Hétfőn kora reggel megverték Szász Károlyt, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnökét, aki a fején és a kezén sérült meg. Medgyessy Péter miniszterelnök utasította a belügyminisztert és a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjét, hogy "a legszigorúbban és a leggyorsabban, minden körülményre való tekintettel" vizsgálják ki, kik támadták meg a felügyelet elnökét.

Ismeretlenek, vélhetően előre megfontolt szándékkal, a Budakeszi út közelében megverték Szász Károlyt, a PSZÁF elnökét, aki nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Szász uszodába tartott kora reggel, amikor három ismeretlen férfi balesetet színlelve megállásra kényszerítette a gépkocsiját, majd az autóból kiszálló elnököt botokkal bántalmazták; jelenleg a Szent János Kórházban kezelik. Deák Tamás, a kórház adjunktusa szerint nem valószínű, hogy rablótámadás érte volna a PSZÁF elnökét, mert értéktárgyait a támadók nem vitték magukkal. Szász fejbőrén több nyílt seb keletkezett, jobbkeze kisujjának alapperce és csuklója eltörött, illetve felsőteste többszörösen zúzódott. Az MTI értesülése szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság rendőri őrizetet biztosít a PSZÁF elnöke mellé.
A mai nap folyamán készülő felügyeleti határozattal függ össze a személyem elleni fizikai támadás - közölte Szász Károly a Szent János Kórházban, közvetlenül a műtétje után. "Egy több mint 20 oldalas titkos jelentés jutott a birtokomba, mely rólam szóló mocskolódásokkal, valótlanságokkal van tele" - mondta, kijelentve, sok mindent sejt a háttérben, de konkrét személyeket nem kívánt megnevezni. A titkos jelentés, valamint a nap folyamán készülő felügyeleti határozat tartalmáról szintén nem adott felvilágosítást.
A portfolio.hu internetes gazdasági újság információja szerint a verés oka kapcsolatban lehet a Pannonplast részvényei körül az utóbbi időben történt eseményekkel. A hírt ugyanakkor a Pannonplast cáfolta, miszerint a társaságnál nincs PSZÁF-vizsgálat.
"Lehet olyan vizsgálat, amit a felügyelet végzett és ez ellentétben volt bizonyos körökkel, de nem kívánok következtetéseket levonni" - jelentette ki a kórházba látogató miniszterelnök, akit "mint minden jóérzésű embert, felháborított", hogy egy államilag független intézmény vezetőjét ilyen brutális módon megtámadják. A miniszterelnök László Csaba pénzügyminiszter társaságában látogatta meg Szász Károlyt.
Varga Mihály volt pénzügyminiszter szerint azok, akik kiadták a megbízatást a Szász Károly PSZÁF-elnök elleni hétfő reggeli támadásra, meg akarták akadályozni "egy ügy vizsgálatát". "A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség követeli, hogy e megrázó és példátlan brutális bűncselekményt, amely egy demokratikus országban történt, haladéktalanul vizsgálja ki a rendőrség a nemzetbiztonsági szolgálattal közösen, hogy kik lehettek a támadók és az esetleges megbízók" - mondta a PSZÁF elnökénél tett látogatása után avolt pénzügyminiszter, aki javasolja a kormánynak, rendeljen el rendőri védelmet az elnök és családtagjai részére. "Sajnálom, hogy a megtámadott elnök úrnak most sem biztosítanak rendőri védelmet" - mondta.
A parlamentben napirend előtt valamennyi frakció elítélte a támadást. Varga Mihály (Fidesz) ugyanakkor megjegyezte azt is: "nem tehetünk úgy, mintha az elmúlt egy esztendőben a korány ne tett volna meg mindent azért - néha túllépve a demokratikus jogállam keretein is -, hogy a PSZÁF elnökét elmozdítsa ebből a pozícióból". "Az, ami Szász Károllyal történt, felháborító, ha valaki még ebből is politikai tőkét akar magának kovácsolni, az pedig undorító" - reagált Varga Mihály hozzászólására Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A náci múlt miatt neveznék át a zweigeltet az osztrákok

A náci múlt miatt neveznék át a zweigeltet az osztrákok

Szeméttel fűt és fuldoklik a fél ország, miközben lenne egy kézenfekvő és olcsó megoldás

Szeméttel fűt és fuldoklik a fél ország, miközben lenne egy kézenfekvő és olcsó megoldás

Még a fideszesek kétharmada is elítéli a „rabszolgatörvényt”

Még a fideszesek kétharmada is elítéli a „rabszolgatörvényt”

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

Gyengül a font a dollárral és az euróval szemben

Terrortámadás a strasbourgi karácsonyi vásárban: három halott, az elkövető még mindig szökésben

Terrortámadás a strasbourgi karácsonyi vásárban: három halott, az elkövető még mindig szökésben

Lehet, hogy ennyi volt Arjen Robbennek

Lehet, hogy ennyi volt Arjen Robbennek