A Nemzeti Autópálya (NA) Rt. az idén összesen 24 autópálya-építéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárást hirdet meg, ami lehetővé teszi, hogy 2004 tavaszán újabb nyolc szakaszon, mintegy 300 kilométer hosszon indulhassanak el az építkezések. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium tervei szerint 2005-ben 300-310 milliárd forint, míg a következő évben 330-340 milliárd forint fordítható útépítésre.

Az NA szerint jövőre 273 milliárd forint fordítható autópálya-beruházásokra az idei 80 milliárd forinttal szemben. Úgy tervezik, hogy a jelenlegi 535 kilométer hosszúságú autópálya, és a mintegy 90 kilométer gyorsforgalmi út mellé 2006 végéig 300 kilométer új autópályát és gyorsforgalmi utat adnak át. Ennek érdekében az idén jobbára előkészítő munkálatokat végeznek, a nagyobb építkezések jövőre indulnak meg.
Várhatóan jövő tavasszal folytatódik az M0-ás Budapestet elkerülő körgyűrűje az M5-östől a 4-es út felé. Elkezdődhet az M7-es még hiányzó Ordacsehi-Balatonkeresztúr közötti 25,7 kilométeres szakasza, amire az NA előminősítéssel induló nyílt közbeszerzési eljárást hirdetett meg néhány nappal ezelőtt. Emellett elkezdődhetnek a munkák az M70-es határ-közeli, egy kilométeres szakaszán. Az M6-os Budapest-Dunaújváros közötti szakasza autópályává szélesedik. Az NA májusban közbeszerzési tendert hirdetett meg az M6-os autópálya Dunaújváros-Pécs, és az M56-os Boly-országhatár közötti szakaszának engedélyezési és kivitelezési tervének elkészítésére.
A jövő évben várhatóan kezdődnek a munkák az M8-as dunaújvárosi részén, az M0-ás északi Duna-hídon, valamint a dunaújvárosi hídon. Az M3-as autópálya Görbeháza-Nyíregyháza közötti, valamint az M35-ös Görbeházától Debrecen felé haladó gyorsforgalmi út engedélyezési terve rövidesen elkészül, majd ezt követően három-négy hónapot vesz igénybe az építési engedélyeztetés. Ezután következhet a közbeszerzési tender előminősítéses, s végül a normális szakasza. Így várhatóan 2004-ben itt is elkezdődhet az építkezés. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
24 éves törvényre hivatkozva állítja kamera elé a rendőrség a tüntetőket

24 éves törvényre hivatkozva állítja kamera elé a rendőrség a tüntetőket

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka újabb aranyérmet szerzett

Rövidpályás úszó-vb: Hosszú Katinka újabb aranyérmet szerzett

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

20 centi hó is eshet délen a hétvégén

20 centi hó is eshet délen a hétvégén

Rezsicsökkentés helyett áramütéssel felérő drágulást kaptak a vállalkozók az év végére

Rezsicsökkentés helyett áramütéssel felérő drágulást kaptak a vállalkozók az év végére

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik

Amikor a betlehemet is rohamrendőrök védik