Miközben az államháztartás és a költségvetés egyértelműen rossz helyzetben van, a kormány gazdaságpolitikáját a tétlenség és a csodavárás jellemzi - hangoztatták a Magyar Demokrata Fórum (MDF) gazdasági szakértői csütörtöki budapesti sajtótájékoztatójukon, ahol azt a következtetést vonták le, pótköltségvetésre van szükség.

Pongrácz Tibor, a párt és a frakció gazdaságpolitikai főtanácsadója szerint az államháztartást nem lehet elemenként rendbetenni, ezért "átfogó megoldás" kell. A kormány azért népszerű, mert a jóléti kiadások nagyon sok ember helyzetét javítják, ám ők nem veszik észre, hogy közben meginog alattuk a gazdaság - mondta a tanácsadó, aki szerint az MDF jónak tartja, hogy a társadalom a jelenlegi helyzetben nem nyugtalan, az azonban "nagyon nagy baj, hogy a kormány sem nyugtalankodik".
Egyelőre még nincs szükség igazi gazdasági restrikcióra, például egy Bokros-csomagra, ám a kiigazítást minél hamarabb meg kell tenni azért, hogy elkerülhetőek legyenek a megszorítások - vélte a főtanácsadó, aki szerint a jelenlegi kormány válsághelyzetet hozott létre, amit "észrevétlenül akar kezelni". Az ez évre tervezett 4,5 százalékos gazdasági növekedés irreális volt; a növekedés legfeljebb 3,5-3,7 százalékos lesz, ám ez mit sem változtat azon, hogy a kormány 4,5 százalékos arányhoz szabja a kiadásait - mondta Pongrácz, aki szerint az államháztartás idei hiánya 5,7-6,2 százalékos lesz, ami a kétszerese az euróövezethez való csatlakozás feltételeit megszabó maastrichti követelménynek; ezen túlmenően látványosan romlik a folyó fizetési mérleg, miközben egyre kevesebb működőtőke áramlik az országba.
Bod Péter Ákos gazdasági szakértő, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint ma még végre lehet hajtani a gazdasági korrekciót, ám minél később avatkozik be a kormány, annál nagyobbak lesznek a gazdasági és társadalmi feszültségek. A nemzetközi gazdasági szakértők "már felmutatták a magyar gazdaságnak a sárga lapot" - mondta Bod, aki szerint a fenntarthatatlan mértékű államháztartási hiány az állam további eladósodásához vezet, és előbb-utóbb negatívan hat Magyarország tőkepiaci megítélésére is. Ezért nemzeti érdek módosítani a jelenlegi gazdaságpolitikát, hogy később ne következzen be bérbefagyasztás és más megszorítás; azért is változtatni kell a gazdaságpolitikán, mert Magyarország, amely hamarosan csatlakozik az Európai Unióhoz, jelenleg csupán az államháztartás adósságának arányát illetően tudja teljesíteni a maastrichti kritériumokat - vélte.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A német gazdaságban sikersztori, a társadalmat azonban megosztja a migráció

A német gazdaságban sikersztori, a társadalmat azonban megosztja a migráció

Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

Nem lesz áramáremelés jövőre Lengyelországban

A kormányközeli Lokál 16 oldalából 15 hirdetés

A kormányközeli Lokál 16 oldalából 15 hirdetés

Szinte észre sem veszi, hogy viszi: ez lesz a világ legkönnyebb 17”-es notebookja

Szinte észre sem veszi, hogy viszi: ez lesz a világ legkönnyebb 17”-es notebookja

Juncker hazájában legális lesz a marihuána, és 665 ezer forintra emelik a minimálbért

Juncker hazájában legális lesz a marihuána, és 665 ezer forintra emelik a minimálbért

Eközben az Aldi túlóra nélkül is 300 ezer forintos fizetést kínál

Eközben az Aldi túlóra nélkül is 300 ezer forintos fizetést kínál