Tetszett a cikk?

Miközben az államháztartás és a költségvetés egyértelműen rossz helyzetben van, a kormány gazdaságpolitikáját a tétlenség és a csodavárás jellemzi - hangoztatták a Magyar Demokrata Fórum (MDF) gazdasági szakértői csütörtöki budapesti sajtótájékoztatójukon, ahol azt a következtetést vonták le, pótköltségvetésre van szükség.

Pongrácz Tibor, a párt és a frakció gazdaságpolitikai főtanácsadója szerint az államháztartást nem lehet elemenként rendbetenni, ezért "átfogó megoldás" kell. A kormány azért népszerű, mert a jóléti kiadások nagyon sok ember helyzetét javítják, ám ők nem veszik észre, hogy közben meginog alattuk a gazdaság - mondta a tanácsadó, aki szerint az MDF jónak tartja, hogy a társadalom a jelenlegi helyzetben nem nyugtalan, az azonban "nagyon nagy baj, hogy a kormány sem nyugtalankodik".
Egyelőre még nincs szükség igazi gazdasági restrikcióra, például egy Bokros-csomagra, ám a kiigazítást minél hamarabb meg kell tenni azért, hogy elkerülhetőek legyenek a megszorítások - vélte a főtanácsadó, aki szerint a jelenlegi kormány válsághelyzetet hozott létre, amit "észrevétlenül akar kezelni". Az ez évre tervezett 4,5 százalékos gazdasági növekedés irreális volt; a növekedés legfeljebb 3,5-3,7 százalékos lesz, ám ez mit sem változtat azon, hogy a kormány 4,5 százalékos arányhoz szabja a kiadásait - mondta Pongrácz, aki szerint az államháztartás idei hiánya 5,7-6,2 százalékos lesz, ami a kétszerese az euróövezethez való csatlakozás feltételeit megszabó maastrichti követelménynek; ezen túlmenően látványosan romlik a folyó fizetési mérleg, miközben egyre kevesebb működőtőke áramlik az országba.
Bod Péter Ákos gazdasági szakértő, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint ma még végre lehet hajtani a gazdasági korrekciót, ám minél később avatkozik be a kormány, annál nagyobbak lesznek a gazdasági és társadalmi feszültségek. A nemzetközi gazdasági szakértők "már felmutatták a magyar gazdaságnak a sárga lapot" - mondta Bod, aki szerint a fenntarthatatlan mértékű államháztartási hiány az állam további eladósodásához vezet, és előbb-utóbb negatívan hat Magyarország tőkepiaci megítélésére is. Ezért nemzeti érdek módosítani a jelenlegi gazdaságpolitikát, hogy később ne következzen be bérbefagyasztás és más megszorítás; azért is változtatni kell a gazdaságpolitikán, mert Magyarország, amely hamarosan csatlakozik az Európai Unióhoz, jelenleg csupán az államháztartás adósságának arányát illetően tudja teljesíteni a maastrichti kritériumokat - vélte.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!