Tetszett a cikk?

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter csütörtökön, a környezetvédelmi világnap alkalmából ismertette a tárca terveit, amelyek között a legfontosabb a fenntartható fejlődés stratégiájának megalkotása, illetve a Nemzeti Környezetvédelmi Program elindítása, amelyet az Országgyűlésnek kell majd elfogadnia.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a környezetvédelmi világnap alkalmából tartott budapesti ünnepségen elmondta, hogy a szaktárca még az idén elkészíti a fenntartható fejlődés nemzeti stratégiájának koncepcióját, amelyet az Országgyűlésnek kell majd elfogadnia. „A fenntartható fejlődés gondolatköre egy olyan fogódzkodó, amellyel a gazdasági folyamatok megtervezésekor a megtérülési célok mellett megjeleníthetővé válhat a környezet ügyeinek szempontrendszere is” – mutatott rá a miniszter.
A hosszú távú stratégiával párhuzamosan már az idén folytatódik a Nemzeti Környezetvédelmi Program (NKP), amelynek elkövetkező hat évre szóló üteméről a kormány már döntött. Persányi Miklós emlékeztetett arra, hogy a konkrét akcióprogramokat kijelölő NKP 4200 milliárd forint felhasználását teszi szükségessé. Az európai uniós törekvéseknek és a magyarországi kihívásoknak egyaránt megfelelő komplex program felét a magyar költségvetés, 15 százalékát uniós források, a fennmaradó hányadot pedig a gazdálkodói szféra és egyéni ráfordítások adják.
A miniszter szavai szerint a környezetvédelmi törekvéseken kívül egészségügyi, területfejlesztési és agrárcélokat is magába foglaló program részeredményei az elkövetkező években látványosak lesznek. Hozzáfűzte, hogy az óriási ráfordítások bőven megtérülnek. Szakértői becslések szerint a beruházások haszna 2015 és 2020 között az akkori évenkénti GDP 2 százalékának megfelelő összegre rúg majd. Persányi Miklós szólt arról, hogy a tárca egyik legfontosabb feladata az európai uniós pénzek hatékony lehívása, illetve az ahhoz szükséges feltételek megteremtése. Utalt arra, hogy a mezőgazdasági támogatásokon kívül a környezetvédelemre jut majd az integrációt követően a legtöbb EU-pénz.
Persányi Miklós bejelentette, hogy a környezeti szemléletformálás érdekében rendszeresen jelentkező zöld műsorok sugárzását kezdi meg a Magyar Televízió. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és az MTV Rt. közötti megállapodás értelmében a tévénézők aktuális környezetpolitikai műsorokat láthatnak az esti híradó előtt hetente háromszor egy percben, továbbá hetente legalább négyszer más időpontokban 3-5 percig. A megállapodás szerint a szaktárca a júniusban induló műsorok elkészítéséhez 13 millió forinttal járul hozzá. Az ügy előzménye, hogy áprilisban zöld szervezetek vonultak az MTV budapesti székháza elé, tiltakozásul a környezetvédelmi műsorok sugárzásának megszüntetése ellen. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktornak volt egy kis ideje szidni a Néppártot és az "LMBTQ-őrületet"

Orbán Viktornak volt egy kis ideje szidni a Néppártot és az "LMBTQ-őrületet"

Fejenként 121 kiló élelmiszert dobunk ki a szemétbe évente

Fejenként 121 kiló élelmiszert dobunk ki a szemétbe évente

„Mondta Ádám: borda rendel, azóta küzd a végtelennel” – itt az új Pajor Tamás-klip

„Mondta Ádám: borda rendel, azóta küzd a végtelennel” – itt az új Pajor Tamás-klip