Tetszett a cikk?

A hagyományokhoz híven az idén is az ország számos pontján egyházi és kulturális rendezvényekkel ünnepelték meg az államalapító Szent István napját szerdán, ezen a napon adták át a köztársasági elnöki kitüntetéseket is, valamint a központi állami ünnepség keretében tisztté avattak 173 fiatalt.

Ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött, vízi fesztivállal folytatódott, este pedig tűzijátékkal zárult az augusztus huszadiki központi állami megemlékezés. A Kossuth téren reggel fogadták a Szent Koronát és a történelmi lobogókat Mádl Ferenc köztársasági elnök, Medgyessy Péter miniszterelnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke jelenlétében.
Mádl Ferenc köztársasági elnök a Parlamentben állami kitüntetéseket adott át. Az államalapítás ünnepén az ország különböző pontjain beszédet mondott politikusok többsége gondolatai középpontjába az európai uniós csatlakozást állította, többen párhuzamot vontak a küszöbön álló integráció és az 1003 éve történt államalapítás, a keresztény Európához való csatlakozás történelmi jelentősége között. A kormány tagjai elsősorban az EU-tagság nyújtotta lehetőségekről, a kihívásokra adható válaszokról szóltak.
Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke szerint "2004. május 1-jén végleg magunk mögött hagyjuk történelmünk viharos, első ezer esztendejét, és az Európai Unióhoz történő csatlakozásnál eltemetjük a bennünket régóta tépő balsorsot". Kijelentette: "olyan közösségnek leszünk teljes jogú, egyenrangú tagjai, amelyet a szabadság, a demokrácia, valamint az emberi jogok tisztelete köt össze".
Magyar Bálint oktatási miniszter úgy fogalmazott: "az intézményeknek az a változása, az értékrendszereknek az a harmóniája, amely az unióban kezd kialakulni, ahhoz a harmóniához hasonlít, amelyet a kereszténység összefogó ereje jelentett az ezer évvel ezelőtti Európában".
Wekler Ferenc, az Országgyűlés szabaddemokrata alelnöke úgy vélte, hogy a közelgő uniós csatlakozás Szent István művének, az államalapításnak beteljesülése.
Csáky András, az MDF választmányának elnöke kiemelte: több mint ezer év távlatából, néhány hónappal az uniós csatlakozás előtt Szent István öröksége arra is figyelmeztet, hogy keressünk választ gazdasági, népesedési, környezeti, globalizációs gondjainkra.
Göncz Árpád ex-államfő az integráció kapcsán az európai gondolkodásmód szabadságáról beszélt. Mint mondta, "több mint ezer évvel első európai csatlakozásunk után, második csatlakozásunk küszöbén tisztában kell lennünk mindazokkal az előnyökkel, amelyek a gondolkodás valódi szabadságából, az emberségünket kifejező társadalmi gyakorlatból, a szellemi és erkölcsi értékek szilárdságából adódnak és mindazokkal a veszélyekkel, amelyek e kettő megtagadásából fakadnak".
Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke a polgári körök kulturális közéleti találkozóján azt hangsúlyozta, hogy a néhány hónapja újjá alakult Fidesz Magyar Polgári Szövetség több kíván lenni, mint egy párt, és minden megmozdulása ezt a célt szolgálja. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírusban meghalt Koltai Lajos felesége

Koronavírusban meghalt Koltai Lajos felesége

Lehet, hogy műteni kell Willi Orbánt

Lehet, hogy műteni kell Willi Orbánt

Így trükköznek a visszahívásokkal az autógyártók, hogy ne kerüljenek reflektorfénybe

Így trükköznek a visszahívásokkal az autógyártók, hogy ne kerüljenek reflektorfénybe