Tetszett a cikk?

A legjelentősebb palesztin terrorszervezetek által vasárnap meghirdetett tűzszünet óta Izrael csütörtökön először tiltakozott amiatt, hogy rakétatámadás ért egy telepesfalut a Gázai övezet déli részén. A palesztinok csütörtökre virradóra három rakétát lőttek ki a zsidó telepesek lakta Kfar Daromra, a támadásban három ember könnyebben megsebesült; izraeli katonák tűzharcban megölték az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai egyik helyi vezetőjét .

"Hivatalos tiltakozást nyújtottunk át a palesztinoknak a koordinációs és összekötő vegyes bizottságon keresztül" - közölte a szóvivő, hozzátéve, hogy az egyiptomi határ közelében fekvő izraeli őrhelyekre is rálőttek, de ott nem történt sebesülés. Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök csütörtökön terrorcselekményeknek nevezte a rakétatámadást, továbbá egy vendégmunkás hétfői ciszjordániai meggyilkolását."Ezek terrorcselekmények, amelyekre nemet mondunk" - jelentette ki a palesztin kormányfő.
A háromtól hat hónapig terjedő tűzszünetet vasárnap hirdette meg négy palesztin szervezet, köztük a Hamász és az Iszlám Dzsihád - a két legnagyobb terrorszervezet - és a Jasszer Arafat palesztin elnök vezette Fatah, amelynek tagja Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök is.
A rakétatámadásra válaszul a hadsereg csütörtök reggel lezárta a Gázai övezetet észak-dél irányban átszelő főútvonalat és úttorlaszokkal két ellenőrző pontot létesített Kfar Darom és Gus Katif telepesfalvak közelében - értesült palesztin forrásból az AFP francia hírügynökség.
Izraeli katonákkal folytatott tűzharcban megölték az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai palesztin fegyveres szervezet egy helyi vezetőjét a ciszjordániai Kalkilija közelében csütörtök hajnalban. Mohamed Savát az elfogására indított izraeli hadművelet közben érte a halálos lövés. Egy társa megsebesült, és az izraeliek elfogták.
A Jasszer Arafat palesztin vezetőhöz közelálló Fatah mozgalom fegyveres szárnyaként emlegetett militáns csoport elutasítja a nemzetközi nyomással kikényszerített fegyvernyugvást. Nabíl Saat palesztin külügyminiszter mindazonáltal szerda este Madridban azt mondta, a palesztin vezetés bűnözőként fogja kezelni azokat a csoportokat, amelyek akadályozzák a békefolyamatot. Saat bizonyosságát fejezte ki, hogy a Fatah, amely csatlakozott az izraeliek ellen a múlt hét végén meghirdetett egyoldalú tűzszünethez, és amelyhez az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai is szorosan kötődik, el fogja érni, hogy a távolmaradók is betartsák a fegyvernyugvást.
Ariel Saron izraeli és Mahmúd Abbász palesztin kormányfő találkozóját követően egy nappal Izrael szabadon engedett kilenc palesztin elítéltet, illetve őrizetest. Saron a megbeszélésen már kilátásba helyezte palesztinok szabadlábra helyezését. Szerda éjjel telefonbeszélgetést folytatott Saron és George Bush amerikai elnök. Bush méltatta az izraeli csapatok kivonását a Gázai övezet északi részéből és a ciszjordániai Betlehem körzetéből, és megerősítette a palesztin fegyveresek leszerelésének szükségességét. Saron ismertette amerikai partnerével Abbásszal folytatott tárgyalásainak eredményeit. Jeruzsálemben bejelentették, hogy Saron szeptemberben személyesen is találkozik Bushsal Washingtonban. Ez lesz Saron nyolcadik útja az Egyesült Államokban 2001 márciusi hivatalba lépése óta, de az első látogatás tavaly október óta. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
120 ezer éves emberi lábnyomokat találtak Szaúd-Arábiában

120 ezer éves emberi lábnyomokat találtak Szaúd-Arábiában

Trabanttal menekülő bankrablók: az átmenet bűnügyei – 1990. szeptember 19.

Trabanttal menekülő bankrablók: az átmenet bűnügyei – 1990. szeptember 19.

53 embernek volt négyese az ötös lottón, egyenként majdnem egymilliót nyertek

53 embernek volt négyese az ötös lottón, egyenként majdnem egymilliót nyertek