Tetszett a cikk?

Erős érvek szólnak amellett, hogy az egészségügyi hozzájárulás 2006-ig történő megszüntetése mellett tovább csökkentsék a munkabérek terheit - mondta Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a III. nemzetközi kézműves konferencián Esztergomban.

Burány Sándor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a III. nemzetközi kézműves konferencián Esztergomban kijelentette, hogy indokoltnak tűnik a munkabérterhek további csökkentése, de ennek összhangban kell maradni a társadalombiztosítás finanszírozhatóságával. A kormány és a Magyar Nemzeti Bank – a miniszter szerint – egyebek mellett a munkahelyek megtartása és az export fokozása érdekében módosította a minap a forint árfolyam-ingadozási sávját. A gazdaság rendkívül gyorsan reagál a pénzpiac mozgására, s csak akkor maradnak meg, működnek tovább a vállalkozások, ha nyereséget érnek el. A munkavállalók viszont nehezebben mozdulnak, változtatnak lakhelyet, s emiatt fontos a jó, rugalmas, a gazdaság igényéhez igazodó szakképzés, illetve felnőttképzés – fejtette ki a munkaügyi tárca vezetője.
A miniszter szerint ebben a folyamatban juthatnak az eddiginél nagyobb szerephez a kamarák, s vállalhatnának közvetítő szerepet a gazdálkodó szervezetek a vállalkozók és a kormány között. Kitért arra is, hogy helyes volt a munkahelyet teremtő pályázati rendszer átalakítása, gyorsabb lett az elbírálás. Ezért is fogyott el viszonylag gyorsan az erre a célra elkülönített pénz. Így a napokban 1,3 milliárd forinttal kiegészítették a munkahely-teremtő beruházások támogatására szánt büdzsét.
Szalay Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium politikai államtitkára közölte: várhatóan már a jövő héten a kormány elé kerül az az előterjesztés, amely kis- és középvállalkozások mellett lehetővé teszi a mikrovállalkozások hitelhez jutását is. Hozzátette: a kisebb vállalkozások a múlt év negyedik negyedévétől a korábbinál több forráshoz juthatnak, s a mostani hatféle támogatási rendszer – még az ősszel – újabb elemmel, a roma vállalkozásfejlesztési hitellel bővül.
Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar gazdaságban a mikrovállalkozások számaránya több mint 97 százalék, s ez az a kör, amelyre, mint munkaadóra, s mint GDP-előállítóra tartósan lehet számítani. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiégett egy ház Újpesten, egy ember meghalt

Kiégett egy ház Újpesten, egy ember meghalt

Videó: A rendőrök előtt hajtottak át az autók a piroson

Videó: A rendőrök előtt hajtottak át az autók a piroson

A gyerekek védelmére hivatkozva indított eljárást a Médiatanács az RTL ellen, mert leadták a szivárványcsaládokról szóló hirdetést

A gyerekek védelmére hivatkozva indított eljárást a Médiatanács az RTL ellen, mert leadták a szivárványcsaládokról szóló hirdetést