A lakosság fele jónak ítéli a Medgyessy-kormány első évét, derült ki a Medián nemrég készült felméréséből. A Financial Times már nem ilyen derűlátóan vélekedik a magyar politikusok munkájáról; a vezető brit gazdasági-politikai napilap szerint Magyarország - annak ellenére, hogy egy éven belül esedékes az uniós csatlakozása - politikailag "aggasztóan éretlen". Ön miképp vélekedik a kormány első évéről?

"Előbb hiszek egy autókereskedőnek vagy politikusnak, mint neked" - szól a bizalom hiányát kifejező amerikai szólás. Az autókereskedőkbe vetett bizalomról kevés szó esik Magyarországon (feltehetően azért, mert elég széles a választék ahhoz, hogy a vásárló, ha az egyikben csalódik, rögtön átmehessen egy másikhoz), de a politikusok megítélése annál gyakrabban napirendre kerül. Ennek legfőbb oka az lehet, hogy a magyar polgár – eszi, nem eszi – ezzel a politikai osztállyal kénytelen együtt élni. Így a választókért folytatott versenyben nem mindig, sőt talán nem is elsősorban az észérvek, hanem az érzelmek számítanak. Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Medián felmérése szerint a rendszerváltás óta először több ember elégedett a kormány munkájával, mint ahány elégedetlen.
Az adatok szerint a lakosság fele jónak, három százaléka nagyon jónak ítéli a kabinet elmúlt egy évét. A válaszadók harminchét százaléka véli gyengének, hét százaléka nagyon gyengének a kabinet munkáját. A felmérés szerint a Medgyessy-kormány első évének két legnépszerűbb intézkedése a közalkalmazotti béremelés és a négyes metró megépítésére vonatkozó döntés volt, de a kabinet megítélését leginkább az EU-csatlakozás javíthatta.
A patikamérlegen kimért érveiről ismert Financial Times (FT), amely Magyarország politikai életének, illetve politikusainak elemzésére teljes mellékletet szentelt, már jóval kevésbé elégedett. A brit lap szerint az új kormány választási ígéreteinek betartása, valamint az előző kormány választási pénzszórása volt a két fő tényezője a tavalyi hatalmas államháztartási hiánynak. Az FT szerint a magyar politikai pártok populista gazdaságpolitikai kampányt folytattak a tavalyi választások idején, magasabb béreket vagy egyéb, rövid távú hasznot ígérve. Még az SZDSZ is – amelynek kampánya pedig jobban koncentrált a valós ügyekre – külön minimálbérért szállt harcba az egyetemi diplomások számára – írta a lap. Az FT szerint az elmúlt hetek két fő belpolitikai eseménye – a Fidesz-kongresszus és a kormányátalakítás – is rávilágít, hogy a magyar politikai színtér lassan mindössze két ember, Orbán Viktor Fidesz-elnök és Medgyessy Péter kormányfő dominanciája alá kerül. Sok elemző szerint ez tovább csökkenti a politikai vita korábban is szűk terét azokról a súlyos gazdasági és politikai ügyekről, amelyekkel Magyarország szembesül.
Ha az FT szerkesztői nem lennének hűvös angolok, akkor azt is írhatták volna, hogy a magyar politikai élet leszűkült a "kit szeret jobban, Medgyessyt vagy Orbánt" című társasjátékra, amelyben a kormányfő most épp jobban áll. Ehelyett megállapította, hogy: Medgyessy Péter, a "kellemes modorú volt bankár" a jelek szerint kevesebb szavazó érzékenységét sérti, mint "a nyers Orbán".
Az üzleti életben a két versengőre szűkült piacokon a vetélytársak igen jelentős mértékben tekintettel vannak a másikra és általában a fogyasztókra a kényes egyensúly miatt, egyébként könnyen tönkretehetik egymást, például új szereplőket hozhatnak versenyhelyzetbe. Medgyessy – a volt bankár – ezt alighanem pontosan tudja. Egy minapi nyilatkozatában így fogalmazott: "Én azt látom, hogy az emberek békére vágytak, és azt látom, hogy ezt a békét, még ha nem is olyan mértékben, mint ahogy szerettem volna, de azért megkapták." A Fidesz békülékenyebbre hangszerelt megnyilvánulásai is azt sejtetik, hogy Orbán is tisztában van vele: a további túlzott konfrontáció egyenes út a politikai apátiához, ami az újraszerveződő Szövetségnek nem lenne nagy üzlet. Így az ellenzék vezére rövid idő alatt elhíresült megállapításával – miszerint a hatalom szeretete az önmagunk szeretete – még némi alázattal is megtoldotta a tétet.
A külső szemlélő persze ettől még megjegyezheti: elég, ha mások szeretnek bennünket, kiváltképp, ha azok korábban az ellenfelünk táborában voltak. S ha szeretnek, már az sem fontos, hogy higgyenek nekünk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A kereszténységről kérdezi a KDNP a fiatalokat

A kereszténységről kérdezi a KDNP a fiatalokat

A NASA is beszáll Vasember megmentésébe

A NASA is beszáll Vasember megmentésébe

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

A BMW-gyár milliárdjaiból is a kormány oligarchái szedhetik meg magukat

A BMW-gyár milliárdjaiból is a kormány oligarchái szedhetik meg magukat

Nem fogja vissza magát az Alfa Romeo, ha az Audit, BMW-t, Mercedest kell cikizni – videó

Nem fogja vissza magát az Alfa Romeo, ha az Audit, BMW-t, Mercedest kell cikizni – videó

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását

Elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását