Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok és Magyarország között előzetes diplomáciai konzultációk voltak arról az amerikai kezdeményezésről, hogy a magyar kormány hogyan viszonyulna iraki rendőrök esetleges taszári kiképzéséhez - közölte Simonyi András washingtoni magyar nagykövet, aki nem zárta ki, hogy az előzetes egyeztetések nyomán már a közeli jövőben hivatalos amerikai kérés érkezhet Magyarországra.

Az amerikai fél kifejtette: nagy szükség van arra, hogy az iraki helyzet stabilizálásához, a demokratikus rendőrség megteremtéséhez a nemzetközi közösség segítséget nyújtson. Taszár - vélekedett a nagykövet - ebből a szempontból egy optimális és már kipróbált helyszín lenne. A magyar kormány amúgy is foglalkozik azzal, hogy mi legyen a somogyi bázis jövője, hogyan illeszkedhet a hosszú távú NATO-elképzelésekbe, amelyek magukban foglalják az egész bázisrendszer átalakítását. Taszár hasznosítása magyar érdek - hangsúlyozta Simonyi András.
A washingtoni nagykövet nem zárta ki, hogy az előzetes egyeztetések nyomán már a közeli jövőben hivatalos amerikai kérés érkezhet Magyarországra. Simonyi András ugyanakkor, hogy széles körű nemzetközi együttműködésre számít ebben a kérdésben. Megerősítette azt az értesülést, hogy az Egyesült Államok nemcsak Magyarországgal, hanem több más országgal is konzultációkat folytat arról, hogy segítsék a rendőrképzési programot.
Az iraki rendőrök esetleges képzésével kapcsolatban Egyesült Államok semmifajta nyomást nem gyakorol Magyarországra, szó sincs semmifajta követelésről vagy kényszerről - jelentette ki a nagykövet, aki meggyőződésének adott hangot, hogy a magyar illetékesek mindent mérlegelni fognak, minden körülményt, minden feltételt megvizsgálnak, mielőtt minden szempontból biztonságos és megnyugtató döntést hoznak majd. Magyarország - fűzte hozzá - semmilyen nyomásnak nem enged egy ilyen jellegű kérdés eldöntésében.
A magyar kormány - vélekedett Simonyi András - az elmúlt egy évben világos és egyértelmű álláspontot foglalt el a nemzetközi terrorizmussal kapcsolatos kérdésekben. Éppen ezért amikor egy ország stabilizálását, demokratikus átalakulását kell segíteni, akkor az ehhez való hozzájárulás magyar érdek is - hangsúlyozta a washingtoni magyar nagykövet. Simonyi András igen szerencsétlennek nevezte a The New York Timesban megjelent, a témával foglalkozó írást. Utalt arra, hogy a cikkben szerepelt adatokat, illetve információkat egyáltalán nem lehet hivatalosnak tekinteni. Szerinte Magyarország megítélése Lengyelországhoz hasonlóan nagyon jó az Egyesült Államokban, nagyra értékelik a békefenntartáshoz való magyar hozzájárulást. Mind a külügy-, mind a védelmi minisztériumban kifejtették: Magyarország iraki szerepvállalása, egy szállító zászlóalj kiküldése rendkívül fontos a stabilizáció szempontjából. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Apple a világ legértékesebb márkája – de hogy állnak a többiek?

Az Apple a világ legértékesebb márkája – de hogy állnak a többiek?

Hogyan befolyásolja a várandósság alatt megélt stressz az utódok életminőségét? – folytatódik a Határtalan tudás-sorozat

Hogyan befolyásolja a várandósság alatt megélt stressz az utódok életminőségét? – folytatódik a Határtalan tudás-sorozat

Szlávik: Ha két dolgot betartunk, szinte nulla a megfertőződés esélye

Szlávik: Ha két dolgot betartunk, szinte nulla a megfertőződés esélye