Tetszett a cikk?

A magyar és a nemzetközi diplomácia gyors kapcsolatfelvétele és együttműködése révén tudott Budapestről Párizsba utazni Hasim Thaqi koszovói diplomata, aki továbbra is szerepel az Interpol nemzetközi körözési listáján - értesült külügyi és belügyi forrásokból szerdán az MTI. Ha a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) volt vezetője visszafelé megint Budapestet érinti, a hatóságoknak ismét fel kell őt tartóztatniuk.

A koszovói diplomata, a Koszovói Demokrata Párt (PDK) elnöke, az UCK volt vezetője hétfőn 16 óra 38 perckor érkezett Pristinából Ferihegyre és 19 óra 49 perckor szállt fel a menetrend szerinti Malév-gépre Párizs felé.
Hasim Thaqi az ENSZ által kiállított érvényes utazási igazolvánnyal hontalanként igazolta magát a magyar határőrségnél. Miután neve szerepelt a körözöttek listáján, a határőr - kötelességét teljesítve - félreállította a diplomatát, és felvette a kapcsolatot az Interpol magyar nemzeti irodájával, amely jelezte a történteket a körözést elrendelő szerb-montenegrói hatóságnak.
Az MTI információja szerint ekkor lépett működésbe a magyar és a nemzetközi diplomáciai gépezet, amely hatékony közbelépéssel elérte, hogy a szerb-montenegrói hatóság szóban levegye a nemzetközi körözési listáról a koszovói diplomatát. Erről értesítést kapott az Interpol magyar nemzeti irodája, és azon keresztül a határőrség, amely engedte továbbutazni Hasim Thaqit. Az MTI úgy tudja, hogy Thaqi nemzetközi körözését 1999-ben rendelték el, azt követően, hogy a politikust a pristinai bíróság 1997-ben 10 évre elítélte terrorcselekmények előkészítése miatt.
A hírügynökség információi szerint a körözést 2002 nyarán Belgrádban megerősítették, sőt 2003. július 2-án, azaz egy nappal azután, hogy a koszovói diplomata elhagyta Budapestet, a szerb-montenegrói hatóságok közölték, továbbra is a világ összes Interpol-tagállamára kiterjedő nemzetközi körözés van érvényben Hasim Thaqi ellen. Ezért ha a koszovói diplomata visszafelé megint Budapestet érinti, akkor a hatóságoknak fel kell őt tartóztatniuk. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Romániában hirtelen csökkent a napi fertőzöttek száma

Romániában hirtelen csökkent a napi fertőzöttek száma

A Balatonon találtak helyet Mészáros egyik menedzserének

A Balatonon találtak helyet Mészáros egyik menedzserének

Pár hét alatt lebomló pulóvert tervezett egy cég

Pár hét alatt lebomló pulóvert tervezett egy cég