Tetszett a cikk?

Tiszaújvárosban nem épül börtön, így döntöttek a város polgárai a múlt vasárnap tartott népszavazáson. Lehet, hogy ezzel csak veszítettek?

„Tetű zsidó, megdöglesz” – állt nagybetűkkel a tiszaújvárosi helyi lap azon példányán, amelyiket Koscsó Lajos alpolgármesternek címeztek, és az MSZP irodájának postaládájába dobtak be csütörtökön. A fenyegetés a lap mellé csatolt levélben az 57 éves, Tiszaújvárost 1990 óta SZDSZ-es polgármesterként irányító Farkas Zoltánra is kiterjedt, aki a hvg.hu-nak azt mondta, hogy rendőrségi feljelentést tesz az ügyben. "Nem tulajdonítok a dolognak nagy jelentőséget, de mégis felháborítónak tartom" – mondta Farkas.
A fenyegető szöveget a helyi lapban a „Higgadtan a börtönépítésről!” című, Koscsó által jegyzett cikk mellé írták. Az incidensre azután került sor, hogy Tiszaújváros lakossága népszavazáson utasította el egy, a város ipari parkjába tervezett büntetés-végrehajtási intézmény létrehozásának tervét. A 18 700 lakosú kisvárosban csak 5 003-an mentek el szavazni, és a 694 igen mellett 4 298-an a börtön megépítése ellen szavaztak. Bár az alacsony részvétel miatt a szavazást nem volna kötelező érvényesnek tekinteni, Farkas szerint az önkormányzat a 86 százalékban nemleges eredményt tiszteletben tartja, és eltekint a börtön megépítésének tervétől.
Pedig a 700 elítélt fogva tartására alkalmas intézmény a polgármester szerint 300-350 új munkahelyet teremtett volna, és az építési terület eladásából az önkormányzatnak körülbelül 400 millió forintos bevétele származhatott volna. A börtön felépítésével Tiszaújváros gazdasága több lábon állóvá válhatna – tette hozzá Farkas. A viszonylag tehetősnek számító város prosperálását nagyrészt a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) Rt.-nek köszönheti, amely az önkormányzat 1,6 milliárd forintos iparüzési adóbevételének legnagyobb részét fizeti be, és többek között jónéhány közszolgáltatási fejlesztést is támogat. A biztos egzisztenciával rendelkező kertvárosi lakosok egyébként Farkas szerint hét-, illetve nyolcszoros többséggel utasították el a börtön megépítését, míg egyéb területeken az arány csupán két- és háromszoros volt. A polgármester véleménye szerint "akik ellenezték a börtön tervét, azok pártpolitikai ügyet csináltak az egyébként szakmai kérdésből” – mondta Farkas.
„Mélyen elítélem a fenyegetést, ami nem európai módszer” – mondta a hvg.hu-nak a börtönépítést az önkormányzati képviselőtestületben is ellenző Hártó Gábor, a Városért Egyesület képviselője. Szerinte a beígért 300-350 új munkahelyből csupán 60-80-at kaphattak volna meg a helyi lakosok, mivel a börtön személyzetének nagy része speciális büntetés-végrehajtási tiszt lett volna. Az építési terület eladásából Hártó szerint pedig mindössze 100 millió forintos bevételt sikerült volna elérnie a városnak, mivel a szükséges fejlesztések – például a közművesítés kiépítése – elvitte volna a profit legnagyobb részét. „Ha a döntés ellenére mégis megépítette volna a börtönt az önkormányzat, az a vezetés politikai öngyilkossága lett volna” – tette hozzá Hártó.
Tiszaújváros vezetését két-három hónapja kereste meg levélben a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP), amely egy új, Kelet-Magyarországon felépítendő intézménynek keres helyszínt. Az Igazságügyi Minisztérium pályázatot fog kiírni a jövőbeli börtön helyszínének kiválasztására, a tiszaújvárosi népszavazás pedig valójában arról döntött, induljon-e a pályázaton a város. A hazai törvények szerint nem lett volna kötelező a 2,7 millió forintba került népszavazás megtartása, de Farkas szerint „demokratikusan akartunk dönteni az ügyben”. A voks és annak eredménye azonban más, a börtön megépítése iránt érdeklődő városok döntésére is hatással lehet, sőt Farkas elmondta, hogy néhány környező település polgármestere telefonon már kifejezte aggodalmát, hogy a lakosság náluk is költséges népszavazáson akar majd véleményt nyilvánítani.
Ön hogyan döntene egy hasonló népszavazáson?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így igényelhet vissza akár 280 ezer forintnyi szja-t

Így igényelhet vissza akár 280 ezer forintnyi szja-t

Történelmi győzelmet aratott Hamilton

Történelmi győzelmet aratott Hamilton

Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben

Egyre jobban aggódnak a kereskedők: szigorításokat akarnak az üzletekben