Tetszett a cikk?

Magyarország november elsejétől - európai uniós jogharmonizációja keretében - vízumkötelezettséget vezet be a több százezer magyar nemzetiségű állampolgárt is magáénak tudó Szerbia-Montenegróval és Ukrajnával szemben. Novemberig már csak három hónap van hátra, a kormány által ígért utazási könnyítésekről azonban még semmit sem tudni.

A nyári szünetet követő első ülésén a kormány több, az európai uniós csatlakozással összefüggő előterjesztés között tárgyalja a vízum bevezetését. "Azt javasoljuk, hogy e két ország állampolgárai, az ott élő magyarok alacsony költséggel, a lehető leggyorsabban, többszöri beutazást és hosszabb magyarországi tartózkodást biztosító vízumhoz jussanak" - nyilatkozta Kovács László külügyminiszter. A kormány szerdára ígéri a Külügyminisztérium által megvitatott tervezet megtárgyalását, az irányvonalak Kovács általi meghatározásán túl azonban a Külügyminisztérium szóvivői irodáján nem kívántak részleteket elárulni megkeresésünkre. A hivatalos indoklás: a javaslatban foglaltak csak az érintett országok hatóságaival való tárgyalások után kerülnek napvilágra.
Szomszédaink közül már csak Szerbia-Montenegró és Ukrajna szerepel az EU vízumkötelezettségi listáján, ami azt jelenti, hogy az uniós szabályozás magyarországi átvételét követően - előreláthatólag novembertől – 300 ezer vajdasági illetve 150 ezer kárpátaljai magyar nemzetiségű személy csak vízum igénylése után léphet az anyaország területére. Ez – magyar engedmények híján – anyagilag és fizikailag is igencsak megterhelheti a magyarországi rokonaikat, vagy csupán anyaországukat meglátogatni kívánó vajdasági és kárpátaljai magyarokat.
A magyar kormány mindenesetre ígéretet tett arra, hogy a határon túli magyarok segítése érdekében olyan vízumkönnyítéseket fog alkalmazni, amelyek "lehetővé teszik a családi, kulturális, gazdasági kapcsolatok fenntartását". Az ígéret válasz volt Szerbia-Montenegró bejelentésére, miszerint déli szomszédunk nem vezet be viszonossági alapon vízumkötelezettséget a magyar polgárokkal szemben.
Az Ukrajnából érkezők még a szerbiai magyaroknál is nehezebb helyzetben vannak. A térség lakói már érezhetik a novembertől életbe lépő változások előszelét: az ukrán-magyar kishatárforgalom megszűnése sok embert érintett hátrányosan. Augusztustól Magyarország európai uniós csatlakozása miatt már azok a magyar határ mellett lakó ukrán állampolgárok is csak útlevéllel léphetnek be Magyarországra, akik eddig a körülbelül háromezer forintért, könnyen kiváltható kishatárátlépővel utaztak a szomszédos országba. Az útlevéligénylés ennél jóval drágább, ráadásul a hivatalosan megállapított három hónap helyett csak féléves várakozás után lehet hozzájutni.
Az új rendszer bevezetéséről a magyar kormány kétoldalú tárgyalások útján állapodik meg majd a két országgal. Elvileg az a lehetőség is fennáll, hogy - mivel a schengeni övezethez való teljes csatlakozásáig az uniótól függetlenül állapíthatja meg vízumdíjait – Magyarország 2007-ig akár ingyen adja a beutazási engedélyeket.
Az ellenzéki pártok szerint a határon túli magyarok számára elsősorban a magyar diplomácia által ridegen kezelt kettős állampolgárság jelenthet könnyítést, Balla Mihály, a Fidesz külügyi bizottságának a hvg.hu által megkérdezett alelnöke azonban más megoldást is el tudna képzelni. Szerinte a kormány számára példaértékű lehet a lengyel-ukrán vízummegállapodás: a Varsó és Kijev közti egyezség értelmében Ukrajna állampolgárainak szükségük van ugyan vízumra a Lengyelországba való belépéshez, de ennek beszerzése ingyenes, cserébe Kijev egyoldalú vízummentességet nyújt a lengyelek számára. A megállapodás ezen felül öt évre szóló vízum kiadását teszi lehetővé azoknak az ukrán állampolgároknak a számára, akik rendszeres résztvevői a gazdasággal, oktatással, tudománnyal, kultúrával és sporttal kapcsolatos kétoldalú találkozóknak, bizonyított rokoni kapcsolataik vannak Lengyelországban, szülőhelyüket akarják meglátogatni vagy nyugdíjasok.
Félő azonban, hogy még e rendszernek is vannak gyenge pontjai: Lengyelországban például attól tartanak, hogy nem tudnak felkészülni a vízumigénylők várhatóan nagy rohamára, Ukrajnában pedig a bürokratikus ügyintézést ismerő tisztségviselők vizionálnak jó előre hosszú sorokat a külképviseletek elé. Mindenesetre Szerhij Dovbesko, az ukrán külügyminisztérium szóvivői irodájának tanácsosa kedden jelezte: Ukrajna kész lenne olyan vízum-megállapodás aláírására Magyarországgal, mint amilyet nemrég kötött Lengyelországgal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak néhány kattintás, és talán ön lesz az egyik, aki Hold-körüli utazásra indulhat

Csak néhány kattintás, és talán ön lesz az egyik, aki Hold-körüli utazásra indulhat

Budapesten forgattak James Bond-utánzat akciófilmet A kaptár sztárjával

Budapesten forgattak James Bond-utánzat akciófilmet A kaptár sztárjával

„Valóságos boszorkányüldözés zajlott” – próbálják kideríteni, ki szivárogtatta ki a Barátok közt végének forgatókönyvét

„Valóságos boszorkányüldözés zajlott” – próbálják kideríteni, ki szivárogtatta ki a Barátok közt végének forgatókönyvét