Tetszett a cikk?

A kormány azt javasolja, hogy a minimálbér – a jelenlegi 50 ezer forintról - jövőre 53 ezer forintra emelkedjen. 2004-ben csökkenek a személyi jövedelemadó százalékok, de emelkedik az egészségügyi járulék. A miniszterelnök 10 százalékos létszámleépítést rendelt el a minisztériumokban és a hozzájuk kapcsolódó intézményekben. A Fidesz szerint a kormány az adókra vonatkozó döntésével padlóra küldte a családokat, a nyugdíjasokat, a kis- és középvállalkozásokat, illetve az önkormányzatokat.

Jövőre a társasági adó 2 százalékponttal 16 százalékra csökken, az eva árbevételi határa 15 millió forintról 25 millió forintra emelkedik, a személyi jövedelemadó kulcsok 18-26-38 százalékra módosulnak és 1 százalékponttal 4 százalékra emelkedik az egészségügyi járulék mértéke - áll a kormányszóvivői tájékoztató írásos anyagában.
A költségvetési intézmények 2004-ben összességében az ideinél mintegy 300 milliárd forinttal kevesebb pénzt költenek, a megtakarítás a GDP 1,5 százaléka. A miniszterelnök 10 százalékos létszámleépítést rendelt el a minisztériumokban és a hozzájuk kapcsolódó intézményekben, ez a pénzügyminiszter szerint több mint 8 ezer fős leépítést jelent. A létszámleépítéssel az állam mintegy 20 milliárd forinttal kevesebb bért fizet ki jövőre az ideinél. László Csaba ismertette: a minisztériumokban a takarékosság a gépkocsik jelentős számú csökkenésével, a vezetői megbízások számának mérséklődésével és a mobiltelefonok használatának korlátozásával valósul meg.
Átalakul a lakáshitel adókedvezménye is: új lakásnál a jelenlegi 240 ezer forint helyett maximum évi 120 ezer forint lesz. A családi pótlék havi összege egy gyermekes családoknál 300 forinttal, kétgyermekes család esetében 600 forinttal, három gyermekes családnál pedig 1 200 forinttal nő jövőre.
Megszűnik a 0 áfakulcs, helyébe az 5 százalékos kulcs lép, a korábbi 12 százalékos kedvezményes kulcs 15 százalékra emelkedik, a normál 25 százalékos kulcs nem változik. A 100 forint bérből fizetett adó és járulék együttes összege 2004-ben növekvő jövedelmek mellett sem, vagy csak kis mértékben emelkedik és továbbra is alacsonyabb lesz mint a kormányváltáskor volt.
A kormány azt javasolja, hogy a minimálbér jövőre 53 ezer forintra emelkedjen a jelenlegi 50 ezer forintról - közölte László Csaba pénzügyminiszter a szerdai kormányülést követően. A kormányzat jövőre 6 százalékos inflációval, 6 százalékos nettó keresetnövekedéssel és a bruttó átlagkeresetek 8 százalékos bővülésével számol. A miniszter megerősítette, hogy a forrásadó 20-ról 25 százalékra nő, és jövőre 150 milliárd forinttal több pénz jut út- és autópálya-építésekre.
A Fidesz szerint a kormány a jövő évi adókról vonatkozó döntésével padlóra küldte a családokat, a nyugdíjasokat, a kis- és középvállalkozásokat, illetve az önkormányzatokat. Tállai András fideszes politikus a kormány döntésére reagálva hangsúlyozta, hogy a családoknak jövőre nem nő a reáljövedelmük, ugyanakkor adóterhelésük növekszik. Mint mondta, ugyan csökkennek a személyi jövedelemadó-kulcsok, de mivel számos adókedvezmény megszűnik, a reáljövedelmek nem emelkednek. Tállai szerint a kormány döntésének legnagyobb vesztesei a nyugdíjasok, akiket, mivel nem fizetnek adót, nem érint a személyi jövedelemadó-kulcsok csökkenése, ugyanakkor érinti őket az áfa emelkedése. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kijárási tilalom van Szlovákiában, szinte csak munkába lehet járni

Kijárási tilalom van Szlovákiában, szinte csak munkába lehet járni

Piros-fehér-zöldre „festették” a Niagara-vízesést 1956 emlékére

Piros-fehér-zöldre „festették” a Niagara-vízesést 1956 emlékére

Pink rendőrautó köröz Miamiban

Pink rendőrautó köröz Miamiban