A magyar és a nemzetközi diplomácia gyors kapcsolatfelvétele és együttműködése révén tudott Budapestről Párizsba utazni Hasim Thaqi koszovói diplomata, aki továbbra is szerepel az Interpol nemzetközi körözési listáján - értesült külügyi és belügyi forrásokból szerdán az MTI. Ha a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) volt vezetője visszafelé megint Budapestet érinti, a hatóságoknak ismét fel kell őt tartóztatniuk.

A koszovói diplomata, a Koszovói Demokrata Párt (PDK) elnöke, az UCK volt vezetője hétfőn 16 óra 38 perckor érkezett Pristinából Ferihegyre és 19 óra 49 perckor szállt fel a menetrend szerinti Malév-gépre Párizs felé.
Hasim Thaqi az ENSZ által kiállított érvényes utazási igazolvánnyal hontalanként igazolta magát a magyar határőrségnél. Miután neve szerepelt a körözöttek listáján, a határőr - kötelességét teljesítve - félreállította a diplomatát, és felvette a kapcsolatot az Interpol magyar nemzeti irodájával, amely jelezte a történteket a körözést elrendelő szerb-montenegrói hatóságnak.
Az MTI információja szerint ekkor lépett működésbe a magyar és a nemzetközi diplomáciai gépezet, amely hatékony közbelépéssel elérte, hogy a szerb-montenegrói hatóság szóban levegye a nemzetközi körözési listáról a koszovói diplomatát. Erről értesítést kapott az Interpol magyar nemzeti irodája, és azon keresztül a határőrség, amely engedte továbbutazni Hasim Thaqit. Az MTI úgy tudja, hogy Thaqi nemzetközi körözését 1999-ben rendelték el, azt követően, hogy a politikust a pristinai bíróság 1997-ben 10 évre elítélte terrorcselekmények előkészítése miatt.
A hírügynökség információi szerint a körözést 2002 nyarán Belgrádban megerősítették, sőt 2003. július 2-án, azaz egy nappal azután, hogy a koszovói diplomata elhagyta Budapestet, a szerb-montenegrói hatóságok közölték, továbbra is a világ összes Interpol-tagállamára kiterjedő nemzetközi körözés van érvényben Hasim Thaqi ellen. Ezért ha a koszovói diplomata visszafelé megint Budapestet érinti, akkor a hatóságoknak fel kell őt tartóztatniuk. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az IMF belenyúlna a japán családok életébe és az ország hagyományaiba

Az IMF belenyúlna a japán családok életébe és az ország hagyományaiba

A robotsofőrök kicsinálhatnak mindenkit, így végződhet a kelet-nyugati kamionos háború

A robotsofőrök kicsinálhatnak mindenkit, így végződhet a kelet-nyugati kamionos háború

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Oroszország már a világ második legnagyobb fegyvergyártója

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Az autós embléma, amit mindenki látott már, mégsem ismerik igazán

Megint a szén-monoxid ölhetett, ezúttal Nógrádban

Megint a szén-monoxid ölhetett, ezúttal Nógrádban

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából

Brazília kivonul az ENSZ globális migrációs csomagjából