Tetszett a cikk?

Szerdán délután tartják hétfő helyett a négypárti egyeztetést az iraki rendezésben történő magyar katonai részvételről - jelentette be Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, aki szerint a négy parlamenti párt megegyezésre juthat az iraki misszióban való részvételről. Hárs Gábor (MSZP), a bizottság alelnöke úgy vélte, jó esély van arra, hogy jövő hétfőn az Országgyűlés megszavazza a háromszáz fős magyar katonai alakulat Irakba küldését.

Korábban újabb négypárti egyeztetést hívott össze a honvédelmi miniszter hétfő délutánra az iraki rendezésben való magyar katonai részvételről. A kormány célja, hogy szülessen országgyűlési felhatalmazás a magyar részvételről, és olyan feladatra mehessenek Irakba a magyar katonák, amelyre valóban szükség van - közölte Iváncsik Imre, a szaktárca politikai államtitkára, aki szerint nem békefenntartásra, hanem szállítási feladatra és biztosító feladatra mennének Irakba a magyar katonák. Humanitárius szállítmányok célba juttatása lenne a feladat, amihez szállító eszközökre, személyzetre és az őket biztosító katonákra lenne szükség - mondta.
A Fidesz frakciója várhatóan még hétfőn állást foglal a kérdésben, a négypárti tanácskozásnak azonban az a feltétele, hogy a kormány az új helyzetnek megfelelő módosító javaslatot terjesszen elő - mondta Demeter Ervin, a honvédelmi bizottság fideszes alelnöke, aki reményét fejezte ki, "a kormány nem gondolja azt, hogy egy olyan határozathoz kell ragaszkodnia, amely még az ENSZ BT döntése előtt készült". Demeter szerint a magyar részvétellel kapcsolatban olyan feladat, amelyet a Fidesz kifejezetten ellenezne, nincs.
Az MDF képviselőcsoportja szakértőkkel vizsgáltatja meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának legutóbbi határozatát, és csak e vélemény ismeretében alakítja ki álláspontját az iraki rendezésben való magyar részvétellel kapcsolatban; az MDF országos elnöksége csak szerdán foglal állást a kérdésben - közölte Herényi Károly frakcióvezető a képviselőcsoport ülését követően.
Az ellenzék korábban arra hivatkozva nem adott felhatalmazást a magyar katonai kontingens Irakba küldésére, hogy erre nem érkezett nemzetközi felkérés; a múlt hét csütörtökén született ENSZ BT-határozat azonban felhívja a tagállamokat, hogy vegyenek részt a iraki feladatok elvégzésében. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!