Tetszett a cikk?

A 2002/2003-as tanév végére már minden harmadik jogosult igényelt és kapott is diákhitelt, a hallgatóknak összesen csaknem 22 milliárd forintot utaltak át, a hitel továbbra is Baranyában a legnépszerűbb - tartalmazza a Diákhitel Központ tanév végi összesítése.

A központ adatai szerint az elmúlt tanévben közel ötven százalékkal nőtt a leadott igénylési lapok (42 498 darab) és a megkötött szerződések száma (41 954 darab). Az új ügyfelek mintegy 80 százaléka első évfolyamos volt, a maradék 20 százalék egyenlő arányban oszlott meg a felsőbb évfolyamok között. Noha 2002 szeptemberétől az igényelhető maximális hitel összege 25 ezer forint volt, a legtöbben - a diákok 57,6 százaléka - 21 ezer forintot kért. A legmagasabb igényelhető összeget a hallgatók 33,9 százaléka kérte.
Míg tavaly az igénylők 20 százaléka kért egyösszegű folyósítást, idén már a hallgatók 36,55 százaléka akart így hozzájutni pénzéhez. A hitelfelvevők jogosultakhoz viszonyított aránya a nappali tagozaton (38,56 százalék), illetve az alapképzésben részt vevők (33,56 százalék) között volt a legmagasabb. Jelentősen nőtt a költségtérítéses képzés hallgatói között a hitelt felvevők aránya, az előző évi 21,46 százalékról idén 30,20 százalékra növekedett.
A diákhitel továbbra is Baranyában a legnépszerűbb, az ottani jogosultak 45,19 százaléka kérte a hitelt az előző évi 37 százalékhoz képest. Szabolcsban a diákok 38,46 százaléka, Tolnában 38,32 százaléka igényelt diákhitelt. A tanintézetek alapján továbbra is a Pécsi Tudományegyetem az első, ahol 10115 hallgató, a jogosultak 38,68 százaléka kérte a hitelt. A listán második a Szegedi Tudományegyetem (34,85 százalék) és harmadik az ELTE (30,44 százalék). A viszonylag kisebb létszámú intézmények közül kiemelkedik a Magyar Iparművészeti Egyetem, ahol a hitelfelvétel aránya eléri az 50,08 százalékot. A tanév végén a hitelt igénylők 59,5 százaléka volt 18-24 év közötti, míg a 24-28 év közöttiek körében ez az arány 26,5 százalék, a 28 év felettieknél 14 százalék volt.
A hitel törlesztését januárban közel 12700 diák kezdte meg, akik több mint 37 millió forintot fizettek be a központ számlájára. Június közepéig további 2800 végzett diák lépett törlesztési szakaszba, így az első hat hónapban összesen 249 millió forintot utaltak át a központ számlájára. A Diákhitel Központ összesítése szerint az elmúlt két évben 127392-en éltek a hitelfelvétel lehetőségével, a hallgatóknak közel 37 milliárd forintot utaltak át. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Manfred Weber: Budapesten hozták meg a döntést a Fidesz kilépéséről

Manfred Weber: Budapesten hozták meg a döntést a Fidesz kilépéséről

Halva született csecsemőknek lett pozitív a koronavírustesztjük Izraelben

Halva született csecsemőknek lett pozitív a koronavírustesztjük Izraelben

Vasarely emblémája inspirálta a Renault új logóját

Vasarely emblémája inspirálta a Renault új logóját