"Munkát, sok munkát, embertelen sok munkát" ígért a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) személyi állományának tartott eligazításán Gergényi Péter, a testület új vezetője kedden. A főkapitány drákói szigorral kíván fellépni a legkisebb korrupció ellen is, és minden ilyen esetben vizsgálni fogja a parancsnoki felelősséget - jelentette be.

"Hazajöttem" - köszöntötte az állományt az új budapesti rendőrfőkapitány, aki korábban 23 évet töltött el budapesti rendőrként. Gergényi célja a BRFK eddigi értékeinek megőrzése és továbbfejlesztése. Senkinek a múltjával nem kíván foglalkozni, mondta, de rendet, fegyelmet, törvényességet és eredményességet vár el és követel meg az állománytól. "Csak azzal tudok együttműködni, aki a rendőri esküben foglaltakat betartja" - jelentette ki a főkapitány, hangsúlyozva: a törvényesen intézkedő rendőrt meg fogja védeni, ám el is várja a törvényes, de kemény intézkedéseket. "Minden törvényesen intézkedő rendőr mögött ott áll a parancsnoki kar, és személyesen én magam is" - mondta.
Gergényi Péter azt ígérte, megszünteti a fölösleges vezetői szinteket, azonban arra kérte az állományt, ne hallgasson a folyosói pletykákra. "Nem üzenni fogok, hanem szemtől szembe, személyesen közlöm a döntésemet" - hangsúlyozta. Szükségesnek tartja az URH-szolgálat visszaállítását, a "nyomozóportyák" ismételt bevezetését, a nyomozók osztott munkarendjének kialakítását, a motoros rendőrök rendszeres járőrszolgálatra utasítását.
"Maroklőfegyverre engedélyt a jövőben kizárólag akkor adunk ki, ha a törvény ezt kötelezővé teszi, a különös méltánylást érdemlő esetben a kérelmet hozzám terjesszék fel, én pedig nem fogom azt engedélyezni" - jelentette ki. Gergényi szigorítja az öltözködési fegyelmet, a rendőri munkával összeegyeztethetetlen mellékállások felszámolására pedig július 15-ig adott határidőt.. A belváros és a pályaudvarok rendjének biztosítására külön egységet hozott létre; mint mondta, ez a "vesszőparipája".
Döntése értelmében a közlekedésbiztonság javítása érdekében szerdától a Bajcsy-Zsilinszky út - Andrássy út - Múzeum körút vonalában csúcsforgalmi időben forgalomirányító rendőrök segítik a közlekedést, augusztus 20-áig elkészül Budapest baleseti térképe.
Gergényi Péter szemléletváltozást vár el a sajtóval való együttműködésben is."A sajtó nem ellenünk van, hanem velünk, ugyanolyan kolléga mindaddig, amíg ugyanolyan korrekt, tisztességes, mint mi" - szögezte le. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Női kézilabda-Eb: győzött Norvégia, a magyaroknak hatalmas bravúr kell a továbbjutáshoz

Női kézilabda-Eb: győzött Norvégia, a magyaroknak hatalmas bravúr kell a továbbjutáshoz

Reszkess, Európa: szélsőséges időjárás, erős áradások várhatók

Reszkess, Európa: szélsőséges időjárás, erős áradások várhatók

Meghalt a szövegszerkesztő feltalálója

Meghalt a szövegszerkesztő feltalálója

Keith Richards felhagy az alkohollal

Keith Richards felhagy az alkohollal

Nem gyógyult meg Kapás Boglárka, nem tud indulni a vb-n

Nem gyógyult meg Kapás Boglárka, nem tud indulni a vb-n

Meghosszabbították a szexuális erőszakkal vádolt afgán férfi letartóztatását

Meghosszabbították a szexuális erőszakkal vádolt afgán férfi letartóztatását