A hagyományokhoz híven az idén is az ország számos pontján egyházi és kulturális rendezvényekkel ünnepelték meg az államalapító Szent István napját szerdán, ezen a napon adták át a köztársasági elnöki kitüntetéseket is, valamint a központi állami ünnepség keretében tisztté avattak 173 fiatalt.

Ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött, vízi fesztivállal folytatódott, este pedig tűzijátékkal zárult az augusztus huszadiki központi állami megemlékezés. A Kossuth téren reggel fogadták a Szent Koronát és a történelmi lobogókat Mádl Ferenc köztársasági elnök, Medgyessy Péter miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke jelenlétében.
Mádl Ferenc köztársasági elnök a Parlamentben állami kitüntetéseket adott át. Az államalapítás ünnepén az ország különböző pontjain beszédet mondott politikusok többsége gondolatai középpontjába az európai uniós csatlakozást állította, többen párhuzamot vontak a küszöbön álló integráció és az 1003 éve történt államalapítás, a keresztény Európához való csatlakozás történelmi jelentősége között. A kormány tagjai elsősorban az EU-tagság nyújtotta lehetőségekről, a kihívásokra adható válaszokról szóltak.
Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke szerint "2004. május 1-jén végleg magunk mögött hagyjuk történelmünk viharos, első ezer esztendejét, és az Európai Unióhoz történő csatlakozásnál eltemetjük a bennünket régóta tépő balsorsot". Kijelentette: "olyan közösségnek leszünk teljes jogú, egyenrangú tagjai, amelyet a szabadság, a demokrácia, valamint az emberi jogok tisztelete köt össze".
Magyar Bálint oktatási miniszter úgy fogalmazott: "az intézményeknek az a változása, az értékrendszereknek az a harmóniája, amely az unióban kezd kialakulni, ahhoz a harmóniához hasonlít, amelyet a kereszténység összefogó ereje jelentett az ezer évvel ezelőtti Európában".
Wekler Ferenc, az Országgyűlés szabaddemokrata alelnöke úgy vélte, hogy a közelgő uniós csatlakozás Szent István művének, az államalapításnak beteljesülése.
Csáky András, az MDF választmányának elnöke kiemelte: több mint ezer év távlatából, néhány hónappal az uniós csatlakozás előtt Szent István öröksége arra is figyelmeztet, hogy keressünk választ gazdasági, népesedési, környezeti, globalizációs gondjainkra.
Göncz Árpád ex-államfő az integráció kapcsán az európai gondolkodásmód szabadságáról beszélt. Mint mondta, "több mint ezer évvel első európai csatlakozásunk után, második csatlakozásunk küszöbén tisztában kell lennünk mindazokkal az előnyökkel, amelyek a gondolkodás valódi szabadságából, az emberségünket kifejező társadalmi gyakorlatból, a szellemi és erkölcsi értékek szilárdságából adódnak és mindazokkal a veszélyekkel, amelyek e kettő megtagadásából fakadnak".
Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke a polgári körök kulturális közéleti találkozóján azt hangsúlyozta, hogy a néhány hónapja újjá alakult Fidesz Magyar Polgári Szövetség több kíván lenni, mint egy párt, és minden megmozdulása ezt a célt szolgálja. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A francia belügyminiszter szerint nem az Iszlám Állam katonája volt a strasbourgi lövöldöző

A francia belügyminiszter szerint nem az Iszlám Állam katonája volt a strasbourgi lövöldöző

Csapatmunka: Schmidt Máriáék valahogy ismét jól jártak

Csapatmunka: Schmidt Máriáék valahogy ismét jól jártak

Tüntetések: a mentők is felkészülnek az estére

Tüntetések: a mentők is felkészülnek az estére

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön

Tökéletes karácsony - és a káposzta

Tökéletes karácsony - és a káposzta