Humanitárius szállítmányok célba juttatása lenne a feladat, amihez szállító eszközökre, személyzetre és az őket biztosító katonákra lenne szükség - mondta.
A Fidesz frakciója várhatóan még hétfőn állást foglal a kérdésben, a négypárti tanácskozásnak azonban az a feltétele, hogy a kormány az új helyzetnek megfelelő módosító javaslatot terjesszen elő - mondta Demeter Ervin, a honvédelmi bizottság fideszes alelnöke, aki reményét fejezte ki, "a kormány nem gondolja azt, hogy egy olyan határozathoz kell ragaszkodnia, amely még az ENSZ BT döntése előtt készült". Demeter szerint a magyar részvétellel kapcsolatban olyan feladat, amelyet a Fidesz kifejezetten ellenezne, nincs.
Az MDF képviselőcsoportja szakértőkkel vizsgáltatja meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának legutóbbi határozatát, és csak e vélemény ismeretében alakítja ki álláspontját az iraki rendezésben való magyar részvétellel kapcsolatban; az MDF országos elnöksége csak szerdán foglal állást a kérdésben - közölte Herényi Károly frakcióvezető a képviselőcsoport ülését követően.
Az ellenzék korábban arra hivatkozva nem adott felhatalmazást a magyar katonai kontingens Irakba küldésére, hogy erre nem érkezett nemzetközi felkérés; a múlt hét csütörtökén született ENSZ BT-határozat azonban felhívja a tagállamokat, hogy vegyenek részt a iraki feladatok elvégzésében. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Adventi beszéd: testvériséget sürgetett Ferenc pápa

Budapestért kampányol Rózsa György

Budapestért kampányol Rózsa György

Kína krumplit fog termeszteni a Hold árnyékos oldalán

Kína krumplit fog termeszteni a Hold árnyékos oldalán

A közmédia honlapján egy szó sincs a székház előtti tüntetésről

A közmédia honlapján egy szó sincs a székház előtti tüntetésről

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör

A mai tüntetés jelképe a műanyag csalamádés vödör