Tetszett a cikk?

A Fővárosi Főügyészség elrendelte a nyomozást a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének gazdálkodásával kapcsolatban több millió forint kárt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt – jelentette be a főügyészség szóvivője kedden.

A nyomozást egyelőre ismeretlen tettes ellen folytatja az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI), de valójában a felügyelet vezetője, Szász Károly által aláírt szerződések vetették fel a gyanút – tette hozzá Borbély Zoltán. A nyomozás Keller László közpénzügyi államtitkár június elején az ügyészségen tett feljelentése nyomán indult, a rendőrségen kétszer kéthetes feljelentés-kiegészítést rendeltek el.
Borbély Zoltán tájékoztatása szerint az egy hónapos adatgyűjtés során számos szerződést bekértek a nyomozók, és néhány érintettet is meghallgattak. Papp Csaba alezredes, az SZBEI gazdaságvédelmi osztályának vezetője elmondta, hogy megbízás alapján végezték el a feljelentés-kiegészítést, a keletkezett anyagot pedig június végén elküldték az ügyészségnek, amely az abban találhatók alapján hétfőn elrendelte a nyomozást, teljesítésével pedig a SZBEI-t bízta meg.
Az alezredes várakozásai szerint egy-két napon belül visszaérkeznek hozzájuk az iratok mint nyomozandó anyag. Keller László mellett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is vizsgálta a PSZÁF működését, a jelentést a kormány is megtárgyalta. A jelentése szerint a PSZÁF 2002-ben végrehajtott szervezeti átalakítása olyan munkajogi intézkedéseket vont maga után, amelyek következtében 12 személy munkaviszonyát szüntették meg, de a Kehi szerint a szervezeti és működési szabályzat jóváhagyásának hiánya megkérdőjelezi az intézkedés jogosságát.
A vizsgálat kifogásolta azt is, hogy a köztisztviselői létszám korlátozása miatt az üzemeltetési feladatok ellátását gazdasági társasági formában szervezték, a közbeszerzési eljárást elmulasztották, illetve vezető állású köztisztviselők megbízási szerződéssel láttak el bizonyos feladatokat, azonban a Kehi ennek jogszerűségét vitatta. A vizsgálat elemezte a külföldi kiküldetéseket, utazásokat, és megállapította, ezeknél is elmulasztották 2001-ben a közbeszerzési eljárás lefolytatását, de „a hiányosságot a felügyelet tavaly kiküszöbölte". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Duma Aktuál főzőshow: Németh Szilárd tésztája vagy Gyurcsány rántottája?

Duma Aktuál főzőshow: Németh Szilárd tésztája vagy Gyurcsány rántottája?

Évente be kell oltanunk magunkat a koronavírus ellen – véli a Pfizer vezetője

Évente be kell oltanunk magunkat a koronavírus ellen – véli a Pfizer vezetője

„Engedd, hogy a dolgok most nélkülünk változzanak” – Ma lenne 70 éves Balázs Fecó

„Engedd, hogy a dolgok most nélkülünk változzanak” – Ma lenne 70 éves Balázs Fecó