Több száz millió forintos jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt rendőrségi feljelentést tett az Állami Számvevőszék a Magyar Televíziónál (MTV) folytatott vizsgálódása nyomán - értesült az MTI; az ORFK-hoz még nem érkezett meg a feljelentés, s a tévé vezetése sem kapott hivatalos tájékoztatást.

Lajos Béla, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jogi osztályának vezetője a Népszabadság csütörtöki lapszámában megjelent ÁSZ-feljelentés tényét megerősítve az ügy hátteréről elmondta: az MTV szerződést kötött a Pénzügyminisztériummal, hogy a végkielégítések fedezetéül támogatást kap az államtól. A szerződés kötött felhasználásra szólt, a megállapodás szerint végkielégítésre kellett kifizetni, s amit nem fizetett ki a köztelevízió, azt az összeget az intézménynek vissza kellett volna fizetnie az államnak. Ismertetése szerint az is ki volt kötve a szerződésben, hogy a leépített és végkielégítésben részesülő alkalmazottakat semmilyen formában nem foglalkoztathatják az MTV-nél. Ennek ellenére az ÁSZ ellenőrzése azt találta, hogy a támogatásként kapott összegnek csak egy részét használták fel végkielégítésre, a céltámogatásból megmaradt összeget nem fizették vissza, hanem másra használták fel.
Az ÁSZ az 1997., 1999. és az 2001. évet vizsgálta, és két hete vizsgálódásának eredményeként jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének bűncselekménye miatt büntetőfeljelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságnál (ORFK). A rendelkezésre álló adatok szerint 1997-ben 91,9 millió forintot, 1999-ben 186,6 millió forintot, 2001-ben 250,5 milliót kellett volna visszafizetnie a köztévének.
Lajos Béla szerint a köztelevízió nem kapta volna meg a támogatást, ha nem vállalja, hogy nem veszi vissza az alkalmazottakat; de mivel ezt tette, szerződést szegett. „Vannak adatok arra, hogy a köztévé megtévesztette az államot, és már a szerződés aláírásakor tudták, az elbocsátott alkalmazottakat vissza fogják venni, és csak azért építették le őket, hogy a támogatáshoz jusson a televízió” - tette hozzá az osztályvezető.
Az Országos Rendőr-főkapitánysághoz csütörtökig nem érkezett meg az ÁSZ feljelentése a Magyar Televíziótól elbocsátottak újrafoglalkoztatása ügyében. Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója szerint a rendőrség Haraszti Miklós és Pető Iván szabad demokrata politikusok feljelentése nyomán 2001. május 17-én rendelt el nyomozást a Magyar Televízió Rt.-nél hűtlen, valamint hanyag kezelés, továbbá adó- és társadalombiztosítási csalás alapos gyanúja miatt. 2002 júniusában a rendőrség gyanúsítottként kihallgatta Szabó László Zsoltot, az MTV volt elnökét. Garamvölgyi László most közölte azt is, hogy hűtlen kezelés, sikkasztás, társadalombiztosítási járulékfizetés-kötelezettség elmulasztása bűntette miatt a nyomozás jelenleg is folyamatban van.
A Magyar Televízió Rt. vezetése hivatalos formában eddig nem kapott tájékoztatást arról, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) büntető feljelentést tett korábban végkielégítéssel elbocsátott tévések továbbfoglalkoztatása miatt - közölte Csorba Mária, az MTV sajtóreferense az MTI érdeklődésére. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ugye az öné nincs köztük? Ezek voltak 2018 legrosszabb jelszavai

Ugye az öné nincs köztük? Ezek voltak 2018 legrosszabb jelszavai

Üres kézzel távozik az EU-csúcsról a brit kormányfő

Üres kézzel távozik az EU-csúcsról a brit kormányfő

A nap videója: Két magyar mentős nagyon ráérzett a karácsonyi hangulatra

A nap videója: Két magyar mentős nagyon ráérzett a karácsonyi hangulatra

Megjelent a játék, amelyik a Fortnite-nál is népszerűbb lehet

Megjelent a játék, amelyik a Fortnite-nál is népszerűbb lehet

Irodalmi magasságokba emelte az uszítást a Ripost

Irodalmi magasságokba emelte az uszítást a Ripost

Hosszú Katinka: Két éve halálkozeli élmény volt a vb

Hosszú Katinka: Két éve halálkozeli élmény volt a vb