Tetszett a cikk?

Reálértéken növekedni fognak a költségvetési kiadások jövőre, de a gazdasági növekedés el fogja érni az idei szintet - mondta Medgyessy Péter egy hétfői rádióinterjúban. A kormányfő szerint nem reális költségvetési megszorításokról beszélni, a hiány lefaragásához azonban szerinte „nagyon kemény takarékosságra lesz szükség”.

A kormányfő az idei év egészére 3-3,5 százalékosra becsülte a gazdasági fejlődés mértékét, jövőre pedig 3 százalékos növekedéssel számol. Szerinte Magyarország nem vehet fel külföldi hitelt, mert az állam által most felvehető hitelek megtérülése lassú és kérdéses lenne, és ő el akarja kerülni az ország eladósodását. Emlékeztetett arra, hogy a hetvenes-nyolcvanas években adósságválság alakult ki több országban, köztük Magyarországon is. "Nem engedem meg azt, hogy az ország még egyszer egy ilyen helyzetbe kerüljön" - jelentette ki Medgyessy.
Az állami intézmények és hivatalok működésével kapcsolatban Medgyessy szerint türelmetlenség alakult ki az emberekben. „Elfogyott az emberek türelme azokkal az állami intézményekkel és hivatalnokokkal szemben, akik eddig nem bizonyították be, hogy nem politikai szándékok vezérlik őket” - közölte a kormányfő. "Néhány dologban eljutottunk a türelmünk végéhez, egy-másfél év volt arra, hogy bizonyos apparátusok bebizonyítsák, hogy nem politikai szándékok vezérlik őket, hanem az apparátusi kötelezettség, a kormány iránti lojalitás és a feladatok teljesítése" – jelentette ki Medgyessy, aki szerint nem a kormány, hanem az emberek türelme fogyott el.
A miniszterelnök konkrét intézményeket és személyeket nem nevezett meg, ugyanakkor leszögezte, hogy "egyfajta magatartási normát" kíván megszabni. "Lehet, hogy meg kell válni egy-két személytől” – tette hozzá. A K and H brókercégének ügyében Medgyessy szerint tetten érhető a bank és a könyvvizsgáló cég felelőssége, és „óriási felelőssége van a bankfelügyeletnek". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az AstraZeneca eladta a részesedését a Modernában

Az AstraZeneca eladta a részesedését a Modernában

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars

Újabb konkurenciát ad a Facebook a TikToknak, elkészült a Bars

Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás

Az Európai Unió egy évnyi emissziójával csökkent tavaly a szén-dioxid-kibocsátás