Két épület összedőlt, további harminc pedig kisebb-nagyobb mértékben megsérült a Szolnok közelében fekvő Tiszabura község romatelepén a múlt heti viharban, jelentette be Farkas László polgármester. A károk részletes felmérése hétfőn kezdődött meg.

A két teljesen megroggyant vályogházat lebontják, az épületekben lakott három idős ember egyikét rokonok fogadták be, egy házaspárt pedig önkormányzati lakásban helyeztek el – mondta el a polgármester, aki szerint a 100-110 lakásból álló telepen a múlt keddi vihar által megrongált 30 épületnek a teteje vagy a fala ázott be.
Farkas szerint a sérült házak között nemcsak régi vályogépületek találhatók, hanem olyanok is, amelyeket jelentős szociálpolitikai támogatással a közelmúltban húztak fel. A csapadék azért okozott nagy kárt, mert a telep belvízelvezető rendszere nem működik. Tiszabura önkormányzata idén kétszer is pályázott, hogy közmunkaprogram keretében a csatornarendszert felújítsák, ám a polgármester szerint pénz nem sikerült nyerni. Így a falu csak külső anyagi segítségben bízhat, mert a megrongálódott házak nem voltak biztosítva, az önkormányzat pedig önhibáján kívül forráshiányos - mondta.
A helyreállításhoz szükséges anyagi támogatásért a Belügyminisztérium vis maior alapjához fordulnak, de várják Teleki Lászlónak, a Miniszterelnöki Hivatal romaügyi államtitkárának, valamint az Országos Cigány Önkormányzatnak a segítségét is - jelentette be a polgármester. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

Elutasította a fideszes Simonka panaszát az ügyészség

A sötétben járó gonosz ilyenkor a legerősebb

A sötétben járó gonosz ilyenkor a legerősebb

Kivezették és leteperték a saját koncertjéről az énekest (videó)

Kivezették és leteperték a saját koncertjéről az énekest (videó)

A macskás mémek megint fontos szerepet kaptak a terrorelhárításban

A macskás mémek megint fontos szerepet kaptak a terrorelhárításban

7,5 milliárd forintos egészségügyi beszerzés jön a honvédségnél

7,5 milliárd forintos egészségügyi beszerzés jön a honvédségnél

Halálos baleset történt Kerekegyházánál

Halálos baleset történt Kerekegyházánál