Erős érvek szólnak amellett, hogy az egészségügyi hozzájárulás 2006-ig történő megszüntetése mellett tovább csökkentsék a munkabérek terheit - mondta Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a III. nemzetközi kézműves konferencián Esztergomban.

Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a III. nemzetközi kézműves konferencián Esztergomban kijelentette, hogy indokoltnak tűnik a munkabérterhek további csökkentése, de ennek összhangban kell maradni a társadalombiztosítás finanszírozhatóságával. A kormány és a Magyar Nemzeti Bank – a miniszter szerint – egyebek mellett a munkahelyek megtartása és az export fokozása érdekében módosította a minap a forint árfolyam-ingadozási sávját. A gazdaság rendkívül gyorsan reagál a pénzpiac mozgására, s csak akkor maradnak meg, működnek tovább a vállalkozások, ha nyereséget érnek el. A munkavállalók viszont nehezebben mozdulnak, változtatnak lakhelyet, s emiatt fontos a jó, rugalmas, a gazdaság igényéhez igazodó szakképzés, illetve felnőttképzés – fejtette ki a munkaügyi tárca vezetője.
A miniszter szerint ebben a folyamatban juthatnak az eddiginél nagyobb szerephez a kamarák, s vállalhatnának közvetítő szerepet a gazdálkodó szervezetek a vállalkozók és a kormány között. Kitért arra is, hogy helyes volt a munkahelyet teremtő pályázati rendszer átalakítása, gyorsabb lett az elbírálás. Ezért is fogyott el viszonylag gyorsan az erre a célra elkülönített pénz. Így a napokban 1,3 milliárd forinttal kiegészítették a munkahely-teremtő beruházások támogatására szánt büdzsét.
Szalay Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára közölte: várhatóan már a jövő héten a kormány elé kerül az az előterjesztés, amely kis- és középvállalkozások mellett lehetővé teszi a mikrovállalkozások hitelhez jutását is. Hozzátette: a kisebb vállalkozások a múlt év negyedik negyedévétől a korábbinál több forráshoz juthatnak, s a mostani hatféle támogatási rendszer – még az ősszel – újabb elemmel, a roma vállalkozásfejlesztési hitellel bővül.
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar gazdaságban a mikrovállalkozások számaránya több mint 97 százalék, s ez az a kör, amelyre, mint munkaadóra, s mint GDP-előállítóra tartósan lehet számítani. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott

Rövidpályás úszó-vb: négy magyar is döntőbe jutott

Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb

Csináltak egy "temetőt", amitől a Google lehet a legszomorúbb

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

Letesztelt pár citromot a Nébih, és bizony találtak problémákat

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

400 millió Office-felhasználó adata volt veszélyben egy hónapokon át nyitva álló kiskapu miatt

Külföldön is tüntetnek: „Lebontjuk Orbánországot és építünk olyat, ahova érdemes lesz hazajönni?”

Külföldön is tüntetnek: „Lebontjuk Orbánországot és építünk olyat, ahova érdemes lesz hazajönni?”

Helsinki: "A jogsértőnek tartott rendőri intézkedésekkel se szegülj szembe"

Helsinki: "A jogsértőnek tartott rendőri intézkedésekkel se szegülj szembe"