Tetszett a cikk?

Hétfőn kora reggel megverték Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökét, aki a fején és a kezén sérült meg. Medgyessy Péter miniszterelnök utasította a belügyminisztert és a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjét, hogy "a legszigorúbban és a leggyorsabban, minden körülményre való tekintettel" vizsgálják ki, kik támadták meg a felügyelet elnökét.

Ismeretlenek, vélhetően előre megfontolt szándékkal, a Budakeszi út közelében megverték Szász Károlyt, a PSZÁF elnökét, aki nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Szász uszodába tartott kora reggel, amikor három ismeretlen férfi balesetet színlelve megállásra kényszerítette a gépkocsiját, majd az autóból kiszálló elnököt botokkal bántalmazták; jelenleg a Szent János Kórházban kezelik. Deák Tamás, a kórház adjunktusa szerint nem valószínű, hogy rablótámadás érte volna a PSZÁF elnökét, mert értéktárgyait a támadók nem vitték magukkal. Szász fejbőrén több nyílt seb keletkezett, jobbkeze kisujjának alapperce és csuklója eltörött, illetve felsőteste többszörösen zúzódott. Az MTI értesülése szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőri őrizetet biztosít a PSZÁF elnöke mellé.
A mai nap folyamán készülő felügyeleti határozattal függ össze a személyem elleni fizikai támadás - közölte Szász Károly a Szent János Kórházban, közvetlenül a műtétje után. "Egy több mint 20 oldalas titkos jelentés jutott a birtokomba, mely rólam szóló mocskolódásokkal, valótlanságokkal van tele" - mondta, kijelentve, sok mindent sejt a háttérben, de konkrét személyeket nem kívánt megnevezni. A titkos jelentés, valamint a nap folyamán készülő felügyeleti határozat tartalmáról szintén nem adott felvilágosítást.
A portfolio.hu internetes gazdasági újság információja szerint a verés oka kapcsolatban lehet a Pannonplast részvényei körül az utóbbi időben történt eseményekkel. A hírt ugyanakkor a Pannonplast cáfolta, miszerint a társaságnál nincs PSZÁF-vizsgálat.
"Lehet olyan vizsgálat, amit a felügyelet végzett és ez ellentétben volt bizonyos körökkel, de nem kívánok következtetéseket levonni" - jelentette ki a kórházba látogató miniszterelnök, akit "mint minden jóérzésű embert, felháborított", hogy egy államilag független intézmény vezetőjét ilyen brutális módon megtámadják. A miniszterelnök László Csaba pénzügyminiszter társaságában látogatta meg Szász Károlyt.
Varga Mihály volt pénzügyminiszter szerint azok, akik kiadták a megbízatást a Szász Károly PSZÁF-elnök elleni hétfő reggeli támadásra, meg akarták akadályozni "egy ügy vizsgálatát". "A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség követeli, hogy e megrázó és példátlan brutális bűncselekményt, amely egy demokratikus országban történt, haladéktalanul vizsgálja ki a rendőrség a nemzetbiztonsági szolgálattal közösen, hogy kik lehettek a támadók és az esetleges megbízók" - mondta a PSZÁF elnökénél tett látogatása után avolt pénzügyminiszter, aki javasolja a kormánynak, rendeljen el rendőri védelmet az elnök és családtagjai részére. "Sajnálom, hogy a megtámadott elnök úrnak most sem biztosítanak rendőri védelmet" - mondta.
A parlamentben napirend előtt valamennyi frakció elítélte a támadást. Varga Mihály (Fidesz) ugyanakkor megjegyezte azt is: "nem tehetünk úgy, mintha az elmúlt egy esztendőben a korány ne tett volna meg mindent azért - néha túllépve a demokratikus jogállam keretein is -, hogy a PSZÁF elnökét elmozdítsa ebből a pozícióból". "Az, ami Szász Károllyal történt, felháborító, ha valaki még ebből is politikai tőkét akar magának kovácsolni, az pedig undorító" - reagált Varga Mihály hozzászólására Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Schulz: Az autokraták a járvány során sem jeleskednek

Schulz: Az autokraták a járvány során sem jeleskednek

Elítélték a Munkáspárt 89 és 90 éves aktivistáit, mert aláírást hamisítottak az ajánlóíveken

Elítélték a Munkáspárt 89 és 90 éves aktivistáit, mert aláírást hamisítottak az ajánlóíveken

Egy levelet nézett Menczer Tamás Sinopharm melletti kiállásnak a The Lancetben

Egy levelet nézett Menczer Tamás Sinopharm melletti kiállásnak a The Lancetben