A Fővárosi Főügyészség elrendelte a nyomozást a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének gazdálkodásával kapcsolatban több millió forint kárt okozó hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt – jelentette be a főügyészség szóvivője kedden.

A nyomozást egyelőre ismeretlen tettes ellen folytatja az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága (SZBEI), de valójában a felügyelet vezetője, Szász Károly által aláírt szerződések vetették fel a gyanút – tette hozzá Borbély Zoltán. A nyomozás Keller László közpénzügyi államtitkár június elején az ügyészségen tett feljelentése nyomán indult, a rendőrségen kétszer kéthetes feljelentés-kiegészítést rendeltek el.
Borbély Zoltán tájékoztatása szerint az egy hónapos adatgyűjtés során számos szerződést bekértek a nyomozók, és néhány érintettet is meghallgattak. Papp Csaba alezredes, az SZBEI gazdaságvédelmi osztályának vezetője elmondta, hogy megbízás alapján végezték el a feljelentés-kiegészítést, a keletkezett anyagot pedig június végén elküldték az ügyészségnek, amely az abban találhatók alapján hétfőn elrendelte a nyomozást, teljesítésével pedig a SZBEI-t bízta meg.
Az alezredes várakozásai szerint egy-két napon belül visszaérkeznek hozzájuk az iratok mint nyomozandó anyag. Keller László mellett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) is vizsgálta a PSZÁF működését, a jelentést a kormány is megtárgyalta. A jelentése szerint a PSZÁF 2002-ben végrehajtott szervezeti átalakítása olyan munkajogi intézkedéseket vont maga után, amelyek következtében 12 személy munkaviszonyát szüntették meg, de a Kehi szerint a szervezeti és működési szabályzat jóváhagyásának hiánya megkérdőjelezi az intézkedés jogosságát.
A vizsgálat kifogásolta azt is, hogy a köztisztviselői létszám korlátozása miatt az üzemeltetési feladatok ellátását gazdasági társasági formában szervezték, a közbeszerzési eljárást elmulasztották, illetve vezető állású köztisztviselők megbízási szerződéssel láttak el bizonyos feladatokat, azonban a Kehi ennek jogszerűségét vitatta. A vizsgálat elemezte a külföldi kiküldetéseket, utazásokat, és megállapította, ezeknél is elmulasztották 2001-ben a közbeszerzési eljárás lefolytatását, de „a hiányosságot a felügyelet tavaly kiküszöbölte". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

Tesla a benzinkúton - sikerült megtankolni, videó a mutatványról

44 százalékkal kevesebb családi pótlékot kapnak jövőre az Ausztriában dolgozó magyarok

44 százalékkal kevesebb családi pótlékot kapnak jövőre az Ausztriában dolgozó magyarok

Mindenkit megelőzött: a Microsoftnak már 2015-ben volt duplakijelzős okostelefonja

Mindenkit megelőzött: a Microsoftnak már 2015-ben volt duplakijelzős okostelefonja

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Márki-Zay Péterék új mozgalma is megy tüntetni

Márki-Zay Péterék új mozgalma is megy tüntetni

Ez most csak úgy eszünkbe jutott az éjjel történtekről

Ez most csak úgy eszünkbe jutott az éjjel történtekről