Az amerikai képviselőház nagy többséggel olyan határozatot fogadott el szerdán, amely jogosnak minősíti a palesztin támadásokra válaszoló erőteljes izraeli csapásokat. A határozat szerint szerint Izrael harca része a terrorizmus ellen vívott nemzetközi harcnak; a Hamász időközben cáfolta, hogy a palesztin terrorszervezetek tűzszüneti megállapodást írtak volna alá.

A 399 szavazattal és 5 ellenszavazattal elfogadott határozatban az amerikai képviselőház szolidaritását fejezi ki az izraeli néppel, leszögezve, hogy Izraelnek joga van harcolni a terrorizmus ellen.
Néhány képviselő, köztük a demokrata John Dingell bírálta a határozatot. Dingell kijelentette: a képviselőház állásfoglalása nem segít az Egyesült Államoknak abban, hogy tisztességes, elfogulatlan közvetítő szerepében lépjen fel a közel-keleti rendezésben.
Ugyancsak szerdán Abdel Aziz Rantiszi, a Hamász szervezet vezetője cáfolta azokat a jelentéseket, melyek szerint a Hamász, az Iszlám Dzsihád és a Fatah képviselői Damaszkuszban három hónapra szóló tűzszüneti megállapodást írtak alá. Korábban a Fatah mozgalom egyik magát megnevezni nem kívánó illetékese az AFP-nek azt nyilatkozta, hogy a tervet a múlt héten egy damaszkuszi találkozón dolgozták ki Haled Mesal, a radikális Hamász, valamint Ramadán Abdullah Sallah, az Iszlám Dzsihád politikai irodája vezetőjének részvételével. Ezt azonban hivatalosan sem palesztin, sem izraeli források nem erősítették meg, annak ellenére, hogy az izraeli hírszerzés szerint várható volt egy ilyen bejelentés.
A Hamász fegyveres szárnya, az Ezzedin al-Kasszám válaszcsapást helyezett kilátásba szerdán, néhány órával a Gázai övezetben este bekövetkezett izraeli csapás után. A Hamász már korábban közölte, hogy az Ezzeddin al-Kasszám egyik tagja volt a hán-júniszi támadás célpontja. A közleményből nem derül ki, hogy a megcélzott aktivista a két palesztin halott között van-e. Izraeli részről egyelőre nem nyilatkoztak az akcióról, amelyben két gépkocsit lőttek ki, s amelynek következtében további legkevesebb 16 ember sebesült meg. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Két Vidi-játékos az Európa Liga álomcsapatában

Két Vidi-játékos az Európa Liga álomcsapatában

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Blokkolták a tüntetők a Lánchidat

Blokkolták a tüntetők a Lánchidat

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

Érdemes óvatosnak lenni a reklámozott ingyenhitellel

A nap videója: Két magyar mentős nagyon ráérzett a karácsonyi hangulatra

A nap videója: Két magyar mentős nagyon ráérzett a karácsonyi hangulatra

Először még magyarázkodtak, majd kimondták az összeget a szülők, akik pénzért akarták eladni kisbabájukat

Először még magyarázkodtak, majd kimondták az összeget a szülők, akik pénzért akarták eladni kisbabájukat