Reálértéken növekedni fognak a költségvetési kiadások jövőre, de a gazdasági növekedés el fogja érni az idei szintet - mondta Medgyessy Péter egy hétfői rádióinterjúban. A kormányfő szerint nem reális költségvetési megszorításokról beszélni, a hiány lefaragásához azonban szerinte „nagyon kemény takarékosságra lesz szükség”.

A kormányfő az idei év egészére 3-3,5 százalékosra becsülte a gazdasági fejlődés mértékét, jövőre pedig 3 százalékos növekedéssel számol. Szerinte Magyarország nem vehet fel külföldi hitelt, mert az állam által most felvehető hitelek megtérülése lassú és kérdéses lenne, és ő el akarja kerülni az ország eladósodását. Emlékeztetett arra, hogy a hetvenes-nyolcvanas években adósságválság alakult ki több országban, köztük Magyarországon is. "Nem engedem meg azt, hogy az ország még egyszer egy ilyen helyzetbe kerüljön" - jelentette ki Medgyessy.
Az állami intézmények és hivatalok működésével kapcsolatban Medgyessy szerint türelmetlenség alakult ki az emberekben. „Elfogyott az emberek türelme azokkal az állami intézményekkel és hivatalnokokkal szemben, akik eddig nem bizonyították be, hogy nem politikai szándékok vezérlik őket” - közölte a kormányfő. "Néhány dologban eljutottunk a türelmünk végéhez, egy-másfél év volt arra, hogy bizonyos apparátusok bebizonyítsák, hogy nem politikai szándékok vezérlik őket, hanem az apparátusi kötelezettség, a kormány iránti lojalitás és a feladatok teljesítése" – jelentette ki Medgyessy, aki szerint nem a kormány, hanem az emberek türelme fogyott el.
A miniszterelnök konkrét intézményeket és személyeket nem nevezett meg, ugyanakkor leszögezte, hogy "egyfajta magatartási normát" kíván megszabni. "Lehet, hogy meg kell válni egy-két személytől” – tette hozzá. A K and H brókercégének ügyében Medgyessy szerint tetten érhető a bank és a könyvvizsgáló cég felelőssége, és „óriási felelőssége van a bankfelügyeletnek". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rendőrök mentettek meg egy allergiás rohamtól fuldokló nőt Csepelen

Rendőrök mentettek meg egy allergiás rohamtól fuldokló nőt Csepelen

Újabb toxinos zabpelyheket vonnak ki a forgalomból

Újabb toxinos zabpelyheket vonnak ki a forgalomból

Szlovákiában is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Rohácot

Szlovákiában is életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Rohácot

Felcsúton járt a Mikulás

Felcsúton járt a Mikulás

A mémgyárosok megfejtették Orbán furcsa, hajlongós fotójának titkát

A mémgyárosok megfejtették Orbán furcsa, hajlongós fotójának titkát

Csak egy kis tesztoszteron, és máris jobban vannak a férfiak

Csak egy kis tesztoszteron, és máris jobban vannak a férfiak