A Fővárosi Főügyészség vádat emelt Rácz Péter, az úttörő szövetség ügyvezető elnöke ellen különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt. Az ügyvezető elnököt – amennyiben a bíróság bűnösnek találja - kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik.

A hétfőn benyújtott vádirat szerint a bűncselekménnyel okozott vagyoni hátrány összege 81,8 millió forint, közölte kedden Nyilasi Gyula osztályvezető ügyész. Az ügynek van egy másik vádlottja is - lapinformáció szerint egy ingatlanforgalmi szakértő -, akinek a felelősségre vonását a hűtlen kezelés bűnsegédi magatartása miatt látja indokoltnak a főügyészség. Nyilasi a tényállásról nem kívánt nyilatkozni, de megjegyezte: a vádban foglalt cselekmények kettőtől nyolc évig szabadságvesztéssel sújthatók a törvény szerint.
Rácz Pétert március 26-án gyanúsította meg hűtlen kezeléssel az ORFK bűnügyi főigazgatósága. Az elnök a meghallgatását követően a gyanúsítás ellen panaszt nyújtott be. Rogán Antal, a Fidelitas alelnöke még tavaly februárban tett feljelentést hűtlen kezelés gyanújával a csillebérci vadászház ügyében. A fideszes országgyűlési képviselő szerint az úttörőszövetség 1999 márciusában jóval áron alul, 94 millió forint helyett 15 millió forintért adta el az épületet a Bau-bérc Kft.-nek. A nyomozást tavaly decemberben megszüntették, mivel nem állapították meg bűncselekmény elkövetését. Akkor az ügyben az úttörőszövetség elnöke nem szerepelt gyanúsítottként.
Rogán Antal azonban megpanaszolta a nyomozást megszüntető határozatot, és a Fővárosi Főügyészség ennek helyt adva a csillebérci vadászház értékesítése ügyében január 30-án május 14-ig pótnyomozásra utasította a rendőrséget. Az ügyészségi határozat egyik oka az volt, hogy a tényállás az alapeljárásban nem tisztázódott kellőképpen, a rendőrség nem végzett el minden nyomozati cselekményt. A határidő lejártakor azonban az ügyészség ismét meghosszabbította a nyomozást - újabb két hónappal -, mert "a tényállás felderítése érdekében további nyomozati cselekmények voltak szükségesek". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kiszivárgott egy kép: lehet, hogy ez lesz a világ első telefonja 12 GB RAM-mal

Kiszivárgott egy kép: lehet, hogy ez lesz a világ első telefonja 12 GB RAM-mal

Mindenki nyugodjon meg: van elég gáz télire

Mindenki nyugodjon meg: van elég gáz télire

Térképre rakták, hol, ki hozza a karácsonyi ajándékot

Térképre rakták, hol, ki hozza a karácsonyi ajándékot

Már nemcsak a jó bért, de a megbecsülést és a törődést is keresik a munkavállalók

Már nemcsak a jó bért, de a megbecsülést és a törődést is keresik a munkavállalók

Elbukott a nagy kísérlet, nem jött be Finnországban a feltétel nélküli alapjövedelem

Elbukott a nagy kísérlet, nem jött be Finnországban a feltétel nélküli alapjövedelem

Karácsony kicsit másként - recept

Karácsony kicsit másként - recept