A 2002/2003-as tanév végére már minden harmadik jogosult igényelt és kapott is diákhitelt, a hallgatóknak összesen csaknem 22 milliárd forintot utaltak át, a hitel továbbra is Baranyában a legnépszerűbb - tartalmazza a Diákhitel Központ tanév végi összesítése.

A központ adatai szerint az elmúlt tanévben közel ötven százalékkal nőtt a leadott igénylési lapok (42 498 darab) és a megkötött szerződések száma (41 954 darab). Az új ügyfelek mintegy 80 százaléka első évfolyamos volt, a maradék 20 százalék egyenlő arányban oszlott meg a felsőbb évfolyamok között. Noha 2002 szeptemberétől az igényelhető maximális hitel összege 25 ezer forint volt, a legtöbben - a diákok 57,6 százaléka - 21 ezer forintot kért. A legmagasabb igényelhető összeget a hallgatók 33,9 százaléka kérte.
Míg tavaly az igénylők 20 százaléka kért egyösszegű folyósítást, idén már a hallgatók 36,55 százaléka akart így hozzájutni pénzéhez. A hitelfelvevők jogosultakhoz viszonyított aránya a nappali tagozaton (38,56 százalék), illetve az alapképzésben részt vevők (33,56 százalék) között volt a legmagasabb. Jelentősen nőtt a költségtérítéses képzés hallgatói között a hitelt felvevők aránya, az előző évi 21,46 százalékról idén 30,20 százalékra növekedett.
A diákhitel továbbra is Baranyában a legnépszerűbb, az ottani jogosultak 45,19 százaléka kérte a hitelt az előző évi 37 százalékhoz képest. Szabolcsban a diákok 38,46 százaléka, Tolnában 38,32 százaléka igényelt diákhitelt. A tanintézetek alapján továbbra is a Pécsi Tudományegyetem az első, ahol 10115 hallgató, a jogosultak 38,68 százaléka kérte a hitelt. A listán második a Szegedi Tudományegyetem (34,85 százalék) és harmadik az ELTE (30,44 százalék). A viszonylag kisebb létszámú intézmények közül kiemelkedik a Magyar Iparművészeti Egyetem, ahol a hitelfelvétel aránya eléri az 50,08 százalékot. A tanév végén a hitelt igénylők 59,5 százaléka volt 18-24 év közötti, míg a 24-28 év közöttiek körében ez az arány 26,5 százalék, a 28 év felettieknél 14 százalék volt.
A hitel törlesztését januárban közel 12700 diák kezdte meg, akik több mint 37 millió forintot fizettek be a központ számlájára. Június közepéig további 2800 végzett diák lépett törlesztési szakaszba, így az első hat hónapban összesen 249 millió forintot utaltak át a központ számlájára. A Diákhitel Központ összesítése szerint az elmúlt két évben 127392-en éltek a hitelfelvétel lehetőségével, a hallgatóknak közel 37 milliárd forintot utaltak át. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az új Majka dal nagyon beindult: egy nap alatt több mint félmilliós nézettség

Az új Majka dal nagyon beindult: egy nap alatt több mint félmilliós nézettség

Megtalálták a szoborrongáló rémeket, akik megfújták Békéscsaba egyik ékkövét – fotó

Megtalálták a szoborrongáló rémeket, akik megfújták Békéscsaba egyik ékkövét – fotó

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Mindent vitt a dohánybiznisz Csongrád megyében

Mindent vitt a dohánybiznisz Csongrád megyében

Európai Filmdíjat nyert egy magyar koprodukcióban készült animációs film

Európai Filmdíjat nyert egy magyar koprodukcióban készült animációs film

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók