Tetszett a cikk?

Közös nyilatkozatban tiltakozik, és az igazgatónőt nyilvános bocsánatkérésre szólítja fel a jászladányi alapítványi iskola múlt pénteki évindító értekezletén történtek miatt több, az ügyben közvetlenül érintett médium vezetője - tájékoztatta a Roma Sajtóközpont (RSK) igazgatója kedden az MTI-t.

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az iskola igazgatója egy előre meghirdetett, nyilvános rendezvényen távozásra szólított fel újságírókat" - mondta Bernáth Gábor, aki szerint a tiltakozást rajta kívül aláírta Wisinger István, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke, Eötvös Pál, a Népszabadság elnök-főszerkesztője és Vagner Mária, a Magyar Rádió Magyarországról jövök című műsorának felelős szerkesztője is.
Több, az ügyben nem érintett szerkesztőség is jelezte, hogy csatlakozni kívánnak a dokumentumhoz, amelyet kedden juttattak el Tóth Ibolyához, az iskola igazgatójához. Visszautasítják, hogy az igazgatónő a rendezvényen "nyilvános megaláztatást követett el", amikor hazugnak, károsnak és Jászladányban nem kívánatos személynek nevezte a sajtó képviselőit. Kifogásolják azt is, hogy - miután az újságírók a távozásra való felszólításnak nem tettek eleget -, az igazgatónő azzal fenyegetőzött, hogy rendőrökkel vezettetik el őket, majd az iskolába tette át az értekezletet, ahonnan "kitiltotta az újságírókat".
"Az iskola igazgatónője több millió honfitársunkat fosztotta meg a tájékozódáshoz fűződő alkotmányos jogától", mondta, hozzátéve, "hiszünk abban, hogy a nyilvánosság kontrollja, illetve a tájékozódáshoz való jog az egyik legfontosabb érték a demokratikus társadalomban". "Ez különösen nem csorbulhat olyan esetekben, ahol közpénzekről, illetve közszolgáltatásokhoz hozzáférésről van szó", mondta. "Kérjük az iskola igazgatónőjét, hogy tettéért nyilvánosan kérjen bocsánatot, és a jövőben tartózkodjon a hasonló jogértésektől", jelentette ki Bernáth Gábor, utalva az alkotmány azon passzusaira, amely mindenki számára jogot biztosít a szabad véleménynyilvánításra, illetve a közérdekű adatok megismerésére és terjesztésére. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trükkös kontaktlencse kiadására készülhet az Apple, de még várni kell rá

Trükkös kontaktlencse kiadására készülhet az Apple, de még várni kell rá

Radar360: Döntött az esküdtszék Floyd-ügyben, a CEU nem tér vissza

Radar360: Döntött az esküdtszék Floyd-ügyben, a CEU nem tér vissza

Elektromos családi furgonnal jön ki a Mercedes

Elektromos családi furgonnal jön ki a Mercedes