A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nem tehető felelőssé bűncselekmény megakadályozásának elmulasztásáért - reagált a felügyelet a Pénzügyminisztérium (PM) augusztus 20-ai, vizsgálat indítását bejelentő közleményére.

"A bűncselekmények megakadályozásának elmulasztásáért még a bűncselekmények felderítésére felhatalmazott szervezeteket sem szokás elmarasztalni" - mutatott rá a PSZÁF által kiadott közlemény. A szervezet szerint a felügyelet szakmai működésben, gazdálkodásban egyaránt független és önálló, szakmai munkáját - erre vonatkozó kereset esetén - csak bíróság ítélheti meg. Nincs tehát olyan közigazgatási szerv, amelynek jogszabályi felhatalmazása, hatásköre lenne arra, hogy a PSZÁF szakmai munkáját vizsgálja, értékelje, illetőleg ezzel kapcsolatban bárki felelősségére vonatkozó megállapításokat tegyen - áll a közleményben.
A Pénzügyminisztérium augusztus 20-án közölte, hogy azonnali hatállyal vizsgálatot indított az intézmény szerepének tisztázására, annak megállapítása érdekében, hogy milyen felelősség terheli a felügyeletet a K and H bankcsoportnál kialakult helyzetért. Vizsgálni kívánja továbbá a Pénzügyminisztérium, hogy a PSZÁF vezetése megtett-e mindent a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) korábbi jelentésében kifogásolt gyakorlat megszűntetése érdekében.
Ugyanakkor a PSZÁF közleménye megállapítja, hogy sem írásban, sem szóban semmiféle hivatalos értesítést nem kapott az esetlegesen a felügyelettel szemben indított vizsgálatok megkezdéséről, ezek tartalmáról. A közlemény leszögezi, hogy a K and H bankcsoporttal kapcsolatos ügyekben a pénzügyminiszter csupán összefoglaló tájékoztatást kért a PSZÁF elnökétől, ezt megadták.
Sajtóhírekben szóba került az is, hogy a kormány - bármiféle vizsgálat lefolytatása előtt - döntött a PSZÁF elnökének visszahívásáról. A szervezet közleménye szerint jogállamban ilyen súlyú döntés csak jogszabályban meghatározott eljárás lefolytatása után hozható.
A PM által csütörtök este kiadott közlemény mindemellett megerősíti, hogy törvényes keretek között vizsgálatot indít annak megállapítására, hogy a PSZÁF, illetve annak vezetőit terheli-e bárminemű felelősség a K and H Bankban történt csalássorozat ügyében. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több millió dolláros ajándék karácsonyra! De vajon írtak róla szerződést?

Több millió dolláros ajándék karácsonyra! De vajon írtak róla szerződést?

Hatalmas tűz miatt kellett kiüríteni a chesteri állatkertet - videó

Hatalmas tűz miatt kellett kiüríteni a chesteri állatkertet - videó

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Trumpnak kevés lesz a világatlasz, ha a Közel-Keleten akar boldogulni

Trumpnak kevés lesz a világatlasz, ha a Közel-Keleten akar boldogulni

Egy hétig bámulhatjuk a meztelen valóságot – januárban újra BIDF

Egy hétig bámulhatjuk a meztelen valóságot – januárban újra BIDF

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház